Articles filtrats per data: Divendres, 09 Febrer 2018

Tàrrega va celebrar el dijous 8 de febrer la presentació del llibre Catalunya: 50 indrets jueus de l’edat mitjana a càrrec del seu autor, Manuel Forcano, que és també director de l’Institut Ramon Rull. La publicació recull la història dels principals espais catalans que van acollir els jueus en els seus calls, com és el cas de la capital de l’Urgell. Forcano destaca en el llibre que Tàrrega fou l’origen de personalitats insignes del judaisme català, com és el cas de l’escriptor i financer Moixé Natan (1290 - 1360). En el decurs de l’acte de presentació, que tingué lloc al Museu Comarcal de l’Urgell, l’autor també qualificà Tàrrega com “una de les viles catalanes medievals amb un passat històric jueu molt significatiu”. Alhora rememorà l’assalt al call registrat l’any 1348, un dels pogroms més luctuosos.

Publicat per l’editorial Cossetània, Catalunya: 50 indrets jueus de l’edat mitjana constitueix un inventari divulgatiu il·lustrat amb fotografies de Chopo García-Die. L’acte de presentació es va celebrar amb la presència del regidor de Cultura, Raül Palacios, i el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega, Oriol Saula.

Val a dir que el passat històric jueu de la localitat vertebra l’espai expositiu permanent del Museu Comarcal de l’Urgell titulat 'Tragèdia al Call -Tàrrega 1348'. L’espai se centra en l’avalot registrat a la vila contra els jueus l’any 1348 i que generà centenars de víctimes mortals. La mostra documenta les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007 a la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren nombroses restes de les víctimes de l’assalt.

Publicat a Tàrrega

La Diputació de Lleida inicia aquest mes de febrer diferents obres en vies de la seva titularitat, com són la variant d’Ivars d’Urgell i les obres de rehabilitació de la carretera LV-3027 de Castellserà a Bellmunt d’Urgell.

Pel que fa a la variant d’Ivars, l’actuació consisteix en el tercer i darrer tram d’aquesta intervenció, a la carretera local LV-3344, amb una inversió de 799.556,69 euros. 

Quant a la carretera de Castellserà, l’actuació, que compta amb un pressupost de 630.323,84 euros, afecta el tram comprès entre els punts quilomètrics 0 i 4,677 (Castellserà-Penelles-Bellmunt). Les obres permetran arranjar tota la via amb la rehabilitació integral del ferm, donat que la capa de trànsit es troba en l’actualitat en un estat de conservació força deficient degut a la seva antiguitat -més de 20 anys- i a l’augment de la intensitat de trànsit i als efectes negatius de les gelades.

 

El Teatre Municipal de Balaguer acollirà aquest diumenge 11 de febrer la representació de l'obra La calavera de Connemara, de Martin McDonagh.

 

La història, que se situa a Connemora, una comarca rural de l'oest d'Irlanda a principis dels anys 90, parla del solitari i misteriós Mick Dowd, que sembla tenir una vida molt anodina, les seves activitats semblen limitar-se a beure poiteen i fer safareig cada nit amb la seva veïna addicta al bingo, l'anciana Maryjohnny, i a rebre la visita de tant en tant del Thomas, un policia local amb ínfules de convertir-se algun dia en un detectiu triomfador com el seu admirat Colombo. Tant de bo encara tingués al seu costat la seva difunta esposa, l'Oona, ella era l'amor de la seva vida i no passa dia que el Mick no la trobi a faltar. Durant uns pocs dies, cada tardor, l'avorrida existència del Mick pren un caire una mica més sinistre: És l'encarregat de desenterrar els cadàvers que ja fa més de set anys que descansen al cementiri local. És una ocupació macabra, però algú l'ha de fer, per al bé del bon funcionament social. Cal fer espai per als morts nouvinguts. Però aquest any no serà pas com els altres. Ha arribat el moment d'exhumar les restes de l'Oona. I els rumors que l'acusen d'haver estat el culpable voluntari de la seva mort tornen a aparèixer entre el veïnat, fins i tot en els que ell considerava els seus amics. 

 

La calavera de Connemara és una obra amb un humor negre, on destaquen especialment els actors Pol López i Oriol Pla, amb unes interpretacions brillants i commovedores. Els acompanyaran al repartiment la Marta Millà i el Xavi Sáez.

Les entrades per La calavera de Connemara a Balaguer, als preus de 22 i 25 euros, es poden comprar a l’Oficina de Turisme demà dissabte d’11 a 14 i de 18 a 20 h, al telèfon 973445194, als webs ticketea.com i teatre.balaguer.cat i a la taquilla del teatre 1 hora abans del començament de la funció, que recordem, tindrà lloc aquest diumenge 11 de febrer a les 19 h. 

 

 

Publicat a Balaguer

L’Ajuntament de Térmens ha expressat el seu suport al nou repte solidari de l’esportista targarí Raül Arenas. Sota el lema 'Sempre Endavant', Arenas vol recaptar fons per a finançar el tractament de la Laura Galan, una nena de Térmens que pateix una lesió cerebral. Amb aquest objectiu, l’atleta targarí assumeix el desafiament de fer corrent el trajecte de 180 quilòmetres que separa el Port de la Bonaigua de Tàrrega. Es tracta del segon repte solidari de Raül Arenas, que s’iniciarà el proper mes de març. El passat 31 de gener en un acte celebrat a la sala d’actes de l’Ajuntament de Térmens, l’atleta va presentar el seu nou projecte solidari a l’alcaldessa, Concepció Cañadell, i a tots els veïns, els quals van fer palès el suport del consistori a aquesta iniciativa benèfica.

Arenas aquest cop destinarà els diners que recapti amb la venda de samarretes solidàries i dels tiquets per al sorteig de material esportiu, dinars, sopars en restaurants, cistelles solidàries, etc. a ajudar la Laura, una nena d'11 anys de Térmens que segueix tractament a Filadèlfia. "Conec els pares de la Laura des de fa anys i sempre havia pensat que havia de fer alguna cosa per ajudar-los a finançar el tractament de la seva filla, que viatja un cop al mes als Estats Units", va explicar l'atleta, que va posar en marxa el 'Sempre Endavant' quan es va adonar de la sort que tenia de poder córrer quan hi ha molta gent amb problemes de mobilitat per a qui seria gairebé impossible.

Les samarretes i els tiquets es poden comprar a l’Ajuntament de Térmens, a la peixateria Lluisa de Bell-lloc, a Logiesport de Tàrrega i Balaguer, i el mateix dia del repte al lloc d’arribada a la plaça del Carme de Tàrrega, al preu de 16 € les samarretes i a 1 € els tiquets.

Publicat a Balaguer

Cubells ha posat en marxa un parc lúdic i de salut. Es tracta d'un espai d'oci dissenyat per promoure l'activitat física i, al mateix temps, la interrelació de joves i gent gran. El parc facilita la pràctica de l'esport a l'aire lliure amb diferents elements dissenyats per a l'ocasió.

L'alcalde, Josep Regué, explica que amb aquesta nova instal·lació, el consistori vol fomentar l’esport i una manera de viure més saludable entre els veïns del municipi.  “Amb el parc de salut, Cubells amplia la seva oferta lúdico-esportiva amb una zona a l’aire lliure que s’afegeix a les instal·lacions ja existents, com són el camp d’esports municipal i les piscines, entre d’altres”, explica Regué.

Segons l’alcalde “l’obra que ara s’ha acabat contribuirà a millorar la qualitat de vida d’un municipi que, a més de les instal·lacions esportives, compta amb nombroses zones verdes per passejar i gaudir de l’aire lliure”, diu Regué.

El parc lúdic i de salut ha estat finançat per la Diputació de Lleida. 

El monestir de Les Avellanes acollirà a partir d'aquest dissabte 10 de febrer l'exposició Llum de Ponent del fotògraf i artista Cesc Camí. Llum de Ponent és una visió de l'entorn feta a partir de clarobscurs, segons la interpretació creativa de l’artista resident a Les Avellanes.

L’any 2008, Cesc Camí va abandonar la fotografia analògica, com a mitjà per a realitzar les seves creacions artístiques, i es va bolcar en la fotografia digital. Des de fa cinc anys, només empra el seu iPhone com a eina per fotografiar i editar les imatges que captura.

Les seves fotografies capturen violents contrastos de llum i foscor, tant de la natura com de l’entorn urbà, apropant la fotografia a la pintura clàssica i al llenguatge analògic.

L’artista cerca la peça única, allunyada de convencions, on textures, contrastos i colors recreen mons irreals més propers a la pintura preimpressionista que a la fotografia, una mena de nou tenebrisme digital.

Amb aquesta exposició s’enceta el calendari d’exposicions 2018 a l’Espai Cultura, Art i Música del monestir de Les Avellanes, un indret que promou la divulgació dels artistes de proximitat, i que té previstes 8 exposicions diferents per aquesta temporada. 

L'Ajuntament de Sant Ramon ha homenatjat a Rosa Maria Mora Moset, treballadora a les dependències administratives de l'ens durant 18 anys. L'alcalde, Aleix Bochaca, ha entregat una placa de reconeixement a Mora.  

La interessada ha manifestat el seu agraïment a l'Ajuntament i molt especialment a l'alcalde, Aleix Bochaca, pel bon tracte rebut.

Rosa Maria Mora inicia ara una nova etapa professional ja que, havent superat el corresponent procés selectiu, passa a ocupar la plaça de secretaria-intervenció en els municipis de Ribera d'Ondara i Talavera.

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Ramon, acollint-se a un pla d'ocupació, disposarà dels serveis d'un veí de Viver de Segarra, Joan Canós, per a atendre les diverses necessitats del municipi, com l’atenció al públic.

Els plans d’ocupació es demanen a través del Consell Comarcal de la Segarra i consisteix en contractar una persona aturada durant 6 mesos amb un cost mínim per a l'Ajuntament. D’aquesta manera s'ajuda a inserir laboralment a una persona. L’Ajuntament valora positivament aquests plans d’ocupació.

Segons els estudis fets a l’Estat espanyol, aproximadament el 97% dels joves d'entre 12 i 20 anys utilitza Internet habitualment i, d'aquests, un 70% ho fa com a mínim una hora i mitja diària. D'aquests darrers, un 5-6% en faria un ús abusiu. Donat que a la demarcació de Lleida hi ha, segons dades de l’Idescat, uns 37.600 habitants en aquesta franja d’edat, podem concloure que aproximadament uns 1.127 joves lleidatans podrien estar utilitzant Internet de manera abusiva.

En relació als aparells tecnològics, els estudis indiquen que el més utilitzat és el telèfon mòbil. Així, el 90% dels joves utilitzaria el mòbil diàriament i, d'aquest, un 14% ho faria servir més de 30 hores setmanals (en el cas de Lleida, serien uns 5.592 joves). El següent aparell tecnològic més utilitzat és l'ordinador.

En relació a les activitats més habituals, els estudis indiquen que és freqüent escoltar música, xatejar, jugar, buscar informació concreta i utilitzar el correu electrònic, mentre que el mòbil s'utilitzaria principalment per jugar i xatejar amb els amics.

Aquestes són algunes de les conclusions presentades en el decurs de l’acte de balanç de la campanya 'Què s’amaga dins les pantalles?' desenvolupat dijous a Vallfogona de Balaguer. La campanya, portada a terme entre l’octubre de 2017 i el febrer d’enguany a la Noguera, ha estat desenvolupada pel Consell Comarcal de la Noguera —que l’ha finançat— i l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID). Un total de 80 persones han participat en les sessions del programa.

Sònia Valero, vicepresidenta del Consell Comarcal la Noguera, ha destacat que aquests sessions van adreçades al públic en general, però que els pares i entitats com les ampes escolars han mostrat un interès especial per conèixer una problemàtica que cada dia afecta a més joves. Valero ha afegit que la filosofia de l’ens comarcals és “contribuir a que activitats informatives i formatives com la d’avui arribin a poblacions que no disposen d’aquests serveis”. De la seva banda, Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, ha remarcat que la iniciativa “s’emmarca en el programa socioeducatiu posat en marxa per l’entitat fa uns tres anys per tal d’empoderar les persones”. Bendicho ha dit també que aquest cicle “se centra en una problemàtica nova, que encara no s’havia tractat en el territori, fet que respon també e la nostre objectiu d’obrir-nos a totes les comarques de Lleida”.

La innovadora campanya, que ha consistit en quatre sessions fetes en diverses poblacions de la comarca, té l’objectiu de combatre les addiccions socials facilitades per les noves tecnologies (compres per Internet, jocs d’atzar online, cibersexe, videojocs, mòbil i a les xarxes socials, entre altres).

Les sessions s’han dut a terme a Castelló de Farfanya (3 de novembre), Ivars de Noguera (9 de novembre), Àger (30 de novembre) i Vallfogona de Balaguer (8 de febrer), i han anat a càrrec d’Olga Malas, psicòloga general sanitària i màster en noves tecnologies.