Articles filtrats per data: Dimarts, 19 Març 2019

La 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa ha tancat portes aquest vespre després de rebre 175.000 visitants, uns 5.000 més que l'any passat, i amb el 66% dels expositors havent cobert les expectatives, assolint així o fins i tot superant els resultats que s'havien marcat. L'alcalde, Marc Solsona, ha assegurat que la fira ha estat “molt bona” -especialment per al recinte exterior- i amb una valoració de l’organització i el desenvolupament del certamen que el 88% del conjunt de firmes ha qualificat com a bona o molt bona, la qual cosa –ha afegit l’alcalde– “ens dóna ànims” i, a la vegada, “ens obliga a ser cada any més exigents”.

Altre dels punts destacats pel president de l’ens firal ha estat la fidelització dels expositors i la intenció del 81% dels participants d’enguany de tornar en la propera edició. Positivament ha valorat també el fet que més del 50% dels expositors participen en la Fira de Sant Josep des de fa més de 10 anys, la qual cosa demostra “la confiança” que dipositen en el certamen. D’altra banda, ha afegit que hi ha un 15% que ho feien per primer cop enguany, xifra aquesta última que assegura la renovació i el futur de la Fira de Sant Josep.

Pel que fa a la part més professional, el programa de jornades tècniques, en aquesta edició se n'han celebrat 14, ha acollit al voltant de 1.400 professionals del sector. En aquest sentit, Solsona ha explicat que les jornades no només han tingut èxit numèricament, sinó també per la seva “utilitat”. En aquest apartat, ha destacat especialment la 18a Borsa Interpirinenca de Cereals i el 4t Aplec de Joves del Camp.

 

La consellera Jordà posa en valor la proximitat de la Fira a la ciutat

La cloenda del certamen, que ha tingut lloc aquesta tarda, ha estat presidida per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. Durant la seva intervenció, Jordà ha destacat la capacitat que té Mollerussa de “reinventar-se”. Així, ha posat en valor el certamen “a 3 anys de complir un segle i mig d’història bategant”.

“És la primera vegada que assisteixo a una fira exterior al costat de la ciutat”, ha explicat la consellera, qui ha atribuït part de l’èxit i la llarga vida del certamen a la proximitat que té amb Mollerussa, i al fet que “la ciutat se l’ha fet seva”.

Publicat a Mollerussa

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va assegurar ahir que “el sector agroalimentari és el pal de paller del país” i va apostar per dur a terme “la revolució perquè el sector segueixi bategant amb força” que, segons Jordà, “ha d’estar capitanejada pels joves” i ha de servir per sensibilitzar la ciutadania que la pagesia és imprescindible per mantenir viu el país”. La consellera d’Agricultura, que també va dedicar unes paraules de suport a les dones joves pageses, va fer aquestes declaracions en la cloenda de la quarta edició de l’Aplec de Joves del Camp, que es va celebrar ahir al matí al Teatre L’Amistat i en el marc de la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa. L’Aplec de Joves del Camp va reunir uns 250 joves de diferents punts de Catalunya.

 

Més incorporacions

Jordà es va mostrar esperançada pel que fa al futur del sector i va destacar que “entre el 2014 i el 2018 hem incorporat 2.011 joves al món agrari, xifra que suposa un increment del 60% respecte a l’etapa anterior (2011-2014), quan van ser 1.200”. Jordà també va fer referència a l’augment d’alumnes de les escoles agràries, que enguany superen la xifra rècord de 12.000 persones, “fet que demostra la seva fortalesa i l’aposta per la formació”. El lema del quart Aplec dels Joves del Camp era Som imprescindibles. Encara no t’ho creus? i en aquest sentit, Jordà va indicar que “la pagesia és una de les professions més antigues de la humanitat que sempre tindrà cabuda en aquesta societat canviant, ja que és l’encarregada de proveir els aliments”.

La consellera va remarcar “la necessitat de valoritzar la professió de pagès perquè sigui un motor d’atracció de talent cap al sector agroalimentari”, i, per això, “treballem en la posada en funcionament de noves eines com ara la figura del Dinamitzador de Joves per acompanyar el/la jove en el seu procés d’instal·lació, una Oficina Jove al portal Ruralcat, amb tota la informació necessària sobre ajuts i tot tipus de tràmits, i un Observatori Jove per a seguir l’evolució dels joves agricultors a Catalunya”.

 

La punta de llança

Per la seva part, l’alcalde de la ciutat i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, va destacar la importància de tot el col·lectiu de joves, ja que “hem de convertir l’esforç individual de cadascú en l’estructura de país que necessitem per ser la punta de llança del clúster agroalimentari del sud d’Europa”.

L’Aplec de Joves del Camp va ser inaugurat pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Carmel Mòdol, que va donar a conèixer el Consell Català de l’Alimentació, un nou organisme que es presentarà al juny i que pretén “fer de Catalunya un país d’excel·lència alimentària, des de la producció al consum, fent un esforç important en la visualització del sector primari per tal que aconsegueixi prestigi i glamur”. Mòdol va avançar que aquest Consell Català de l’Alimentació comptarà amb tres padrins: Joan Roca, Ferran Adrià i Carme Ruscalleda.

Publicat a Mollerussa