Articles filtrats per data: Divendres, 07 Juny 2013

Prop d’un centenar de persones van assistir ahir al Centre Cultural a la xerrada que sota el títol genèric de Parlar en públic va oferir el coach Jordi Besora, adreçada als usuaris del Casal per a la Gent Gran.  Besora va presentar als assistents un seguit d’idees per ajudar-los a afrontar situacions quotidianes com demanar explicacions en un banc, anar a la consulta del metge o bé fer les compres habituals.

Entre les idees que va desgranar, la necessitat de reforçar l’autoestima per tal de poder expressar-se millor davant les altres persones va ser una de les més repetides al llarg de la xerrada, en la qual els assistents vam poder participar amb preguntes i dubtes.

Publicat a Mollerussa

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila va acollir al vespre la presentació del llibre El Pla d’Urgell: Memòria i paisatge, dels professors i filòlegs Josep Camps i Francesc Foguet, els quals, després de tres anys de recerca, han aplegat un centenar de textos d’autors que parlen de la comarca i es combinen amb un centenar de fotografies en blanc i negre de Marta Benavides sobre el paisatge d’aquesta terra.

El llibre, que surt dins la Col·lecció d’Estudis Local Lo Plançó d’Editorial Fonoll i s’ha enllestit precisament per commemorar la creació de la comarca ara fa 25 anys, reflecteix l’obra de bona part dels autors de la comarca com són Maria Mercè Marçal, Francesc Pasqual, Josep Borell o Joan Francesc Dalmau, entre altres, els quals protagonitzen també des del passat 31 de maig l’exposició La veu de la terra, que es pot veure a la biblioteca fins el 29 de juny.

En la presentació, el president del Consell Científic de l’’Institut d’Estudis Comarcals del Pla d’Urgell (IECPU), Ton Solé, va dir que “és un llibre que s’ha de llegir per a conèixer el patrimoni literari i valorar el nostre paisatge i la nostra cultura”. També es va referir al volum com “un material didàctic” que ha d’arribar a les escoles, perquè els alumnes plaurgellencs coneguin “aquests textos imprescindibles”.
Els autors de la tria, Josep Camps i Francesc Foguet, van destacar l’esforç que ha comportat la recerca dels textos i, de contrapartida, el goig de poder veure la compilació publicada. “Aquest llibre demostra l’impacte que ha tingut històricament el nostre paisatge i la nostra gent en els escriptors que els han conegut”, va explicar Francesc Foguet. De fet, el volum conté 100 textos literaris, d’autors no només de la comarca, com ara Josep Pla i Josep Maria Espinàs, i dos pregons de festa inèdits (un de Joan Solà i l’altre de Josep Maria Solé i Sabaté). De la seva banda, per Josep Camps, la tria demostra que “encara que oficialment el Pla d’Urgell té 25 anys, la comarca existia fa molts més anys”.

A la presentació hi van assistir una cinquantena de persones, entre les quals, autors que figuren al llibre com ara Francesc Pascual o Joan Francesc Dalmau. El Pla d’Urgell: memòria i paisatge està editat per l’IECPU en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Màrius Serra porta els seus Plans de Futurel proper dia 13

D’altra banda, la biblioteca acollirà el proper dijous dia 13 a les 9 del vespre la presentació del llibre de Màrius Serra Plans de futur(Premi Sant Jordi 2012). La presentació anirà a càrrec del mateix autor que estarà acompanyat de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i Josep Camps, doctor en Filologia catalana.

També el proper divendres 21 a dos quarts de 9 del vespre hi ha prevista a la biblioteca la presentació del llibre Mamut o Sapiens, on el seu autor, Albert Riba Trullols, repassa les deu inquietuds vitals per adaptar-se i emprendre.

Publicat a Mollerussa