Articles filtrats per data: Diumenge, 13 Gener 2019

L’Ajuntament de Tàrrega ha documentat aquest cap de setmana els dos esquelets i altres restes òssies humanes que el passat divendres van posar al descobert les obres d’adequació de la plaça Major. Tot just van sortir a la llum els vestigis, tècnics del Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega i l’empresa Iltirta Arqueologia van posar en marxa una excavació per a documentar les restes, tal i com estableix el protocol d’actuació en aquests casos. De fet, els treballs de reforma de la plaça Major també són objecte de seguiment arqueològic. Les restes, que es localitzaren sota l’enllosat de la part central de la plaça, correspondrien a enterraments del cementiri parroquial de l’antiga església romànico-gòtica. Des del Museu Comarcal de l’Urgell s’afirma que les restes òssies datarien d’entre els segles XIV i XVIII, i que caldrà fer un estudi més detallat per determinar l’antiguitat exacta. Els dos esquelets i les altres restes ja s’han retirat de la plaça Major i les obres prosseguiran aquest dilluns 14 de gener.

 

Altres troballes a la plaça Major

Val a dir que l’obertura d’una rasa l’any 2008 davant la Casa Consistorial, també a la plaça Major, ja va posar al descobert set tombes individuals i restes de ceràmica d’època medieval. D’altra banda, l’estiu passat i en previsió de les obres de reforma esmentades, el Museu Comarcal de l’Urgell va dur a terme una prospecció arqueològica vora el portal del carrer del Carme, fruit de la qual es van recuperar una trentena de plats decorats d’entre els segles XVI i XVII juntament amb restes òssies, monedes, agulles de mortalla i altres objectes funeraris.

 

La plaça Major, amb paviment de plataforma única

Les obres d’adequació de la plaça Major de Tàrrega continuaran fins a la primavera. El projecte transformarà aquest emblemàtic indret urbà en un espai de plataforma única que farà més còmode el pas de vianants. La superfície de la plaça serà un paviment integrat per lloses rectangulars de pedra natural. Lluirà així un nou aspecte més endreçat, amb ferm sense desnivells i de fesomia molt similar a altres indrets del nucli antic com la plaça de Sant Antoni o el carrer Urgell. En total, es refaran 1.950 metres quadrats de via pública. L’execució del projecte s’ha adjudicat a l’empresa Romà Infraestructures i Serveis per un import de 336.870 euros (IVA inclòs).

Publicat a Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat en la Junta de Govern Local del passat 8 de gener la cessió d’una petita parcel·la municipal de 23,65 metres quadrats, dins el recinte de l’IES Manuel de Pedrolo, amb l’objectiu d’ubicar-hi una estació transformadora d’electricitat. La instal·lació proveirà subministrament elèctric a l’edifici d’habitatges situat entre l’avinguda de Tarragona i els carrers del Raval de Sant Agustí i l’Hort de la Trilla, i en el qual els veïns reben el subministrament a precari a través d’un comptador d’obres des de fa més de deu anys. La Regidoria d’Urbanisme ajudarà així a regularitzar la situació anòmala en què es troben els propietaris i inquilins de l’esmentat immoble.

 

Gestió del consistori per ajudar a regularitzar la connexió elèctrica

“Des del consistori treballem per solucionar aquesta problemàtica i ara fem un important pas endavant en els tràmits administratius”, apunta el regidor d’Urbanisme, Martí Pijuan. “Enguany es podrà regularitzar de forma definitiva la connexió elèctrica del bloc de pisos”, ha afegit l’edil. La porció de finca segregada es posarà a disposició de l’empresa elèctrica Endesa, que s’encarregarà d’instal·lar l’estació transformadora. Així mateix, en el seu moment s’obrirà una rasa per connectar l’edifici a la xarxa. D’altra banda, l’estació transformadora també possibilitarà proveir més dotació d’electricitat en el cas d’una possible ampliació d’aules i serveis de l’IES Manuel de Pedrolo.

 

Reunions amb Endesa i el Departament d’Ensenyament

En el decurs de les darreres setmanes s’han desenvolupat reunions entre la Regidoria d’Urbanisme, l’empresa Endesa i el Departament d’Ensenyament per a consensuar l’emplaçament definitiu de l’estació transformadora dins el recinte de l’IES Manuel de Pedrolo. Finalment, es fixà com a espai idoni el xamfrà del pati situat a la cruïlla dels carrers de La Plana i Raval de Sant Agustí, a tocar de la tanca perimetral. També es determinaren les mesures per a garantir la seguretat de la instal·lació.

 

Publicat a Tàrrega