Articles filtrats per data: Dilluns, 10 Desembre 2018

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha presentat un llibre que documenta l’obra gràfica de l’artista Jaume Minguell Miret (1922 – 1991), un dels màxims exponents de l’anomenada “escola targarina” de pintura. La publicació, editada en el marc de la Col·lecció Natan (número 48), complementa l’exposició que es pot visitar fins al 6 de gener a la Sala Marsà de la capital de l’Urgell. Amb aquesta doble iniciativa, Tàrrega posa en valor la tasca com a il·lustrador de Jaume Minguell més enllà del seu vessant més reconegut com a pintor i muralista. El llibre es va presentar al públic en el marc de la 20a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, celebrada aquest passat cap de setmana.

El regidor de Cultura, Raül Palacios, va encapçalar l’acte acompanyat dels dos autors, Xavier García i Camil·la Minguell, els quals també s’han encarregat de dissenyar l’exposició. El crític d’art Josep Miquel García ha aportat també textos que ajuden a contextualitzar el treball de Jaume Minguell. Palacios va avançar que aquest treball de recerca i recuperació de l’obra gràfica de Minguell suposa un primer tast de la commemoració del centenari del naixement de l’artista, previst per a l’any 2022, efemèride en la qual ja es treballa des del consistori.

L’exposició i el llibre duen per títol Jaume Minguell Miret - De la creació a la impressió  - Obra gràfica 1943-1988. Gràcies a aquesta iniciativa, el públic té ocasió de descobrir cartells, programes de festes, goigs, postals, estampes, invitacions, recordatoris,... que Jaume Minguell va il·lustrar en el decurs de mig segle. Hi predomina la temàtica festiva i popular. També s’han recuperat il·lustracions que va realitzar per als llibres Els inventors de fantasmes de Josep Vallverdú o Imatges distants del poeta targarí Gregori Satorres; col·laboracions amb la premsa escrita; o el treball amb Arts Gràfiques Camps-Calmet. Minguell també sobresortí en la tècnica del gravat, on excel·lí plasmant la figura humana.

La 20a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega ha estat el marc de presentació d’una altra novetat editorial. L’autora Montse Camps va apropar al públic el seu conte titulat Una història de Nadal, el qual compta amb il·lustracions de l’artista Agnès Pla. Segons l’autora, l’obra “vol transmetre l’esperit del Nadal com a celebració de la vida”. Montse Camps, que ha autoeditat el llibre, també va convidar a la presentació Montserrat Camps, professora de filologia grega de la Universitat de Barcelona.

 

Publicat a Tàrrega

El Grup de Contacontes d'ASPID s’ha estrenat avui fora de la ciutat de Lleida amb la lectura del conte El lleó i el ratolí a la llar d'infants municipal La Pau de Tàrrega. En l’experiència, desenvolupada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tàrrega, hi ha participat membres del centre de dia d’ASPID. L’objectiu és apropar la normalització de la discapacitat a la infància.

El Grup de Contacontes, creat l’abril de 2015, està format per persones amb discapacitat física d'ASPID que desenvolupen un projecte de sensibilització adreçat a la infància i en el qual, a través de la narració d'un conte, es fomenta el intercanvi i proximitat entre petits i les persones amb discapacitat física. Un dels objectius bàsics es promoure la normalització social de les persones amb discapacitat.

Durant l'any 2018,el grup de contacontes d'ASPID ha desenvolupat aquest projecte a 15 escoles bressol municipals de la ciutat de Lleida, amb la participació de més de 525 infants de menys de 3 anys. La iniciativa s’ha complementat amb endevinalles i cançons infantils.

S’ha escollit el conte d’El lleó i el ratolí pels valors solidaris d’una història en la què els dos animals estableixen una sincera amistat quan comproven que l'important no és la grandària ni la força, sinó la capacitat que tenim per ajudar-nos i cuidar els uns dels altres. 

Publicat a Tàrrega