Articles filtrats per data: Dijous, 14 Març 2019

La Sala Marsà de Tàrrega acull des d’aquest dijous l’exposició Fotografies per la llibertat, que recull una selecció del treball d’una quarantena de fotoperiodistes que van cobrir els diferents esdeveniments del procés català entre el 2010 i el 2018, incloent-hi el referèndum de l’1 d’octubre, les manifestacions a Catalunya i Brussel·les o les actuacions del CDR.

L’exposició original, que es va inaugurar a Perpinyà el mes de setembre de l’any passat, està formada per 155 fotografies si bé per qüestions d’espai, la Sala Marsà només en mostra unes 90. Entre els fotoperiodistes participants n’hi ha que treballen a la demarcació de Lleida com Santi Iglesias o Pep Companys.

L’acte d’inauguració de la mostra, organitzada per Tàrrega per la Independència, ha comptat amb la presència de Joan Torres, membre del Secretariat Nacional de l’ANC, i de l’alcaldessa de la ciutat, Rosa Maria Perelló.

L’exposició es pot visitar a Tàrrega fins al 7 d’abril.

Publicat a Tàrrega

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha efectuat aquest dijous una visita a la comarca del Pla d’Urgell durant la qual s’ha reunit amb el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, amb representants del Consell Comarcal, del Consell d’Alcaldes i del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, al qual ha dut a terme una visita.

A la seu del Consell Comarcal, Perelló ha presidit la reunió del Consell General del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, a la qual, a més de Miralles, també han assistit el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Joan Trull; la directora del Serveis Territorials a Lleida del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Dolors Tella; l’alcaldessa d’Ivars d’Urgell, Montse Coma; l’alcalde de Vila-sana, Joan Sangrà; l’alcalde de Bellvís, Joan Talarn, i el vicerector de la UdL, Albert Sorribas.

Perelló ha volgut destacar que l’Estany es troba davant d’una etapa que significa “una oportunitat” per a un espai que és “indispensable” i “una joia per a la plana de Lleida”. La presidenta ha fet especial incidència en tot allò referent als usos i a la promoció de l’espai i en el que això representarà “per a la dinamització i la sostenibilitat d’aquest espai”.

En aquest sentit, Perelló ha recordat que la Diputació ha dissenyat diferents actuacions incloses als ajuts comunitaris FEDER, un dels quals “anirà dirigit a millorar l’accessibilitat a Cal Sinén, el centre d’acollida de visitants i d’interpretació de l’Estany, que és un projecte cabdal en tot el conjunt”, perquè ofereix tot el relat del que ha estat la vida a la zona i també la història de la recuperació de l’estany. Aquest darrer ajut europeu es destinarà, ha dit la presidenta de la Diputació, a dotar Cal Sinén amb elements com ara l’ascensor, la rampa d’accés a l’espai o l’increment de potència elèctrica, i més endavant l’aparcament, adaptat per rebre autocaravanes, tot plegat perquè sigui un espai de trobada “més confortable”. Can Sinén serà, a més, el punt de partida des d’on dinamitzar l’Estany mitjançant el turisme i altres activitats que s’incloguin en la nova redacció del pla d’usos i gestió en el qual ja s’està treballant.

Per la seva part, Ferran Miralles ha destacat que es treballarà per millorar la renovació de l’aigua de l’estany, per augmentar-ne la seva qualitat i així afavorir encara més la flora i la fauna de la zona.

Joan Trull, per la seva part, ha volgut agrair la implicació de Generalitat i Diputació en la potenciació de l’estany per tal que “la gent se’l senti cada cop més seu” i tenint cura de les dos vessants, el medi ambiental i el turístic, “perquè va lligada una cosa amb l’altra”.

Tots plegats han efectuat una visita a la conclusió de la qual han retornat a la seu del Consell Comarcal per participar en una reunió amb els alcaldes. Aquesta trobada s’emmarca en el seguit de trobades que la presidenta de la Diputació està duent a terme a totes les comarques amb els dirigents municipals, durant les quals els informa dels projectes que la corporació té en marxa i recull les seves demandes i inquietuds.

Unió de Pagesos ha reunit avui més de 300 tractors i vehicles a les mobilitzacions i concentracions que han tingut lloc davant de les subdelegacions del Govern de l’Estat a Girona, Lleida i Tarragona, de la delegació de l’Agència Tributària a Manresa i de la delegació d’Hisenda a Tortosa. Els representants d’Unió de Pagesos han entregat a les diferents seus estatals un document amb les demandes urgents del sindicat a favor de la pagesia professional que suposen uns 300 milions d’euros anuals per a Catalunya.

Les mobilitzacions d’avui s’han portat a terme conjuntament amb altres a tot l’Estat convocades per la resta d’organitzacions pertanyents a Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders. El sindicat ha organitzat les últimes setmanes més de 30 xerrades a tot el territori per explicar els motius d’aquestes mobilitzacions.

Unió de Pagesos reclama, entre altres qüestions, una aplicació justa de la Política Agrària Comuna (PAC) a l’Estat espanyol i un repartiment just i equitatiu del valor afegit a la cadena alimentària, a la vegada que denuncia l’encariment dels costos de producció, factors que impedeixen que les rendes de la pagesia siguin equiparables a les de la resta de ciutadans.

Publicat a Catalunya

Vero Torra, esportista cerverina vinculada al Club Esportiu Alba de Tàrrega, ja ha iniciat els primers partits preliminars en la modalitat de bàsquet amb la selecció espanyola als Special Olympics World Games, que se celebren a Abu Dhabi entre el 14 i el 22 de març.

L'equip de Torra, la selecció espanyola de bàsquet, ha participat en els partits preliminars contra Sèrbia, Egipte, Kazakhstan i Austràlia, i aquest dijous arrenquen les competicions esportives oficials. 

Torra és l’única jugadora de la demarcació de Lleida que ha estat seleccionada per participar en aquest esdeveniment esportiu mundial si bé de Lleida també hi pren part l’entrenador Álvaro Terreros, de la Federació ACELL Lleida.

La setmana passada Torra va rebre un emotiu comiat per part dels seus companys del Grup Alba. Val a dir que Torra ha pogut participar en aquest esdeveniment gràcies al suport de l'Empresa d'Aigües i Serveis Cervera i Segarra (EASCS), que finança les despeses del viatge.

 Vero Torra és una de les poques dones que participa també en campionats de bàsquet i de futbol a Lleida. Els seus entrenadors del Club Esportiu Alba la descriuen com una "jugadora molt bona, entregada, sacrificada i constant, hi ha poques dones amb especials dificultats del seu nivell que practiquin esport a la demarcació de Lleida".

L'equip de Torra ha participat en els partits preliminars contra Sèrbia, Egipte, Kazakhstan i Austràlia, i aquest dijous arrenquen les competicions esportives oficials. 

Publicat a Catalunya

El castell de Verdú va acollir aquesta setmana la presentació d’un catàleg d’activitats educatives sobre les festes tradicionals de la comarca de l’Urgell i que està dirigit als escolars de 3 a 12 anys. L’objectiu del projecte, que ha elaborat un grup de docents de la comarca vinculat amb l’associació cultural Guixanet, és que totes les escoles de la comarca treballin a classe les festes dels seus pobles veïns amb diferents activitats transversals.

El catàleg, que pot consultar-se en format digital, inclou un total de 17 propostes com poden ser el Carnaval d’Agramunt, la Festa del Bandoler de Castellserà, la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa, el Ball de les Forques de Nalec, l’Aplec de Montalbà de Preixana i la Festa Major de Maig de Tàrrega, entre altres.

El president del consell comarcal, Salvador Bonjoch, va voler agrair públicament l’esforç dels professors perquè “es tracta d’una eina molt útil per donar a conèixer el nostre patrimoni immaterial als més petits”. Els docents que han participat estan vinculats amb l’associació cultural Guixanet i formen part d’un grup de treball del Servei Educatiu de l’Urgell reconegut pel departament d’Ensenyament de la Generalitat. La iniciativa compta amb el suport del consell comarcal i de la dissenyadora gràfica Marta Palou.

Així mateix, val a destacar que fa tres cursos que van començar a treballar en el projecte. Prèviament, van elaborar un catàleg d’activitats educatives i didàctiques per donar a conèixer els elements de la cultura popular de Tàrrega, que han anat treballant les escoles de la ciutat amb molt bona acollida entre els alumnes.

L’Ajuntament de Tàrrega ha rebut aquesta setmana la visita d’alumnes de 1r de primària del Col·legi Sant Josep - Vedruna de la capital de l’Urgell. Es tracta d’una activitat lectiva en què els infants adquireixen coneixements sobre el municipi i l’administració local. A la Sala de Plens de la Casa Consistorial, els escolars han tingut ocasió de formular preguntes a l’alcaldessa Rosa Maria Perelló. Els infants, de 6 i 7 anys d’edat, han fet després un recorregut per les diferents àrees de la Casa Consistorial, acompanyats per Martí Pijuan i Josep Castelló, regidors d’Urbanisme i Serveis Municipals respectivament. Al departament d’Urbanisme, per exemple, han vist de prop com es realitzen els plànols d’obres i projectes.

Publicat a Tàrrega

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha recollit aquest dimecres vespre el Segell InfoParticipa a la Qualitat i la transparència de la comunicació pública local, un guardó que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir de les avaluacions que realitza als webs municipals el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB (LPCCP). Mollerussa ha renovat el segell, que ja li va ser atorgat en les dues edicions anterior, després d’haver acomplert amb una puntuació del 94% els 52 indicadors establerts i amb l’exigència posada en l’actualització de la informació i en el fàcil accés per a la ciutadania així com també en el retiment de comptes amb motiu del final de mandat.

Amb aquest guardó, que arriba a la 6a edició, la UAB reconeix les bones pràctiques  d’ajuntaments, diputacions i consells comarcals, els quals publiquen als webs una informació que facilita que qualsevol ciutadana o ciutadà tingui coneixement sobre qui són els representants polítics del seu municipi, com gestionen els recursos col·lectius i quines formes de participació posen al seu abast.

 

 

Publicat a Mollerussa

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació informa que a partir d’aquest divendres, 15 de març, fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

 

2018, un any excepcional

L’any 2018 hi va haver a Catalunya 312 incendis forestals, que van cremar 202 hectàrees. Va ser el millor des que es tenen dades registrades d’acord amb l’actual metodologia de recull estadístic i es pot considerar com a mínim el millor dels últims 15 anys. El bon comportament de les condicions meteorològiques va ser un element fonamental per a la reducció tant del nombre d’incendis com de la superfície cremada. Les pluges acumulades dels primers sis mesos de l’any van superar la mitjana àmpliament a la majoria de comarques i això va representar un coixí important per a evitar l’inici i la propagació dels incendis. A més, les condicions de temperatura i humitat relativa van ser en general moderades, cosa que va evitar situacions de perill extrem d’incendis forestals.

En el que portem d’aquest 2019, des de l’1 de gener fins avui, ja s’ha superat el total d’hectàrees cremades durant tot l’any passat. Concretament, hi ha hagut 62 incendis forestals, que han cremat 224,50 (dades provisionals). El més important va ser durant el mes de gener a Arties (Val d’Aran) amb 193,1 hectàrees forestals cremades.

 

Nou material divulgatiu 

Des del Departament, a través del Cos d’Agents Rurals, s’ha promogut un nou material  informatiu sobre la prohibició de fer foc al bosc. Es tracta d’uns cartells i fullets que es distribuiran als ajuntaments, i que serviran per recordar quan està prohibit de fer foc, quines són les activitats de risc de provocar un incendi i quins tràmits s’han de fer per tenir autoritzacions excepcionals.

 

Publicat a Catalunya

El Club Futbol Balaguer ha presentat el Campus de Setmana Santa que l’entitat oferirà a jugadors de categoria Baby, Prebenjamí, Benjamí, Aleví i Infantil i que es realitzarà entre els dies 15 al 18 d’abril coincidint amb les vacances escolars dels infants.

Les sessions d’entrenament estan obertes als jugadors del club d’edats compreses de 4 a 14 anys i també a familiars i amics que vulguin “viure per primera vegada l’experiència d’entrenar en un club de futbol amb la trajectòria del CF Balaguer” tal com ha afirmat durant la presentació Jordi Ariet, un dels nous coordinadors de la base de l’entitat.

Les sessions d’entrenament es realitzaran al Camp Municipal de Balaguer de 9 del matí a 2/4 de 2 del migdia i es dividiran en dues parts, una primera més específica amb treball qualitatiu i d’estratègia i una segona més lúdica amb jocs i activitats, sempre relacionades amb el món del futbol.

Les inscripcions es poden realitzar a la Cafeteria Dolceta, ubicada a davant del Camp Municipal de Balaguer i tindrà un preu de 50 euros, 45 pels germans. El preu de la inscripció inclou l’esmorzar per cada dia de campus, una samarreta tècnica, l’assegurança esportiva, un obsequi personalitzat i altres sorpreses que el club desvetllarà durant el transcurs del campus. El període d’inscripcions ja està obert i es tancarà el dia 30 d’aquest mes.

Durant la posada en escena d’aquest campus de Setmana Santa també s’ha presentat el nou equip de coordinació del club format per Mikel de l’Àguila, Jordi Ariet i Aleix Lluçà. El president de l’entitat, Antonio Ayguadé, ha explicat que amb el nou equip coordinació “s’obre una nova etapa a la base de l’entitat i es crea un projecte a llarg termini” per tal que el club “recuperi el prestigi amb els valors que identifiquen el CF Balaguer”

Per la seva banda, els membres de l’equip de coordinació han explicat que afronten el repte amb il·lusió i amb la intenció de reconduir la situació del club amb la “cooperació de tots els membres de l’entitat i donant rellevància a les opinions de les mares i pares dels jugadors del club” tal com ha explicat Jordi Ariet.

 

Publicat a Balaguer

Les basses de la comunitat de regants de l'Alt Urgell de Tàrrega, coneguda històricament com el Canalet, van començar ahir al matí a omplir-se d'aigua procedent del canal Segarra-Garrigues després que dilluns responsables del Canalet i del canal principal signessin un acord per el preu de l'aigua a la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a Saragossa.

Si bé el preu encara no és definitiu perquè cal que el ratifiquin les assemblees de les respectives comunitats, tot apunta que serà un preu salomònic com el que va aplicar la sentència del jutjat de Cervera, que se situaria entre els 5 cèntims/m3 que volia pagar el Canalet i entre els 11,12 cèntims/m3 que reclamava Aigües del Segarra-Garrigues (ASG).

Si les assemblees ratifiquen l'acord, previstes per a principis d'abril, el Canalet passarà a ser definitivament una col·lectivitat més del Segarra-Garrigues i deixarà de proveir-se de l'aigua del Canal d'Urgell, com portava fent des de fa mig segle a precari. Cal destacar que el passat 4 de març es van celebrar els 50 anys de la inauguració oficial del Canal de Regs de l'Alt Urgell, una obra llargament reivindicada per Tàrrega i els pobles veïns.

El Canalet disposa de moment de l'aigua del Segarra-Garrigues per un termini de dos mesos tal com figura en el conveni provisional signat dilluns i a l'espera de la ratificació definitiva de les dues assemblees. L'objectiu d'aquest conveni provisional és que els regants del Canalet poguessin iniciar la campanya de reg del 2019 sense problemes.

El Canalet es va proveir de l'aigua del canal Segarra-Garrigues durant els anys 2012 i 2013 si bé després va deixar de fer-ho per diferències en el preu de l'aigua, que fins i tot van arribar a judici. 

Publicat a Tàrrega
Pàgina 1 de 2