Articles filtrats per data: Divendres, 10 Maig 2019

Els Targalets, el grup de tambors i timbals, de l’Associació Guixanet han estat els protagonistes de l’Eixideta de la Festa Major de Tàrrega, ja que han estrenat la Targafera, una cucafera construïda per la guissonenca Agnès Pla, autora de la resta del bestiari local de la ciutat. Segons han explicat els Targalets abans d’entrar a la renovada plaça Major amb la Targafera, aquesta és una cucafera que en una rubinada va quedar atrapada en una piscina de la la llera del riu Ondara i un dia va sentir com els Targalets estaven assajant a prop, s’hi va acostar i aquests la van adoptar. La Targafera és portada per 10 infants, 4 dels quals van dins de la bèstia, i d’ara endavant serà un nou element del bestiari local de Guixanet.

La Targafera ha participat a la cercavila de l’Eixideta juntament amb la resta de grups infantils de cultura popular de la ciutat. Després de recórrer el carrer Agoders, la plaça del Carme i el carrer del Carme, els grups han arribat de nou a la remodelada plaça Major on han tingut lloc les exhibicions dels diferents balls així com la versió infantil del Ball de l’Eixida, la dansa típica de la ciutat.

Prèviament a l’Eixideta ha tingut lloc la Tronada, que ha donat inici a l’Eixideta i que enguany ha estat encesa pel president de la Societat Ateneu de Tàrrega, Antoni Tàcies, que també ha pronunciat el pregó inaugural ja que enguany l’entitat commemora el seu centenari i acaba de ser distingida amb la Creu de Sant Jordi, reconeixement que rebrà dijous vinent. En el pregó, que ha tingut lloc després de l’Eixideta i en una sala de plens de gom a gom, Tàcies ha destacat “l’esforç de moltes persones, que amb la seva dedicació han treballat durant tots aquests anys de manera altruista per la nostra societat”. Tàcies ha revelat que “em sento més satisfet quan una activitat ha sortit bé a l’Ateneu que després d’una jornada laboral”. El president de la Societat Ateneu també ha fet referència a les diferents seccions que acull l’entitat que ha qualificat de “teixit associatiu envejable amb nombroses persones que treballen cada dia i inverteixen el seu temps per al bé general”. Finalment, Tàcies, després de fer un breu recorregut històric per aquests 100 anys de trajectòria recordant alguns dels moments més durs com la marxa de la BAT, ha demanat “un país amb un teixit associatiu viu”.

Publicat a Tàrrega

La Sala Marsà de Tàrrega acull fins al pròxim 2 de juny l'exposició del projecte artístic Jo Soc Capaç del jove amb Síndrome de Down de la ciutat Quim Vilamajó, que mostra un vídeo, textos i fotos de l’autor on reflexiona sobre com afronten la vida les persones amb discapacitat. L'exposició també acull dues taules de coneixement on s'explica la percepció de la societat al llarg de la història sobre la discapacitat. Segons Vilamajó, "tots tenim qualitats i capacitats però per naturalesa som també imperfectes, per la qual cosa és important que ens deixin anar al nostre ritme i a prendre dels errors". Vilamajó ha animat als visitants a deixar la seva opinió en l’espai de participació de l’exposició.

La inauguració de la mostra ha tingut lloc aquest dijous al vespre i ha comptat amb l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, i el regidor de Cultura, Raül Palacios. L’objectiu de la mostra és "reivindicar el paper de les persones amb discapacitat en la societat", segons ha dit Vilamajó. 

L'exposició forma part del projecte #IAmAbleProject, ideat per Jesús Vilamajó, fotògraf i pare del Quim, l'any 2014 amb la finalitat de difondre entre la població la realitat de les persones amb discapacitat i afavorir el creixement intel·lectual i cognitiu del seu fill.

Publicat a Tàrrega

En el marc de la Festa Major de maig de Tàrrega, la candidatura d'ERC-MES ha donat a conèixer les seves propostes en l'àmbit cultural. En paraules de l'alcaldable d'ERC-MES, Òscar Amenós, "la cultura ha de ser entesa com una eina de transformació social a l'abast de tothom". Amenós ha exposat també que "la cultura ha de fomentar el pensament crític i impulsar la creativitat en totes les seves formes d'expressió" i ha aprofitat per "desitjar una molt bona Festa Major de maig als targarins i targarines".

Entre les propostes culturals plantejades pels republicans, destaca la reivindicació de la figura de Manuel de Pedrolo. "Cal promocionar el llegat de Pedrolo i fer possible l'esperada museïtzació de la seva casa pairal al carrer Major de Tàrrega", ha exposat Amenós, que també s'ha compromès a "promocionar el seu llegat". La candidatura republicana, d'esquerres i independentista, s'ha proposat també "senyalitzar la ruta del Mecanoscrit del Segon Origen arreu de la ciutat".

Amenós també ha explicat que "cal preveure els usos futurs d'espais municipals com Cal Trepat o la Farinera" on podrien ubicar-se "un centre de memòria històrica i d'interpretació de la Guerra Civil, així com l'espai de paleontologia dels fòssils del Talladell del Museu de Tàrrega", ha reblat. L'alcaldable d'ERC-MES també ha volgut tenir un reconeixement cap a les entitats culturals de la ciutat que són moltes i molt actives, pel paper important que tenen en la preservació del folklore targarí i català i pel seu dinamisme i innovació.

Publicat a Tàrrega

Aquest és el tercer any que el Grup Alba, des del seu servei de formació i inserció Enfoc, gestiona l'enviament de 3 grups de joves a través del programa TLN Mobilicat impulsat i finançat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dins del marc del Fons Social Europeu (FSE) i del programa de Garantia Juvenil.

Aquesta setmana ha marxat cap a Wernigerode (Alemanya) un grup format per 6 joves amb alguna discapacitat que passaran 2 mesos a aquesta ciutat alemanya realitzant pràctiques a diferents empreses. Un professional del Grup Alba realitzarà el seguiment d'aquests joves durant la seva estada i comptaran amb una persona de referència a l'entitat d'acollida. 

Durant el mes d'abril els joves han hagut de fer tot un procés de preparació a Tàrrega que ha consistit en una formació lingüística i cultural del país on han après una mica d'alemany, els seus costums i algunes de les seves tradicions. La segona fase del programa consisteix en realitzar les pràctiques al país d'acollida que es complementen amb sortides culturals i d'oci. 

El grup estarà fins a finals de juny a Alemanya i després cada un dels joves comptarà amb un procés d'orientació per ajudar-los a trobar una feina. L'objectiu del programa és facilitar la inserció laboral dels joves mitjançant un itinerari personalitzat d'acompanyament i suport, amb aprenentatge pràctic i formatiu a l'estranger, a partir dels seus interessos i motivacions. El programa pretén generar noves oportunitats per a aquests joves per accedir al mercat de treball i aconseguir una ocupació un cop tornin a Catalunya.

El Grup Alba és l’entitat de referència del programa TLN Mobilicat a la comarca de Lleida, després de guanyar-ne el concurs gràcies a la seva experiència de més de 15 anys en projectes europeus. L'entitat s'ha encarregat de buscar i fer la selecció dels joves i de contactar amb les entitats d'acollida dels respectius països que han fet d'intermediàries amb les empreses. 


Publicat a Tàrrega

El ple de l'Ajuntament de Tàrrega ha aprovat aquest dijous per unanimitat un pla per afavorir la mobilitat sostenible a la ciutat. Entre els punts que contempla aquest destaca facilitar els desplaçaments en bici connectant la circulació directa entre els principals punts d'interès de Tàrrega i adequar alhora espais per a l'estacionament de les bicicletes. El pla també preveu afavorir l'ús del transport públic, la bici i a peu, i racionalitzar alhora l'ús del vehicle privat. Finalment, el pla proposa limitar l'accés del cotxe a les zones més sensibles de la ciutat.

El ple també ha donat llum verda per unanimitat a la cessió d'uns terrenys de 1.711 metres quadrats del càmping municipal al Departament d'Ensenyament de la Generalitat per ampliar l'institut Alfons Costafreda. De forma provisional, està previst que el centre habiliti els terrenys com a zona de jocs i esports ja que l'actual pati va quedar reduït amb la instal·lació d'uns mòduls prefabricats per poder atendre el creixement exponencial d'alumnes. Cal recordar que la setmana passada Ensenyament va aprovar una partida de 2,3 milions d'euros per a l'ampliació del centre.

A més, el ple ha aprovat per unanimitat el segon pla intern d'oportunitats entre dones i homes, amb vigència fins al 2022, i que aposta per eliminar els desequilibris i les desigualtats de sexe i introduir la perspectiva de gènere en la gestió del personal.

Pel que fa a mocions, se n’ha aprovat una de la CUP de suport a la iniciativa legislativa popular ILP Universitats per rebaixar els preus universitaris a Catalunya, mentre que ha estat rebutjada una altra, també de la CUP, de denúncia i rebuig als privilegis que disposen els regidors de l'ajuntament de Tàrrega.

Publicat a Tàrrega