La sala polivalent de L’Amistat de Mollerussa va acollir aquest dimarts al vespre la presentació del llibre Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent: els cóssos de la Cordera (1431-1960), del mollerussenc Jaume Suau, el qual va estar acompanyat en l’acte per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. L’autor, professor a la UdL i a l’institut La Serra,  va explicar que el llibre consta de dues parts: una primera, en la qual fa un recorregut històric sobre l’evolució de les curses a peu i el paper que van jugar socialment i una segona, en la que fa un inventari patrimonial per 116 poblacions, entre elles Mollerussa, on el cóssos van tenir protagonisme.  El llibre, en el que surten esmentats més de 800 personatges i un miler de notes de peu de pàgina plenes de referències bibliogràfiques, ha suposat a l’autor recórrer més de 9.000 quilòmetres de la geografia de l’Estat per buscar informació, segons va indicar.

Solsona, per la seva part, va felicitar l’autor per “un treball de formigueta ple de rigor” que “afavoreix un hàbit de lectura diferent perquè es pot començar per diferents punts” ja que fa un repàs exhaustiu municipi per municipi de com es programaven els cóssos o curses a peu emmarcats dins de les festes majors o altres esdeveniments festius i de com van anar evolucionant amb els anys. Per la seva banda, Reñé va posar en valor la feina feta per l’autor “en homenatge a aquells que van forjar la realitat que ara vivim”. El president de la Diputació també es va destacar la contribució d’aquest llibre al fons bibliogràfic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) que n’és l’editor.

 

 

L'Ajuntament de Mollerussa ha trasplantat 4 til·lers que hi havia a la plaça de l’Ajuntament al parc de la Serra amb l’objectiu de garantir-ne la supervivència, una operació que també s’ha fet amb les 6 amèlies plantades en aquest indret i que han estat traslladades al que serà en un futur l’aparcament de l’estació d’autobusos. L’operació s’ha dut a terme ja que el projecte de les obres que s’estan realitzant en aquesta emblemàtica plaça recomana trasplantar els arbres a mig metre de profunditat per tal d’unificar-los amb el nivell futur del paviment, una actuació que en feia perillar l’arrelament.

Per aquest motiu, s’ha optat per trasplantar aquests arbres existents, tot i mantenint els 5 lledoners que hi ha en el lateral de la plaça que no es veurà afectat per l’anivellament. L’empresa concessionària del servei de jardineria està elaborant ara una proposta per renovar l’arbrat d’aquest indret, que serà estudiada per incorporar-la al projecte de millora de la plaça.  

Miralcamp estrenarà el dissabte 7 de juliol la Cursa de la Bassella. La cita, puntuable per a la Lliga Ponent, començarà a 2/4 de 9 del vespre des del carrer Jacint Verdaguer i oferirà dos recorreguts, de 10 i 5 kilòmetres, respectivament, amb el denominador comú que transitaran per una zona que molts utilitzen per entrenar, un traçat majoritàriament sobre terra (80%), dur però a l’abast de tothom que permetrà gaudir de l’entorn de Miralcamp. També hi haurà una caminada de 5 kilòmetres. Els participants disposaran de dos punts d’avituallament i servei de dutxes, guarda-roba i massatges.

Les inscripcions estan limitades a 250 participants, una xifra que, segons ha explicat el regidor d'Esports, Òscar Esteban, confien assolir, atès que fins ara el ritme de les inscripcions és força bo i ja compten amb 140 participants. Aquests rebran com a obsequi una samarreta tècnica, un entrepà i un refresc, a més de poder gaudir d’un concert de nit amb el grup mollerussenc Fa1na. A més dels trofeus habituals, es lliurarà un pernil al club amb més participants. La jornada tindrà també la seva vessant solidària, ja que col·laborarà amb AFANOC Lleida-La Casa dels Xuklis.

 

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) a Àger celebrarà els seus 10 anys amb una doble jornada plena d'activitats els dies 28 i 29 de juny. 

Les activitats començaran dijous al matí al PAM amb una reunió de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya i una altra trobada dels socis del Projecte Europeu Interreg-Poctefa ‘Pirineus, La Nuit’. Per al vespre, s’ha programat la inauguració de la nova exposició d’astronomia i de la sala Starlight, així com el lliurament als ajuntaments dels diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight. La vetllada acabarà amb diferents activitats astronòmiques i amb l’acte commemoratiu de la 10a temporada del PAM, en què ja han confirmat la seva assistència la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i dos expresidents de la Generalitat, Artur Mas i José Montilla, que en el seu dia van ser presidents del Consorci del Montsec, entitat promotora i durant la primera etapa gestora del PAM. 

Divendres es dedicarà a l’anomenada Jornada de Ciència i Astroturisme, que se celebrarà a la seu del Consell Comarcal a Balaguer i que vol reunir i comunicar de forma conjunta les experiències desenvolupades a les nostres comarques en l’àmbit d’aquestes disciplines científiques com a manifestacions de l’aprofitament de la ciència per al progrés territorial. Així, el programa inclourà la presentació de tres eixos relacionats amb la promoció turística de l’equipament: geologia i mineria, astronomia i paleontologia i arqueologia. 

El programa d'activitats s'ha presentat aquest dimecres a la Diputació de Lleida. En la seva intervenció, el president, Joan Reñé, ha agraït la tasca dels gestors del PAM pel fet que han aconseguit situar “amb tota rotunditat” el PAM com un referent científic, turístic i econòmic, un projecte “emblemàtic” que, a més, ve calibrat per “un termòmetre” com és la Unesco i que està avalat per diferents certificacions.

El president de la Diputació de Lleida ha volgut remarcar que aquesta gestió ha aglutinat una suma d’esforços per part de totes les institucions que ha estat clau a l’hora d’aconseguir una inversió que, des de l’any 2013, quan va assumir la gestió el Consell Comarcal, ha estat d’1,5 milions d’euros que han estat aportats en bona part per la Diputació, i amb unes xifres de visitants que l’any passat es van situar en 33.000 persones, tal com ha precisat la presidenta del Consell, Concepció Cañadell. En aquest mateix sentit, el conseller de l'àrea, Carlos Garcia, ha parlat d’un impacte econòmic del PAM que suposa un retorn estimat al territori de 2,5 milions d’euros anuals.

 

Tàrrega exposarà al públic tres documents del segle XIV relacionats amb la comunitat jueva medieval i cedits per l’Arxiu Parroquial de Verdú. Es tracta de tres registres notarials sobre préstecs de jueus a cristians. Aquests documents, anomenats “instruments debitoris”, tenen una gran rellevància pel que fa a la constatació de l’activitat creditícia de l’època. Des del proper cap de setmana i durant un any, els tres pergamins s’exhibiran a la sala 'Tragèdia al Call – Tàrrega 1348', mostra permanent que el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega dedica al passat jueu de la vila. Els documents esdevenen elements de gran interès per a l’exposició ja que encaixen en el seu discurs.

 

Avui s’ha signat l’acord de cessió

El dipòsit temporal dels tres pergamins s’ha oficialitzat avui amb la signatura d’un acord entre l’Ajuntament de Tàrrega i l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha agraït la bona predisposició de la Parròquia de Verdú a l’hora de cedir aquestes tres peces del seu fons i acostar-les per primera vegada al públic. Per la seva part, Mossèn Joan Viladot, rector de Verdú, ha manifestat que aquesta entesa ajudarà a divulgar l’empremta de la presència del judaisme al territori. Val a dir que no és pas la primera vegada que l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú cedeix documents al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega. Un conveni del 2016 va permetre exhibir al centre museístic targarí un tractat de medicina de l’any 1348, “El regiment de preservació de pestilència” de Jacme d’Agramont.

 

En marxa un nou cicle de conferències al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega

D’altra banda, el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega ofereix fins al 25 d’octubre un nou cicle de conferències dedicat al llegat jueu a Catalunya. La propera cita tindrà lloc aquest dijous 21 de juny amb la ponència titulada La Cuirassa. El call de Lleida a càrrec de Xavier Payà Mercè i Marta Morán Alvarez, arqueòlegs de l’Ajuntament de Lleida. Serà a 2/4 de 9 del vespre, a les Sales Nobles de l’esmentat museu.

 

El servei de Quàlia, projectes educatius i de lleure de l'Associació Alba, inicia la setmana vinent les diferents activitats de lleure que ha preparat per aquest estiu. Principalment els casals d'estiu destinats a infants de 3 a 12 anys i que es realitzaran a diferents poblacions del territori de Lleida com Mollerussa, Vilanova de Bellpuig, Anglesola, Vilagrassa o Térmens entre d'altres. En total seran 19 casals, 5 més que l'any passat. Entre ells hi ha els dos casals que impulsa l'Ajuntament de Tàrrega per a tots els nens i nenes de la població: l'Esplai Esprai, inspirat aquest any amb la temàtica de la pel·lícula Jumangi, i l'Estiu Esport, basat en els valors de la pràctica de l'esport.

Com a novetat d'aquest any el Casalet del Talladell impulsat per la EMD del Talladell i vinculat als valors de la natura i el món rural, es replanteja sota un nou concepte: el casalet cooperatiu. "Des de fa temps estem introduint en tots els casalets, especialment en el del Talladell, un espai de joc lliure on són els propis infants els que decideixen com i a què jugar a partir d'un acompanyament d'un educador. Aquest any volem fer un pas més i hem plantejat el Casalet del Talladell com un espai on els infants aprenen a partir de les seves pròpies necessitats i interessos, sota un ambient preparat, amb materials adequats i amb el joc, l’experiementació, la creativitat i l’activitat espontània com a eines principals de desenvolupament", explica Lluís Nadal, responsable del servei de Quàlia.

El casal, dirigit per monitors que s'han format expressament per a poder liderar aquest projecte al Talladell tindrà dues metodologies com a referents:

- Aprenentatge i servei (Aps): Un mètode que creu en l’aprenentatge a través de la gestió i organització de projectes de millora social per part de l’infant. El nen/a aprèn a gestionar projectes, treballar en equip i a l’hora, tindran una visió crítica sobre la realitat social amb la que treballen.

. Educació Viva: Un paradigma educatiu que posa l’infant al centre, les seves inquietuds, la seva autonomia i la confiança en les seves capacitats innates. L’educador esdevé un acompanyant del procés intern de descoberta del món del nen/a.

En total ja hi ha uns 600 nens i nenes inscrits en les diferents setmanes de casals compreses entre el 25 de juny i el 7 de setembre i en total hi podrien arribar a passar més de 700 infants.

Quàlia també torna a organitzar aquest estiu les colònies temàtiques a la seva casa de colònies de la Vall de Boí. Seran 4 torns adaptats segons la franja d’edat dels infants i la temàtica de l’estada: urban dance o súperxef.

Per altra banda, també oferix una oferta concreta per a joves de 13 a 18 anys a través del camps de treball on joves de tota Catalunya compartiran activitats amb una tasca social o de voluntariat. Aquest any gestionarà 4 camps de treball promoguts des del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya. S'inicien la setmana vinent i es realitzaran a Agramunt, Cervera, Linyola i Llesp on es faran activitats relacionades amb la recuperació d’una sigla per on circulava l’aigua, la construcció de jocs de fusta a un bosquet, la recuperació d’una ruta històrica o la rehabilitació de camins rurals, entre d’altres.

 

Col·laboració amb el projecte solidari 'Pulseras Candela' 

Cada any Quàlia ofereix als infants que participen als casals un regal o distintiu del seu pas pel casal. Enguany l'equip de Quàlia ha decidit fer un regal amb impacte social i col·laborar amb el projecte de les 'Pulseras Candela', fabricades per a infants i famílies de malalts amb càncer i que tots els beneficis es destinen a la investigació del càncer infantil.

"Aquest any teníem clar que volíem invertir els nostres recursos a generar també un impacte per altres persones que necessiten ajuda. Ens va semblar que el projecte de les 'Pulseras Candela' era perfecte, que seria un gran regal i que ens permetria també treballar una sèrie de valors amb els infants", explica Lluís Nadal. A través de la compra de les pulseres Quàlia aportarà 1400€ a la investigació del càncer infantil.

Un treball sobre la diversitat sexual en l'educació de Mar Sánchez Rodríguez, alumna de segon de batxillerat de l'institut Alfons Costafreda de Tàrrega amb Montse Garcia de tutora, ha guanyat el XVIII Premi Comarcal de Treballs de Recerca de l'Urgell, organitzat pel Consell Comarcal i el Servei Educatiu de la comarca. 

Sánchez ha explicat que el treball s'ha centrat en la redacció d'un protocol de prevenció, detecció i actuació davant les conductes LGTBI-fòbiques als instituts. L'objectiu final era, segons Sánchez, "fer de l'institut al que vaig, l'Alfons Costafreda de Tàrrega, un centre més acollidor de la diversitat afectiva, sexual i la igualtat de gènere", tot i que Sánchez ha apuntat que "el protocol ja existia, el tenen tots els centres educatius, tot i que jo el vaig encaminar més cap a aquest tipus de diversitat sexual". 

Mar Sánchez s'ha mostrat molt satisfeta amb el premi ja que "parla obertament i sense tabús del col·lectiu LGTBI, que són  les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, i aquest reconeixement permetrà que tingui una mica més de visibilitat i arribi més enllà de les portes de l’institut". 

Des del centre ja s'ha posat en pràctica algunes de les accions proposades per Mar Sánchez com són l'organització d'una xerrada i un taller. 

L'entrega dels premi ha tingut lloc aquest dimarts a la sala d'actes d'Infraestructures en el marc de l'acte de cloenda del XVIII Programa Comarcal de Suport a l'Educació a l'Urgell, que durant el curs ha programat 21 activitats a les quals han participat més de 4.000 alumnes de cicles infantil, primària i secundària. L'acte ha estat presidit pel president del Consell Comarcal de l'Urgell, Salvador Bonjoch, i el diputat de la Diputació de Lleida, Francesc Sabanés. 

 

 

El Parc de la Serra de la capital del Pla d’Urgell ja ho té tot a punt per acollir els dies 22 i 23 de juny el primer Mon Amour Mollerussa Summer Festival. El recinte comptarà amb dos escenaris, on s’alternaran les actuacions programades; lavabos amb dutxes, i un espai dedicat a la restauració amb tres locals de la ciutat que oferiran menjar, amb aliments aptes per a celíacs i sense carn de porc. Completarà el recinte una espai amb ombra i un punt d’informació i primers auxilis així com la zona d'acampada. El públic trobarà també un punt de recàrrega de mòbils amb mig centenar d’endolls.

Just fora del recinte, s'habilitarà una zona d’aparcament en un terreny de 2,5 hectàrees, amb capacitat per a un miler de vehicles.

A més, s’oferirà servei de bus gratuït des de Mollerussa (parada de la carretera de Torregrossa) fins a la Serra cada 30 minuts des de 2/4 de 12 del migdia del divendres i fins a les 7 del matí. L’alcalde, Marc Solsona, ha destacat que les instal·lacions estan preparades per acollir entre 4.000 i 5.000 persones.

Les actuacions musicals es complementaran amb diferents activitats durant el dia com un vermut electrònic, de 12 a 2 del migdia tant divendres com dissabte, i una xerrada del Senyor Postu de Lleida, que tindrà lloc dissabte a les 5 de la tarda. Val a dir que els 100 primers assistents seran obsequiats amb la samarreta del festival.

Els concerts començaran a les 6 de la tarda i acabaran a les 6 de la matinada. Divendres actuarà Lo Pardal Roquer, Koers, Fa1na, Macaco, Brams, Marky Ramone, Allioli i dj Monka. Dissabte serà el torn de Cesk Freixas, Els Amics de les Arts, Sense Sal, Amparanoia, Xeic!, Boikot, La Cosa Nostra i dj Sendo.

El preu de l’abonament pels dos dies és de 40 euros mentre que les entrades per un dia costen 23 euros.

 

 

 

Tàrrega ampliarà enguany amb més activitats festives la celebració de Sant Joan, prevista per aquest dissabte 23 de juny. Agenta (Agrupació d’Entitats de Tàrrega) i la Regidoria de Cultura ja tenen a punt un extens programa per a donar la benvinguda oficial al Solstici d’Estiu. Com a novetat, al tradicional concert a Can Colapi (aquesta vegada a càrrec de Xiroi i Raggatunning) se sumarà un sopar nostàlgic amenitzat amb cançons que sonaren a la desapareguda discoteca targarina Candy’s, que va marcar tota una generació. L’escenari del “guateque” (tal i com l’han batejat) serà el Càmping Municipal, espai que per primera vegada acollirà un acte de Sant Joan.

 

Rebuda de la Flama del Canigó

Unes hores abans de la revetlla, i com és tradició, Tàrrega rebrà la Flama del Canigó a la plaça del Carme. El foc purificador, símbol d’unió dels Països Catalans, arribarà a les 7 de la tarda de mans del Centre Excursionista CIM i la Penya El Pedal de Bellpuig en el marc d’una marxa cicloturista que uneix el Pirineu i la plana de Lleida. El protocol prosseguirà amb l’encesa del peveter al peu del Monument als Països Catalans i la lectura del Manifest. L'acte s'arrodonirà amb l’exhibició pirotècnica dels Diablets de BAT i les sardanes de la Cobla Tàrrega. A la trobada no faltaran la coca i el cava típics d’aquesta data.

 

“Guateque” per a nostàlgics

La nit de les fogueres i els petards oferirà tot seguit un sopar popular amenitzat amb música dels anys 70, 80 i 90 punxada per DJ Toni Oliver i DJ Willie Hanson, disc-jockeys de la mítica discoteca targarina Candy’s. Serà a partir de les 8 del vespre al Càmping Municipal, on els assistents gaudiran de zona de pícnic i barbacoes. Els nostàlgics del Candy’s podran adquirir marxandatge de l’antiga discoteca. L’accés al recinte serà gratuït.

 

Concert al Camp dels Escolapis

La festa de Sant Joan 2018 prosseguirà a 2/4 d’1 de la nit amb el tradicional concert al Camp dels Escolapis, també amb entrada de franc. La vetllada l’encapçalarà el grup vallesà Xiroi interpretant els seus ritmes imbatibles d’ska i reggae. Compartiran cartell amb Raggatunning, formació de Vilanova i la Geltrú que animarà la nit amb les seves particulars versions de sintonies televisives. Clourà la sessió de PD URIOLIX. En ambdós recintes, tant al Càmping Municipal com a Can Colapi, s’encendran les tradicionals fogueres que identifiquen la nit més curta de l’any.

L’Ajuntament de Mollerussa ha adjudicat a l’empresa Roma Infraestructures i Serveis, SAU les obres d’urbanització de l’avinguda de Catalunya, que tindran un pressupost de 447.680 euros IVA inclòs i un termini d’execució de 3 mesos, segons ha explicat l’alcalde, Marc Solsona. La previsió és que els treballs puguin començar durant la segona quinzena de juliol.

La millora d’aquesta avinguda, inclosa dins el Pla de Barris, té com a característiques més destacades el manteniment del doble sentit de circulació de la via i el fet que la vorera est s’amplia a 2,5 metres i es converteix en una mena de bulevard amb mobiliari urbà i arbrat que connectarà el futur equipament previst a Cal Castelló amb la plaça de Sant Jaume, ha indicat Solsona, el qual ha recordat el caràcter comercial d’aquesta via que es veurà potenciat amb la reforma urbanística.

La millora suposarà la supressió de les 23 places d’aparcament que hi ha en aquesta banda però es mantindran les places existents a la vorera oest. Per suplir aquest descens de places, l’Ajuntament ja va habilitar a mitjans de l’any passat un pàrquing públic en aquest carrer que disposa de 40 places. Així mateix, el projecte també preveu la construcció d’un pas elevat a la cruïlla amb la ronda de Sant Pere per evitar l’excés de velocitat així com també el manteniment del pas elevat que ja hi ha ara en la cruïlla amb el carrer de Cervera.  També es renovarà l’enllumenat en columnes que passaran de tenir 9 metres d’alçada a 6 per millorar la il·luminació del carrer. Val a dir en aquest sentit que s’implementarà el sistema LED i s’incrementaran el número total de punts de llum que passaran de ser 19 a 21.

 

 

 

La sala polivalent de L’Amistat de Mollerussa va acollir aquest dimarts al vespre la presentació del llibre Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent: els cóssos de la Cordera (1431-1960), del mollerussenc Jaume Suau, el qual va estar acompanyat en l’acte per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. L’autor, professor a la UdL i a l’institut La Serra,  va explicar que el llibre consta de dues parts: una primera, en la qual fa un recorregut històric sobre l’evolució de les curses a peu i el paper que van jugar socialment i una segona, en la que fa un inventari patrimonial per 116 poblacions, entre elles Mollerussa, on el cóssos van tenir protagonisme.  El llibre, en el que surten esmentats més de 800 personatges i un miler de notes de peu de pàgina plenes de referències bibliogràfiques, ha suposat a l’autor recórrer més de 9.000 quilòmetres de la geografia de l’Estat per buscar informació, segons va indicar.

Solsona, per la seva part, va felicitar l’autor per “un treball de formigueta ple de rigor” que “afavoreix un hàbit de lectura diferent perquè es pot començar per diferents punts” ja que fa un repàs exhaustiu municipi per municipi de com es programaven els cóssos o curses a peu emmarcats dins de les festes majors o altres esdeveniments festius i de com van anar evolucionant amb els anys. Per la seva banda, Reñé va posar en valor la feina feta per l’autor “en homenatge a aquells que van forjar la realitat que ara vivim”. El president de la Diputació també es va destacar la contribució d’aquest llibre al fons bibliogràfic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) que n’és l’editor.

 

 

L'Ajuntament de Mollerussa ha trasplantat 4 til·lers que hi havia a la plaça de l’Ajuntament al parc de la Serra amb l’objectiu de garantir-ne la supervivència, una operació que també s’ha fet amb les 6 amèlies plantades en aquest indret i que han estat traslladades al que serà en un futur l’aparcament de l’estació d’autobusos. L’operació s’ha dut a terme ja que el projecte de les obres que s’estan realitzant en aquesta emblemàtica plaça recomana trasplantar els arbres a mig metre de profunditat per tal d’unificar-los amb el nivell futur del paviment, una actuació que en feia perillar l’arrelament.

Per aquest motiu, s’ha optat per trasplantar aquests arbres existents, tot i mantenint els 5 lledoners que hi ha en el lateral de la plaça que no es veurà afectat per l’anivellament. L’empresa concessionària del servei de jardineria està elaborant ara una proposta per renovar l’arbrat d’aquest indret, que serà estudiada per incorporar-la al projecte de millora de la plaça.  

Miralcamp estrenarà el dissabte 7 de juliol la Cursa de la Bassella. La cita, puntuable per a la Lliga Ponent, començarà a 2/4 de 9 del vespre des del carrer Jacint Verdaguer i oferirà dos recorreguts, de 10 i 5 kilòmetres, respectivament, amb el denominador comú que transitaran per una zona que molts utilitzen per entrenar, un traçat majoritàriament sobre terra (80%), dur però a l’abast de tothom que permetrà gaudir de l’entorn de Miralcamp. També hi haurà una caminada de 5 kilòmetres. Els participants disposaran de dos punts d’avituallament i servei de dutxes, guarda-roba i massatges.

Les inscripcions estan limitades a 250 participants, una xifra que, segons ha explicat el regidor d'Esports, Òscar Esteban, confien assolir, atès que fins ara el ritme de les inscripcions és força bo i ja compten amb 140 participants. Aquests rebran com a obsequi una samarreta tècnica, un entrepà i un refresc, a més de poder gaudir d’un concert de nit amb el grup mollerussenc Fa1na. A més dels trofeus habituals, es lliurarà un pernil al club amb més participants. La jornada tindrà també la seva vessant solidària, ja que col·laborarà amb AFANOC Lleida-La Casa dels Xuklis.

 

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) a Àger celebrarà els seus 10 anys amb una doble jornada plena d'activitats els dies 28 i 29 de juny. 

Les activitats començaran dijous al matí al PAM amb una reunió de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya i una altra trobada dels socis del Projecte Europeu Interreg-Poctefa ‘Pirineus, La Nuit’. Per al vespre, s’ha programat la inauguració de la nova exposició d’astronomia i de la sala Starlight, així com el lliurament als ajuntaments dels diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight. La vetllada acabarà amb diferents activitats astronòmiques i amb l’acte commemoratiu de la 10a temporada del PAM, en què ja han confirmat la seva assistència la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i dos expresidents de la Generalitat, Artur Mas i José Montilla, que en el seu dia van ser presidents del Consorci del Montsec, entitat promotora i durant la primera etapa gestora del PAM. 

Divendres es dedicarà a l’anomenada Jornada de Ciència i Astroturisme, que se celebrarà a la seu del Consell Comarcal a Balaguer i que vol reunir i comunicar de forma conjunta les experiències desenvolupades a les nostres comarques en l’àmbit d’aquestes disciplines científiques com a manifestacions de l’aprofitament de la ciència per al progrés territorial. Així, el programa inclourà la presentació de tres eixos relacionats amb la promoció turística de l’equipament: geologia i mineria, astronomia i paleontologia i arqueologia. 

El programa d'activitats s'ha presentat aquest dimecres a la Diputació de Lleida. En la seva intervenció, el president, Joan Reñé, ha agraït la tasca dels gestors del PAM pel fet que han aconseguit situar “amb tota rotunditat” el PAM com un referent científic, turístic i econòmic, un projecte “emblemàtic” que, a més, ve calibrat per “un termòmetre” com és la Unesco i que està avalat per diferents certificacions.

El president de la Diputació de Lleida ha volgut remarcar que aquesta gestió ha aglutinat una suma d’esforços per part de totes les institucions que ha estat clau a l’hora d’aconseguir una inversió que, des de l’any 2013, quan va assumir la gestió el Consell Comarcal, ha estat d’1,5 milions d’euros que han estat aportats en bona part per la Diputació, i amb unes xifres de visitants que l’any passat es van situar en 33.000 persones, tal com ha precisat la presidenta del Consell, Concepció Cañadell. En aquest mateix sentit, el conseller de l'àrea, Carlos Garcia, ha parlat d’un impacte econòmic del PAM que suposa un retorn estimat al territori de 2,5 milions d’euros anuals.

 

Tàrrega exposarà al públic tres documents del segle XIV relacionats amb la comunitat jueva medieval i cedits per l’Arxiu Parroquial de Verdú. Es tracta de tres registres notarials sobre préstecs de jueus a cristians. Aquests documents, anomenats “instruments debitoris”, tenen una gran rellevància pel que fa a la constatació de l’activitat creditícia de l’època. Des del proper cap de setmana i durant un any, els tres pergamins s’exhibiran a la sala 'Tragèdia al Call – Tàrrega 1348', mostra permanent que el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega dedica al passat jueu de la vila. Els documents esdevenen elements de gran interès per a l’exposició ja que encaixen en el seu discurs.

 

Avui s’ha signat l’acord de cessió

El dipòsit temporal dels tres pergamins s’ha oficialitzat avui amb la signatura d’un acord entre l’Ajuntament de Tàrrega i l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha agraït la bona predisposició de la Parròquia de Verdú a l’hora de cedir aquestes tres peces del seu fons i acostar-les per primera vegada al públic. Per la seva part, Mossèn Joan Viladot, rector de Verdú, ha manifestat que aquesta entesa ajudarà a divulgar l’empremta de la presència del judaisme al territori. Val a dir que no és pas la primera vegada que l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú cedeix documents al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega. Un conveni del 2016 va permetre exhibir al centre museístic targarí un tractat de medicina de l’any 1348, “El regiment de preservació de pestilència” de Jacme d’Agramont.

 

En marxa un nou cicle de conferències al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega

D’altra banda, el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega ofereix fins al 25 d’octubre un nou cicle de conferències dedicat al llegat jueu a Catalunya. La propera cita tindrà lloc aquest dijous 21 de juny amb la ponència titulada La Cuirassa. El call de Lleida a càrrec de Xavier Payà Mercè i Marta Morán Alvarez, arqueòlegs de l’Ajuntament de Lleida. Serà a 2/4 de 9 del vespre, a les Sales Nobles de l’esmentat museu.

 

El servei de Quàlia, projectes educatius i de lleure de l'Associació Alba, inicia la setmana vinent les diferents activitats de lleure que ha preparat per aquest estiu. Principalment els casals d'estiu destinats a infants de 3 a 12 anys i que es realitzaran a diferents poblacions del territori de Lleida com Mollerussa, Vilanova de Bellpuig, Anglesola, Vilagrassa o Térmens entre d'altres. En total seran 19 casals, 5 més que l'any passat. Entre ells hi ha els dos casals que impulsa l'Ajuntament de Tàrrega per a tots els nens i nenes de la població: l'Esplai Esprai, inspirat aquest any amb la temàtica de la pel·lícula Jumangi, i l'Estiu Esport, basat en els valors de la pràctica de l'esport.

Com a novetat d'aquest any el Casalet del Talladell impulsat per la EMD del Talladell i vinculat als valors de la natura i el món rural, es replanteja sota un nou concepte: el casalet cooperatiu. "Des de fa temps estem introduint en tots els casalets, especialment en el del Talladell, un espai de joc lliure on són els propis infants els que decideixen com i a què jugar a partir d'un acompanyament d'un educador. Aquest any volem fer un pas més i hem plantejat el Casalet del Talladell com un espai on els infants aprenen a partir de les seves pròpies necessitats i interessos, sota un ambient preparat, amb materials adequats i amb el joc, l’experiementació, la creativitat i l’activitat espontània com a eines principals de desenvolupament", explica Lluís Nadal, responsable del servei de Quàlia.

El casal, dirigit per monitors que s'han format expressament per a poder liderar aquest projecte al Talladell tindrà dues metodologies com a referents:

- Aprenentatge i servei (Aps): Un mètode que creu en l’aprenentatge a través de la gestió i organització de projectes de millora social per part de l’infant. El nen/a aprèn a gestionar projectes, treballar en equip i a l’hora, tindran una visió crítica sobre la realitat social amb la que treballen.

. Educació Viva: Un paradigma educatiu que posa l’infant al centre, les seves inquietuds, la seva autonomia i la confiança en les seves capacitats innates. L’educador esdevé un acompanyant del procés intern de descoberta del món del nen/a.

En total ja hi ha uns 600 nens i nenes inscrits en les diferents setmanes de casals compreses entre el 25 de juny i el 7 de setembre i en total hi podrien arribar a passar més de 700 infants.

Quàlia també torna a organitzar aquest estiu les colònies temàtiques a la seva casa de colònies de la Vall de Boí. Seran 4 torns adaptats segons la franja d’edat dels infants i la temàtica de l’estada: urban dance o súperxef.

Per altra banda, també oferix una oferta concreta per a joves de 13 a 18 anys a través del camps de treball on joves de tota Catalunya compartiran activitats amb una tasca social o de voluntariat. Aquest any gestionarà 4 camps de treball promoguts des del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya. S'inicien la setmana vinent i es realitzaran a Agramunt, Cervera, Linyola i Llesp on es faran activitats relacionades amb la recuperació d’una sigla per on circulava l’aigua, la construcció de jocs de fusta a un bosquet, la recuperació d’una ruta històrica o la rehabilitació de camins rurals, entre d’altres.

 

Col·laboració amb el projecte solidari 'Pulseras Candela' 

Cada any Quàlia ofereix als infants que participen als casals un regal o distintiu del seu pas pel casal. Enguany l'equip de Quàlia ha decidit fer un regal amb impacte social i col·laborar amb el projecte de les 'Pulseras Candela', fabricades per a infants i famílies de malalts amb càncer i que tots els beneficis es destinen a la investigació del càncer infantil.

"Aquest any teníem clar que volíem invertir els nostres recursos a generar també un impacte per altres persones que necessiten ajuda. Ens va semblar que el projecte de les 'Pulseras Candela' era perfecte, que seria un gran regal i que ens permetria també treballar una sèrie de valors amb els infants", explica Lluís Nadal. A través de la compra de les pulseres Quàlia aportarà 1400€ a la investigació del càncer infantil.

Un treball sobre la diversitat sexual en l'educació de Mar Sánchez Rodríguez, alumna de segon de batxillerat de l'institut Alfons Costafreda de Tàrrega amb Montse Garcia de tutora, ha guanyat el XVIII Premi Comarcal de Treballs de Recerca de l'Urgell, organitzat pel Consell Comarcal i el Servei Educatiu de la comarca. 

Sánchez ha explicat que el treball s'ha centrat en la redacció d'un protocol de prevenció, detecció i actuació davant les conductes LGTBI-fòbiques als instituts. L'objectiu final era, segons Sánchez, "fer de l'institut al que vaig, l'Alfons Costafreda de Tàrrega, un centre més acollidor de la diversitat afectiva, sexual i la igualtat de gènere", tot i que Sánchez ha apuntat que "el protocol ja existia, el tenen tots els centres educatius, tot i que jo el vaig encaminar més cap a aquest tipus de diversitat sexual". 

Mar Sánchez s'ha mostrat molt satisfeta amb el premi ja que "parla obertament i sense tabús del col·lectiu LGTBI, que són  les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, i aquest reconeixement permetrà que tingui una mica més de visibilitat i arribi més enllà de les portes de l’institut". 

Des del centre ja s'ha posat en pràctica algunes de les accions proposades per Mar Sánchez com són l'organització d'una xerrada i un taller. 

L'entrega dels premi ha tingut lloc aquest dimarts a la sala d'actes d'Infraestructures en el marc de l'acte de cloenda del XVIII Programa Comarcal de Suport a l'Educació a l'Urgell, que durant el curs ha programat 21 activitats a les quals han participat més de 4.000 alumnes de cicles infantil, primària i secundària. L'acte ha estat presidit pel president del Consell Comarcal de l'Urgell, Salvador Bonjoch, i el diputat de la Diputació de Lleida, Francesc Sabanés. 

 

 

El Parc de la Serra de la capital del Pla d’Urgell ja ho té tot a punt per acollir els dies 22 i 23 de juny el primer Mon Amour Mollerussa Summer Festival. El recinte comptarà amb dos escenaris, on s’alternaran les actuacions programades; lavabos amb dutxes, i un espai dedicat a la restauració amb tres locals de la ciutat que oferiran menjar, amb aliments aptes per a celíacs i sense carn de porc. Completarà el recinte una espai amb ombra i un punt d’informació i primers auxilis així com la zona d'acampada. El públic trobarà també un punt de recàrrega de mòbils amb mig centenar d’endolls.

Just fora del recinte, s'habilitarà una zona d’aparcament en un terreny de 2,5 hectàrees, amb capacitat per a un miler de vehicles.

A més, s’oferirà servei de bus gratuït des de Mollerussa (parada de la carretera de Torregrossa) fins a la Serra cada 30 minuts des de 2/4 de 12 del migdia del divendres i fins a les 7 del matí. L’alcalde, Marc Solsona, ha destacat que les instal·lacions estan preparades per acollir entre 4.000 i 5.000 persones.

Les actuacions musicals es complementaran amb diferents activitats durant el dia com un vermut electrònic, de 12 a 2 del migdia tant divendres com dissabte, i una xerrada del Senyor Postu de Lleida, que tindrà lloc dissabte a les 5 de la tarda. Val a dir que els 100 primers assistents seran obsequiats amb la samarreta del festival.

Els concerts començaran a les 6 de la tarda i acabaran a les 6 de la matinada. Divendres actuarà Lo Pardal Roquer, Koers, Fa1na, Macaco, Brams, Marky Ramone, Allioli i dj Monka. Dissabte serà el torn de Cesk Freixas, Els Amics de les Arts, Sense Sal, Amparanoia, Xeic!, Boikot, La Cosa Nostra i dj Sendo.

El preu de l’abonament pels dos dies és de 40 euros mentre que les entrades per un dia costen 23 euros.

 

 

 

Tàrrega ampliarà enguany amb més activitats festives la celebració de Sant Joan, prevista per aquest dissabte 23 de juny. Agenta (Agrupació d’Entitats de Tàrrega) i la Regidoria de Cultura ja tenen a punt un extens programa per a donar la benvinguda oficial al Solstici d’Estiu. Com a novetat, al tradicional concert a Can Colapi (aquesta vegada a càrrec de Xiroi i Raggatunning) se sumarà un sopar nostàlgic amenitzat amb cançons que sonaren a la desapareguda discoteca targarina Candy’s, que va marcar tota una generació. L’escenari del “guateque” (tal i com l’han batejat) serà el Càmping Municipal, espai que per primera vegada acollirà un acte de Sant Joan.

 

Rebuda de la Flama del Canigó

Unes hores abans de la revetlla, i com és tradició, Tàrrega rebrà la Flama del Canigó a la plaça del Carme. El foc purificador, símbol d’unió dels Països Catalans, arribarà a les 7 de la tarda de mans del Centre Excursionista CIM i la Penya El Pedal de Bellpuig en el marc d’una marxa cicloturista que uneix el Pirineu i la plana de Lleida. El protocol prosseguirà amb l’encesa del peveter al peu del Monument als Països Catalans i la lectura del Manifest. L'acte s'arrodonirà amb l’exhibició pirotècnica dels Diablets de BAT i les sardanes de la Cobla Tàrrega. A la trobada no faltaran la coca i el cava típics d’aquesta data.

 

“Guateque” per a nostàlgics

La nit de les fogueres i els petards oferirà tot seguit un sopar popular amenitzat amb música dels anys 70, 80 i 90 punxada per DJ Toni Oliver i DJ Willie Hanson, disc-jockeys de la mítica discoteca targarina Candy’s. Serà a partir de les 8 del vespre al Càmping Municipal, on els assistents gaudiran de zona de pícnic i barbacoes. Els nostàlgics del Candy’s podran adquirir marxandatge de l’antiga discoteca. L’accés al recinte serà gratuït.

 

Concert al Camp dels Escolapis

La festa de Sant Joan 2018 prosseguirà a 2/4 d’1 de la nit amb el tradicional concert al Camp dels Escolapis, també amb entrada de franc. La vetllada l’encapçalarà el grup vallesà Xiroi interpretant els seus ritmes imbatibles d’ska i reggae. Compartiran cartell amb Raggatunning, formació de Vilanova i la Geltrú que animarà la nit amb les seves particulars versions de sintonies televisives. Clourà la sessió de PD URIOLIX. En ambdós recintes, tant al Càmping Municipal com a Can Colapi, s’encendran les tradicionals fogueres que identifiquen la nit més curta de l’any.

L’Ajuntament de Mollerussa ha adjudicat a l’empresa Roma Infraestructures i Serveis, SAU les obres d’urbanització de l’avinguda de Catalunya, que tindran un pressupost de 447.680 euros IVA inclòs i un termini d’execució de 3 mesos, segons ha explicat l’alcalde, Marc Solsona. La previsió és que els treballs puguin començar durant la segona quinzena de juliol.

La millora d’aquesta avinguda, inclosa dins el Pla de Barris, té com a característiques més destacades el manteniment del doble sentit de circulació de la via i el fet que la vorera est s’amplia a 2,5 metres i es converteix en una mena de bulevard amb mobiliari urbà i arbrat que connectarà el futur equipament previst a Cal Castelló amb la plaça de Sant Jaume, ha indicat Solsona, el qual ha recordat el caràcter comercial d’aquesta via que es veurà potenciat amb la reforma urbanística.

La millora suposarà la supressió de les 23 places d’aparcament que hi ha en aquesta banda però es mantindran les places existents a la vorera oest. Per suplir aquest descens de places, l’Ajuntament ja va habilitar a mitjans de l’any passat un pàrquing públic en aquest carrer que disposa de 40 places. Així mateix, el projecte també preveu la construcció d’un pas elevat a la cruïlla amb la ronda de Sant Pere per evitar l’excés de velocitat així com també el manteniment del pas elevat que ja hi ha ara en la cruïlla amb el carrer de Cervera.  També es renovarà l’enllumenat en columnes que passaran de tenir 9 metres d’alçada a 6 per millorar la il·luminació del carrer. Val a dir en aquest sentit que s’implementarà el sistema LED i s’incrementaran el número total de punts de llum que passaran de ser 19 a 21.

 

 

 

La sala polivalent de L’Amistat de Mollerussa va acollir aquest dimarts al vespre la presentació del llibre Els orígens de l’atletisme a les terres de Ponent: els cóssos de la Cordera (1431-1960), del mollerussenc Jaume Suau, el qual va estar acompanyat en l’acte per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. L’autor, professor a la UdL i a l’institut La Serra,  va explicar que el llibre consta de dues parts: una primera, en la qual fa un recorregut històric sobre l’evolució de les curses a peu i el paper que van jugar socialment i una segona, en la que fa un inventari patrimonial per 116 poblacions, entre elles Mollerussa, on el cóssos van tenir protagonisme.  El llibre, en el que surten esmentats més de 800 personatges i un miler de notes de peu de pàgina plenes de referències bibliogràfiques, ha suposat a l’autor recórrer més de 9.000 quilòmetres de la geografia de l’Estat per buscar informació, segons va indicar.

Solsona, per la seva part, va felicitar l’autor per “un treball de formigueta ple de rigor” que “afavoreix un hàbit de lectura diferent perquè es pot començar per diferents punts” ja que fa un repàs exhaustiu municipi per municipi de com es programaven els cóssos o curses a peu emmarcats dins de les festes majors o altres esdeveniments festius i de com van anar evolucionant amb els anys. Per la seva banda, Reñé va posar en valor la feina feta per l’autor “en homenatge a aquells que van forjar la realitat que ara vivim”. El president de la Diputació també es va destacar la contribució d’aquest llibre al fons bibliogràfic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) que n’és l’editor.

 

 

L'Ajuntament de Mollerussa ha trasplantat 4 til·lers que hi havia a la plaça de l’Ajuntament al parc de la Serra amb l’objectiu de garantir-ne la supervivència, una operació que també s’ha fet amb les 6 amèlies plantades en aquest indret i que han estat traslladades al que serà en un futur l’aparcament de l’estació d’autobusos. L’operació s’ha dut a terme ja que el projecte de les obres que s’estan realitzant en aquesta emblemàtica plaça recomana trasplantar els arbres a mig metre de profunditat per tal d’unificar-los amb el nivell futur del paviment, una actuació que en feia perillar l’arrelament.

Per aquest motiu, s’ha optat per trasplantar aquests arbres existents, tot i mantenint els 5 lledoners que hi ha en el lateral de la plaça que no es veurà afectat per l’anivellament. L’empresa concessionària del servei de jardineria està elaborant ara una proposta per renovar l’arbrat d’aquest indret, que serà estudiada per incorporar-la al projecte de millora de la plaça.  

Miralcamp estrenarà el dissabte 7 de juliol la Cursa de la Bassella. La cita, puntuable per a la Lliga Ponent, començarà a 2/4 de 9 del vespre des del carrer Jacint Verdaguer i oferirà dos recorreguts, de 10 i 5 kilòmetres, respectivament, amb el denominador comú que transitaran per una zona que molts utilitzen per entrenar, un traçat majoritàriament sobre terra (80%), dur però a l’abast de tothom que permetrà gaudir de l’entorn de Miralcamp. També hi haurà una caminada de 5 kilòmetres. Els participants disposaran de dos punts d’avituallament i servei de dutxes, guarda-roba i massatges.

Les inscripcions estan limitades a 250 participants, una xifra que, segons ha explicat el regidor d'Esports, Òscar Esteban, confien assolir, atès que fins ara el ritme de les inscripcions és força bo i ja compten amb 140 participants. Aquests rebran com a obsequi una samarreta tècnica, un entrepà i un refresc, a més de poder gaudir d’un concert de nit amb el grup mollerussenc Fa1na. A més dels trofeus habituals, es lliurarà un pernil al club amb més participants. La jornada tindrà també la seva vessant solidària, ja que col·laborarà amb AFANOC Lleida-La Casa dels Xuklis.

 

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) a Àger celebrarà els seus 10 anys amb una doble jornada plena d'activitats els dies 28 i 29 de juny. 

Les activitats començaran dijous al matí al PAM amb una reunió de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya i una altra trobada dels socis del Projecte Europeu Interreg-Poctefa ‘Pirineus, La Nuit’. Per al vespre, s’ha programat la inauguració de la nova exposició d’astronomia i de la sala Starlight, així com el lliurament als ajuntaments dels diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight. La vetllada acabarà amb diferents activitats astronòmiques i amb l’acte commemoratiu de la 10a temporada del PAM, en què ja han confirmat la seva assistència la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i dos expresidents de la Generalitat, Artur Mas i José Montilla, que en el seu dia van ser presidents del Consorci del Montsec, entitat promotora i durant la primera etapa gestora del PAM. 

Divendres es dedicarà a l’anomenada Jornada de Ciència i Astroturisme, que se celebrarà a la seu del Consell Comarcal a Balaguer i que vol reunir i comunicar de forma conjunta les experiències desenvolupades a les nostres comarques en l’àmbit d’aquestes disciplines científiques com a manifestacions de l’aprofitament de la ciència per al progrés territorial. Així, el programa inclourà la presentació de tres eixos relacionats amb la promoció turística de l’equipament: geologia i mineria, astronomia i paleontologia i arqueologia. 

El programa d'activitats s'ha presentat aquest dimecres a la Diputació de Lleida. En la seva intervenció, el president, Joan Reñé, ha agraït la tasca dels gestors del PAM pel fet que han aconseguit situar “amb tota rotunditat” el PAM com un referent científic, turístic i econòmic, un projecte “emblemàtic” que, a més, ve calibrat per “un termòmetre” com és la Unesco i que està avalat per diferents certificacions.

El president de la Diputació de Lleida ha volgut remarcar que aquesta gestió ha aglutinat una suma d’esforços per part de totes les institucions que ha estat clau a l’hora d’aconseguir una inversió que, des de l’any 2013, quan va assumir la gestió el Consell Comarcal, ha estat d’1,5 milions d’euros que han estat aportats en bona part per la Diputació, i amb unes xifres de visitants que l’any passat es van situar en 33.000 persones, tal com ha precisat la presidenta del Consell, Concepció Cañadell. En aquest mateix sentit, el conseller de l'àrea, Carlos Garcia, ha parlat d’un impacte econòmic del PAM que suposa un retorn estimat al territori de 2,5 milions d’euros anuals.

 

Tàrrega exposarà al públic tres documents del segle XIV relacionats amb la comunitat jueva medieval i cedits per l’Arxiu Parroquial de Verdú. Es tracta de tres registres notarials sobre préstecs de jueus a cristians. Aquests documents, anomenats “instruments debitoris”, tenen una gran rellevància pel que fa a la constatació de l’activitat creditícia de l’època. Des del proper cap de setmana i durant un any, els tres pergamins s’exhibiran a la sala 'Tragèdia al Call – Tàrrega 1348', mostra permanent que el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega dedica al passat jueu de la vila. Els documents esdevenen elements de gran interès per a l’exposició ja que encaixen en el seu discurs.

 

Avui s’ha signat l’acord de cessió

El dipòsit temporal dels tres pergamins s’ha oficialitzat avui amb la signatura d’un acord entre l’Ajuntament de Tàrrega i l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha agraït la bona predisposició de la Parròquia de Verdú a l’hora de cedir aquestes tres peces del seu fons i acostar-les per primera vegada al públic. Per la seva part, Mossèn Joan Viladot, rector de Verdú, ha manifestat que aquesta entesa ajudarà a divulgar l’empremta de la presència del judaisme al territori. Val a dir que no és pas la primera vegada que l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú cedeix documents al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega. Un conveni del 2016 va permetre exhibir al centre museístic targarí un tractat de medicina de l’any 1348, “El regiment de preservació de pestilència” de Jacme d’Agramont.

 

En marxa un nou cicle de conferències al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega

D’altra banda, el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega ofereix fins al 25 d’octubre un nou cicle de conferències dedicat al llegat jueu a Catalunya. La propera cita tindrà lloc aquest dijous 21 de juny amb la ponència titulada La Cuirassa. El call de Lleida a càrrec de Xavier Payà Mercè i Marta Morán Alvarez, arqueòlegs de l’Ajuntament de Lleida. Serà a 2/4 de 9 del vespre, a les Sales Nobles de l’esmentat museu.

 

El servei de Quàlia, projectes educatius i de lleure de l'Associació Alba, inicia la setmana vinent les diferents activitats de lleure que ha preparat per aquest estiu. Principalment els casals d'estiu destinats a infants de 3 a 12 anys i que es realitzaran a diferents poblacions del territori de Lleida com Mollerussa, Vilanova de Bellpuig, Anglesola, Vilagrassa o Térmens entre d'altres. En total seran 19 casals, 5 més que l'any passat. Entre ells hi ha els dos casals que impulsa l'Ajuntament de Tàrrega per a tots els nens i nenes de la població: l'Esplai Esprai, inspirat aquest any amb la temàtica de la pel·lícula Jumangi, i l'Estiu Esport, basat en els valors de la pràctica de l'esport.

Com a novetat d'aquest any el Casalet del Talladell impulsat per la EMD del Talladell i vinculat als valors de la natura i el món rural, es replanteja sota un nou concepte: el casalet cooperatiu. "Des de fa temps estem introduint en tots els casalets, especialment en el del Talladell, un espai de joc lliure on són els propis infants els que decideixen com i a què jugar a partir d'un acompanyament d'un educador. Aquest any volem fer un pas més i hem plantejat el Casalet del Talladell com un espai on els infants aprenen a partir de les seves pròpies necessitats i interessos, sota un ambient preparat, amb materials adequats i amb el joc, l’experiementació, la creativitat i l’activitat espontània com a eines principals de desenvolupament", explica Lluís Nadal, responsable del servei de Quàlia.

El casal, dirigit per monitors que s'han format expressament per a poder liderar aquest projecte al Talladell tindrà dues metodologies com a referents:

- Aprenentatge i servei (Aps): Un mètode que creu en l’aprenentatge a través de la gestió i organització de projectes de millora social per part de l’infant. El nen/a aprèn a gestionar projectes, treballar en equip i a l’hora, tindran una visió crítica sobre la realitat social amb la que treballen.

. Educació Viva: Un paradigma educatiu que posa l’infant al centre, les seves inquietuds, la seva autonomia i la confiança en les seves capacitats innates. L’educador esdevé un acompanyant del procés intern de descoberta del món del nen/a.

En total ja hi ha uns 600 nens i nenes inscrits en les diferents setmanes de casals compreses entre el 25 de juny i el 7 de setembre i en total hi podrien arribar a passar més de 700 infants.

Quàlia també torna a organitzar aquest estiu les colònies temàtiques a la seva casa de colònies de la Vall de Boí. Seran 4 torns adaptats segons la franja d’edat dels infants i la temàtica de l’estada: urban dance o súperxef.

Per altra banda, també oferix una oferta concreta per a joves de 13 a 18 anys a través del camps de treball on joves de tota Catalunya compartiran activitats amb una tasca social o de voluntariat. Aquest any gestionarà 4 camps de treball promoguts des del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya. S'inicien la setmana vinent i es realitzaran a Agramunt, Cervera, Linyola i Llesp on es faran activitats relacionades amb la recuperació d’una sigla per on circulava l’aigua, la construcció de jocs de fusta a un bosquet, la recuperació d’una ruta històrica o la rehabilitació de camins rurals, entre d’altres.

 

Col·laboració amb el projecte solidari 'Pulseras Candela' 

Cada any Quàlia ofereix als infants que participen als casals un regal o distintiu del seu pas pel casal. Enguany l'equip de Quàlia ha decidit fer un regal amb impacte social i col·laborar amb el projecte de les 'Pulseras Candela', fabricades per a infants i famílies de malalts amb càncer i que tots els beneficis es destinen a la investigació del càncer infantil.

"Aquest any teníem clar que volíem invertir els nostres recursos a generar també un impacte per altres persones que necessiten ajuda. Ens va semblar que el projecte de les 'Pulseras Candela' era perfecte, que seria un gran regal i que ens permetria també treballar una sèrie de valors amb els infants", explica Lluís Nadal. A través de la compra de les pulseres Quàlia aportarà 1400€ a la investigació del càncer infantil.

Un treball sobre la diversitat sexual en l'educació de Mar Sánchez Rodríguez, alumna de segon de batxillerat de l'institut Alfons Costafreda de Tàrrega amb Montse Garcia de tutora, ha guanyat el XVIII Premi Comarcal de Treballs de Recerca de l'Urgell, organitzat pel Consell Comarcal i el Servei Educatiu de la comarca. 

Sánchez ha explicat que el treball s'ha centrat en la redacció d'un protocol de prevenció, detecció i actuació davant les conductes LGTBI-fòbiques als instituts. L'objectiu final era, segons Sánchez, "fer de l'institut al que vaig, l'Alfons Costafreda de Tàrrega, un centre més acollidor de la diversitat afectiva, sexual i la igualtat de gènere", tot i que Sánchez ha apuntat que "el protocol ja existia, el tenen tots els centres educatius, tot i que jo el vaig encaminar més cap a aquest tipus de diversitat sexual". 

Mar Sánchez s'ha mostrat molt satisfeta amb el premi ja que "parla obertament i sense tabús del col·lectiu LGTBI, que són  les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, i aquest reconeixement permetrà que tingui una mica més de visibilitat i arribi més enllà de les portes de l’institut". 

Des del centre ja s'ha posat en pràctica algunes de les accions proposades per Mar Sánchez com són l'organització d'una xerrada i un taller. 

L'entrega dels premi ha tingut lloc aquest dimarts a la sala d'actes d'Infraestructures en el marc de l'acte de cloenda del XVIII Programa Comarcal de Suport a l'Educació a l'Urgell, que durant el curs ha programat 21 activitats a les quals han participat més de 4.000 alumnes de cicles infantil, primària i secundària. L'acte ha estat presidit pel president del Consell Comarcal de l'Urgell, Salvador Bonjoch, i el diputat de la Diputació de Lleida, Francesc Sabanés. 

 

 

El Parc de la Serra de la capital del Pla d’Urgell ja ho té tot a punt per acollir els dies 22 i 23 de juny el primer Mon Amour Mollerussa Summer Festival. El recinte comptarà amb dos escenaris, on s’alternaran les actuacions programades; lavabos amb dutxes, i un espai dedicat a la restauració amb tres locals de la ciutat que oferiran menjar, amb aliments aptes per a celíacs i sense carn de porc. Completarà el recinte una espai amb ombra i un punt d’informació i primers auxilis així com la zona d'acampada. El públic trobarà també un punt de recàrrega de mòbils amb mig centenar d’endolls.

Just fora del recinte, s'habilitarà una zona d’aparcament en un terreny de 2,5 hectàrees, amb capacitat per a un miler de vehicles.

A més, s’oferirà servei de bus gratuït des de Mollerussa (parada de la carretera de Torregrossa) fins a la Serra cada 30 minuts des de 2/4 de 12 del migdia del divendres i fins a les 7 del matí. L’alcalde, Marc Solsona, ha destacat que les instal·lacions estan preparades per acollir entre 4.000 i 5.000 persones.

Les actuacions musicals es complementaran amb diferents activitats durant el dia com un vermut electrònic, de 12 a 2 del migdia tant divendres com dissabte, i una xerrada del Senyor Postu de Lleida, que tindrà lloc dissabte a les 5 de la tarda. Val a dir que els 100 primers assistents seran obsequiats amb la samarreta del festival.

Els concerts començaran a les 6 de la tarda i acabaran a les 6 de la matinada. Divendres actuarà Lo Pardal Roquer, Koers, Fa1na, Macaco, Brams, Marky Ramone, Allioli i dj Monka. Dissabte serà el torn de Cesk Freixas, Els Amics de les Arts, Sense Sal, Amparanoia, Xeic!, Boikot, La Cosa Nostra i dj Sendo.

El preu de l’abonament pels dos dies és de 40 euros mentre que les entrades per un dia costen 23 euros.

 

 

 

Tàrrega ampliarà enguany amb més activitats festives la celebració de Sant Joan, prevista per aquest dissabte 23 de juny. Agenta (Agrupació d’Entitats de Tàrrega) i la Regidoria de Cultura ja tenen a punt un extens programa per a donar la benvinguda oficial al Solstici d’Estiu. Com a novetat, al tradicional concert a Can Colapi (aquesta vegada a càrrec de Xiroi i Raggatunning) se sumarà un sopar nostàlgic amenitzat amb cançons que sonaren a la desapareguda discoteca targarina Candy’s, que va marcar tota una generació. L’escenari del “guateque” (tal i com l’han batejat) serà el Càmping Municipal, espai que per primera vegada acollirà un acte de Sant Joan.

 

Rebuda de la Flama del Canigó

Unes hores abans de la revetlla, i com és tradició, Tàrrega rebrà la Flama del Canigó a la plaça del Carme. El foc purificador, símbol d’unió dels Països Catalans, arribarà a les 7 de la tarda de mans del Centre Excursionista CIM i la Penya El Pedal de Bellpuig en el marc d’una marxa cicloturista que uneix el Pirineu i la plana de Lleida. El protocol prosseguirà amb l’encesa del peveter al peu del Monument als Països Catalans i la lectura del Manifest. L'acte s'arrodonirà amb l’exhibició pirotècnica dels Diablets de BAT i les sardanes de la Cobla Tàrrega. A la trobada no faltaran la coca i el cava típics d’aquesta data.

 

“Guateque” per a nostàlgics

La nit de les fogueres i els petards oferirà tot seguit un sopar popular amenitzat amb música dels anys 70, 80 i 90 punxada per DJ Toni Oliver i DJ Willie Hanson, disc-jockeys de la mítica discoteca targarina Candy’s. Serà a partir de les 8 del vespre al Càmping Municipal, on els assistents gaudiran de zona de pícnic i barbacoes. Els nostàlgics del Candy’s podran adquirir marxandatge de l’antiga discoteca. L’accés al recinte serà gratuït.

 

Concert al Camp dels Escolapis

La festa de Sant Joan 2018 prosseguirà a 2/4 d’1 de la nit amb el tradicional concert al Camp dels Escolapis, també amb entrada de franc. La vetllada l’encapçalarà el grup vallesà Xiroi interpretant els seus ritmes imbatibles d’ska i reggae. Compartiran cartell amb Raggatunning, formació de Vilanova i la Geltrú que animarà la nit amb les seves particulars versions de sintonies televisives. Clourà la sessió de PD URIOLIX. En ambdós recintes, tant al Càmping Municipal com a Can Colapi, s’encendran les tradicionals fogueres que identifiquen la nit més curta de l’any.

L’Ajuntament de Mollerussa ha adjudicat a l’empresa Roma Infraestructures i Serveis, SAU les obres d’urbanització de l’avinguda de Catalunya, que tindran un pressupost de 447.680 euros IVA inclòs i un termini d’execució de 3 mesos, segons ha explicat l’alcalde, Marc Solsona. La previsió és que els treballs puguin començar durant la segona quinzena de juliol.

La millora d’aquesta avinguda, inclosa dins el Pla de Barris, té com a característiques més destacades el manteniment del doble sentit de circulació de la via i el fet que la vorera est s’amplia a 2,5 metres i es converteix en una mena de bulevard amb mobiliari urbà i arbrat que connectarà el futur equipament previst a Cal Castelló amb la plaça de Sant Jaume, ha indicat Solsona, el qual ha recordat el caràcter comercial d’aquesta via que es veurà potenciat amb la reforma urbanística.

La millora suposarà la supressió de les 23 places d’aparcament que hi ha en aquesta banda però es mantindran les places existents a la vorera oest. Per suplir aquest descens de places, l’Ajuntament ja va habilitar a mitjans de l’any passat un pàrquing públic en aquest carrer que disposa de 40 places. Així mateix, el projecte també preveu la construcció d’un pas elevat a la cruïlla amb la ronda de Sant Pere per evitar l’excés de velocitat així com també el manteniment del pas elevat que ja hi ha ara en la cruïlla amb el carrer de Cervera.  També es renovarà l’enllumenat en columnes que passaran de tenir 9 metres d’alçada a 6 per millorar la il·luminació del carrer. Val a dir en aquest sentit que s’implementarà el sistema LED i s’incrementaran el número total de punts de llum que passaran de ser 19 a 21.