El celler Mas Blanch i Jové i Gregrori Iglesias aporten dues obres d'aquest artista garriguenc per a la seva subhasta benèfica en el marc de la verema col·laborativa que el celler de la Pobla de Cérvoles celebra aquest dissabte 20 d'octubre, per elaborar el vi solidari Gra de Sorra, que recapta fons per a l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Gregori Iglesias va fer una obra de gran format (400 metres quadrats) a una antiga factoria bèl·lica i camp de treball de Peenemünde en homenatge a les víctimes de l'holocaust nazi. Fruit d'aquests mesos de creació artística va fer també un conjunt d'obres de més petit format, entre les quals es troben les dues que se subhastaran demà.

La jornada, que compta amb una trentena d'inscrits, s'iniciarà amb una verema popular a partir de les 10 del matí. L'activitat, que té un cost de 20 euros, inclou "estris per fer la verema, visita guiada al celler, esmorzar i tast de vins, i els nens podran xafar, premsar i provar el most", expliquen els organitzadors.

El celler Lagravera va començar el programa de veremes col·laboratives amb les quals s'elabora el vi solidari Gra de Sorra el passat 6 d'octubre. Terrer de Pallars a Figuerola d'Orcau va prendre el relleu el dia 13 d'octubre i Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles tancarà demà el programa.

Aquesta és la segona edició del projecte del vi solidari Gra de Sorra que es va iniciar l'any passat amb un cupatge de Garnatxa de Lagravera, Ull de Llebre de Mas Blanc i Jové i Cabernet Sauvignon de Terrer de Pallars que va donar lloc a la primera anyada del vi. Unes ampolles que es comercialitzaran a partir d'aquesta tardor en benefici també d'AFANOC. El projecte del vi solidari és una iniciativa dels cellers Lagravera d'Alfarràs, Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles i Terrer de Pallars de Figuerola d'Orcau, la consultoria de comunicació enogastronòmica Como Pomona i la distribuïdora de vins Casa Badio.

El Consell Comarcal de les Garrigues, a través de l'Àrea de Serveis Socials i del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), ha posat en marxa el projecte 'Posa't les ulleres', amb l'objectiu de sensibilitzar l'alumnat del cicle superior de primària de la comarca en temes d'igualtat entre homes i dones. 

Els tallers, que es duran a terme a les escoles de la comarca a càrrec d'una educadora social i una tècnica i psicòloga del SIAD, tenen com a finalitat que l'alumnat conegui l'origen i com es construeixen les desigualtats, sàpiguen identificar i trencar estereotips i mites de gènere, i puguin començar a responsabilitzar-se en el que poden fer ells i elles per no contribuir a perpetuar les desigualtats. Mitjançant dinàmiques de grup, els i les alumnes podran participar i reflexionar sobre el tema.

El projecte també inclou un material específic de sensibilització per entregar a cadascuna de les persones participants. L’activitat, que promou la igualtat, demana un canvi en la manera de mirar dels nens i les nenes que hi participen, per la qual cosa se’ls entregarà unes ulleres, que els permetran veure el món amb perspectiva de gènere. Aquestes ulleres portaran, en una de les barnilles, l’eslògan següent: "Per una mirada igualitària. Consell Comarcal de les Garrigues".

El primer dels tallers es va dur a terme el passat 16 d'octubre a l'escola El Cérvol de Cervià de les Garrigues. Divendres, visitaran el col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques i durant el que queda d'octubre i el mes de novembre es visitaran la resta de centres educatius de la comarca que s'han acollit al projecte. 

Aquest projecte neix de la necessitat, detectada en els darrers anys per l'Oficina Jove i el SIAD, de tractar temes d'igualtat entre homes i dones amb l'alumnat de primària. A part, amb els i les alumnes de 2n d'ESO es fan tutories per tractar els temes d'igualtat i de relacions amoroses saludables i amb l'alumnat de 4t d'ESO els Mossos d'Esquadra realitzen xerrades a través del Grup d'Atenció a la Víctima de les Garrigues.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha explicat que, segons dades facilitades pel Ministeri de Foment, el desviament per l'AP-2 evita el pas d'uns 1.400 camions diaris per l'N-240 en el tram de Montblanc a les Borges Blanques. 

Crespín ho ha dit a les Borges Blanques en una reunió amb representants de la Plataforma Rescap-2, que agrupa diferents entitats i formacions polítiques de les Garrigues i de la Conca de Barberà, partidària que la desviació obligatòria i parcialment bonificada de camions de la N-240 a l’AP-2 en el tram Les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria es faci extensiva en el tram Lleida-Les Borges Blanques. Aquest desviament va entrar en vigor el passat 2 de setembre.

La reunió amb la Plataforma Rescap-2 venia motivada per l’interès del subdelegat del Govern a Lleida d’impulsar un conjunt de trobades amb agents institucionals, econòmics i socials del territori per analitzar la transcendència de la mesura aprovada pel Consell de Ministres, així com estudiar la possible incorporació d’ampliacions que puguin donar resposta a les demandes dels veïns de la comarca de les Garrigues.

En aquest sentit, Crespín ha traslladat als representants de la Plataforma Rescap-2 que el Ministeri de Foment està treballant  en un conjunt de millores  que contemplen “la possibilitat d’ampliar la bonificació als camions, la recuperació de projectes constructius que permetrien el desdoblament de la via i, per tant, l’augment de la capacitat, i recuperar també el projecte de construcció de les tres rotondes a Juneda”. 

Crespín ha insistit en que “cal però una acció conjunta de tots els agents, institucionals, socials i polítics, per reclamar plegats aquestes mesures que poden repercutir en benefici de la ciutadania”. 

El subdelegat del Govern ha recordat que el ministre de Foment, José Luís Ábalos, ja va explicar ahir en el Senat que “cal una voluntat de consens amb la Generalitat i el sector del transport per abordar el desviament de camions ja que les competències en matèria de Trànsit estan transferides a la Generalitat i el Ministeri de Foment no pot prendre decisions unilaterals en aquest sentit”. El ministeri de Foment assumeix íntegrament el cost de la mesura adoptada que puja 14 milions d’euros.

El desviament bonificat de camions de la N-240 a l’AP-2 podria ser un dels temes a tractar en la propera reunió de la Subcomissió Bilateral d’Infraestructures i Equipaments de la Bilateral Estat-Generalitat, prevista pel proper dilluns dia 15 d’octubre i que fa més de 11 anys que no es reuneix.

 

Reunió de treball amb l’alcalde de Juneda

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, s’ha reunit prèviament amb l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, amb l’objectiu de repassar els temes que preocupen a aquest municipi i intentar estudiar possibles solucions.

En el decurs de la reunió, José Crespín i Antoni Villas han coincidit en la necessitat d’incorporar una sèrie de mesures en la carretera N-240 que permetin incrementar la seguretat i la mobilitat vial, així com reduir la sinistralitat i incrementar la capacitat de la via.

Les Borges Blanques inaugurarà dissabte el nou aparcament d'autocaravanes, que ha habilitat el consistori en un terreny que es troba darrere de la comissaria dels Mossos d'Esquadra. L'acte coincidirà amb la primera Trobada d'Autocaravanes que acollirà la capital de les Garrigues i a la qual s'han inscrit unes 80 persones i unes 40 autocaravanes.

Els actes començaran dissabte al matí, a 2/4 d’11, amb la rebuda dels participants i la inauguració del nou equipament a càrrec de l’alcalde, Enric Mir, i el president de la Unió Caravanista de Catalunya, Xavier Agustí. Seguidament tindrà lloc un tast d’olis i maridatge amb productes locals a càrrec del professor de l’institut Josep Vallverdú, Josep Mª Audí, al Centre d’Empreses Innovadores de les Borges. A les 2 del migdia, els assistents podran assaborir l’autèntica cassola de tros de les Garrigues a la sala Grums, i per a la tarda s’han programat visites al Molí de Cal Gineret, a l’Espai Macià i al centre històric del municipi.

Per a diumenge s'ha programat una excursió a la fortalesa dels Vilars d'Arbeca i un tast de vins i una visita guiada al celler Vinya els Vilars d'Arbeca.

 

Visites guiades i nova web per fomentar el turisme

El regidor de Promoció Econòmica de les Borges, Jordi Ribalta, ha explicat que l’acció s’emmarca dins de les iniciatives de promoció del turisme del municipi entre les quals destaquen la creació de visites guiades, amb la incorporació de tres guies turístiques, i la creació d’una pàgina web encarada al foment del turisme i a la promoció i consum dels productes locals.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va inaugurar el passat 1 de setembre el parc de l’U d’Octubre de Juneda, un espai dedicat a la memòria local que recull en panells informatius els fets més destacats i característics d’aquest municipi de les Garrigues com l’arribada del ferrocarril l’any 1878, la implantació de la llum a principis del segle XX, la tradició cultural dels cantaires i els aplecs de sardanes i esportiva amb el futbol i l’hoquei, entre d’altres. També destaca la trajectòria de 12 persones que han dedicat bona part del seu esforç a la vila. L’alcalde, Antoni Villas, va explicar que “la inauguració d’aquest parc posa el colofó a un projecte que va començar fa una dècada, el Pla de Barris, i que ha servit per recuperar el centre històric”, del que va destacar que les obres han anat a càrrec d’empreses locals. Segons Villas, “aquest parc no podia portar un altre nom que la data de l’1 d’octubre de 2017, ja que va arribar per quedar-se, per ser explicada als descendents i a aquells que no van poder viure-la, perquè ja s’ha guanyat un espai d’honor a la biografia personal i col·lectiva dels catalans”.

En aquest sentit, el president de la Generalitat va assenyalar que “aquest espai representa allò que vam votar el passat 1 d’octubre” ja que “vam votar per les generacions de catalans que havien lluitat pel mateix que estem lluitant nosaltres, pel país millor que portem dècades somiant, però sobretot per nosaltres mateixos i pels nostres fills”. Torra també va dir que “la via pacífica però imparable és la via que ens toca emprendre” i va apuntar que “només serem independents si marxem junts i units”. Finalment, Torra va estendre la mà al diàleg i a la negociació i va demanar afrontar la tardor plena d’esdeveniments des de “la unitat, la fraternitat i el diàleg però sobretot des d’una defensa incansable dels nostres drets civils, socials i nacionals com a país”.

L’acte va estar amenitzat amb l’actuació de la Massa Coral ‘Els Cantaires de Juneda’. 

La 9a edició de la Cursa de BTT Terra d’Oliveres d’Arbeca, que organitza el Club Ciclista d’Arbeca amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, el Consell Esportiu de les Garrigues i l’Ajuntament d’Arbeca, es disputarà el pròxim diumenge 9 de setembre amb tres distàncies de marxa de 20, 40 i 60 km. És prevista la participació de més de 350 bikers procedents de diferents indrets de Catalunya i d’un miler d’assistents. Entre les novetats d’enguany, l’organització regalarà a tots els participants una armilla d’alta visibilitat per conscienciar als usuaris de les carreteres de la necessitat de respectar la distància de seguretat amb els ciclistes per evitar els accidents.

La presentació de la 9a Cursa de BTT Terra d’Oliveres d’Arbeca ha tingut lloc aquest matí a la Diputació de Lleida amb la participació del diputat Enric Mir; de l’alcalde d’Arbeca, Joan Miquel Simó;  del regidor d’Esport de l’Ajuntament d’Arbeca, Albert Felip Boldú; del president del Club Ciclista d’Arbeca, Josep Maria Solé, i del director de la Cursa Terra d’Oliveres, Marc Ribera.

Mir ha destacat que la Cursa de BTT Terra d’Oliveres contribueix a la promoció del territori per mitjà de l’activitat esportiva, “permet gaudir d’uns paisatges típics de les Garrigues, d’un important patrimoni com és el dels Vilars d’Arbeca i el mateix casc antic del municipi, entre d’altres, i dóna accés als productes de gran qualitat com és l’oli amb la D.O.P. Les Garrigues i els vins de la comarca”.

Albert Felip, regidor d’Esports de l’Ajuntament d’Arbeca, ha reiterat que tant la cursa com la fira de bicicletes que se celebra durant la prova és un bon reclam per al poble i una bona promoció econòmica del municipi per la gran quantitat de gent que cada any mou la cursa, ja siguin participants, ja siguin acompanyants.

De la seva banda, Marc Ribera, director tècnic de la cursa, ha explicat que es tracta d’una marxa ciclista no competitiva que se celebrarà el pròxim dia 9 de setembre amb punt de sortida i arribada a Arbeca. La sortida és prevista a les 9.00 h del matí amb la participació d’uns 350 bikers procedents de diferents indrets de Catalunya. La Cursa de BTT Terra d’Olivers de les Garrigues ofereix als participants 3 circuits a escollir:

.Circuit llarg de 60 km, amb 1.200 metres de desnivell positiu acumulat

.Circuit mitjà de 40 km, amb 600 metres de desnivell positiu acumulat

.Circuit curt de 20 km, amb 200 metres de desnivell positiu acumulat.

L’organització de la prova ha incorporat en aquesta 9a edició l’obsequi d’una armilla d’alta visibilitat “per poder conscienciar tots els usuaris de les carreteres de que a sobre d’una bicicleta hi va una vida i que els conductors respectin el metre i mig que marca la diferència entre morir o seguir vivint”, ha afirmat Marc Ribera.

La celebració d’aquesta cursa es complementarà amb la Fira de BTT,  que comptarà enguany amb 10 estands amb material esportiu que inclou roba, material tècnic i complements relacionats amb el món de la bicicleta. També hi haurà un estand de l’Associació Contra el Càncer.

La colla sardanista de les Borges Blanques, Brut Natura, celebra aquest 2018 els 20 anys de la seva fundació. Una trajectòria que es podrà veure a través d’imatges, cartells, premis, trofeus, i inclús dels diferents vestits de la colla al llarg d’aquests anys, en una exposició que s’inaugurarà demà dimecres a les 8 del vespre a l’Espai Macià de les Borges Blanques i que romandrà oberta fins el dia 16 de setembre. Brut Natura també organitzarà un vermut popular el dilluns 3 de setembre a 2/4 d’1 del migdia en els jardins del Terrall, en el transcurs de la ballada de sardanes amb la cobla Lo Castell en el marc de la festa major de la localitat.

La colla sardanista va debutar el 27 de juny de 1998, i ho va fer en la modalitat de punts lliures que en aquells temps es començava a ballar. Brut Natura participa en el Campionat de Colles Sardanistes de les Comarques de Lleida, organitzat per l’ACSTELL,  i està formada per més d’una vintena de sardanistes. Joana Arrufat és la presidenta de la colla i alhora cap dansaire juntament amb l'Andreu Rodríguez. Brut Natura, a banda del campionat, participa i col·labora activament en les activitats sardanistes que s’organitzen en la vila de les Borges Blanques com l’Aplec de la Sardana, les ballades organitzades per l’Agrupació Sardanista o el Sardanadal entre altres.

 

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha recollit un total de 117 propostes en els seus primers pressupostos participatius. D’aquesta manera es completa la primera fase del procediment que té com a objectiu decidir de manera democràtica entre els borgencs i les borgenques en quines actuacions invertir 50.000 euros del total dels pressupostos del 2019. El procés continua amb la selecció, a partir de l’aplicació de diversos criteris d’elegibilitat, de les 15 millors propostes.

En concret, s’han recollit 70 propostes en paper i 47 a través dels formularis disponibles a l'Ajuntament, la Biblioteca i la web del consistori. Hi han participat homes i dones, majors de 16 anys, i empadronats a les Borges Blanques, almenys des de fa més de 2 mesos.

Amb aquests resultats, l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, s’ha mostrat molt satisfet: “malgrat ser la primera vegada que organitzem un procés participatiu d’aquest tipus, les 117 propostes presentades ens animen a continuar implementant encara més la col·laboració ciutadana en la gestió directa dels afers públics del municipi”.

D’aquesta manera, l’equip de govern dona per acabada la primera de les 5 fases del procés participatiu, que va finalitzar el passat, 27 de juliol. Ara, durant la segona fase, la Comissió de Coordinació, formada per l’alcalde, i diversos regidors i tècnics de l'Ajuntament, procedirà a aplicar els criteris d’elegibilitat que serviran per a fer una preselecció de les propostes presentades.

 

Criteris d’elegibilitat de les propostes

Cal recordar que per tal que les propostes passin la selecció, no poden superar la quantitat global destinada a la partida de pressupost participatiu corresponent a l’any 2019 de 50.000 euros. A més a més, han de ser competència municipal i no poden dependre de finançament exterior; també han de ser d'interès general per a la ciutat.

Així mateix, no han d’afectar el pressupost de més d’un any, i han de ser actuacions amb principi i final. Han de tenir un cost de manteniment sostenible, i no han de suposar la contractació de nou personal. No han d’estar incloses en altres actuacions vinculades a la recepció de possibles subvencions externes. Han de ser sostenibles financerament segons la normativa vigent, han de ser legals i no han de comprometre pressupostos futurs.

 

Votació de les 15 propostes finalistes

Una vegada s'hagin realitzat aquests filtres, la Comissió de Coordinació presentarà les 15 propostes finalistes que passaran a mans dels serveis tècnics de l'Ajuntament per a que n'avaluïn el seu cost i viabilitat. La fase de votació de les 15 opcions resultants començarà a partir del 30 d’agost i finalitzarà el 20 de setembre.

A partir del 20 de setembre, el consistori presentarà a tota la ciutadania les opcions finalistes, i el dia 24 de setembre s’obrirà el termini per participar en la selecció i votar un màxim de 3 opcions preferides per persona, fins al 14 d’octubre. A partir de l’endemà, i fins el dia 4 de novembre, es duran a terme les valoracions dels resultats.

 

Difusió dels resultats del procés participatiu

Finalment, a partir del dia 5 de novembre i fins el 7 de desembre, l’Ajuntament durà a terme la presentació i difusió pública de la proposta o les propostes resultants, escollides democràticament per la majoria de borgencs i borgenques.

Aquest procés participatiu és el primer cop que s’organitza a la població i s’entén com una experiència pilot específica per al pressupost de 2019, amb una clara voluntat de continuïtat.

 

La Granadella acollirà la 25a edició del seu del Festival de Música Popular i Tradicional Catalana del 24 al 26 d’agost. La presentació, que ha tingut lloc a la Diputació de Lleida, ha comptat amb la participació del diputat Enric Mir; de l’alcalde de la Granadella, Carlos Gibert; i de la tècnica de Cultura de l’Ajuntament, Carla Roca. En la seva intervenció, Mir ha felicitat els organitzadors “per una proposta que s’emmarca dins l’àmbit de la cultura”. El diputat ha destacat que el públic podrà gaudir de “tres concerts gratuïts” i que a més podrà fer-ho en un entorn com és la Granadella “amb un paisatge i un patrimoni impressionants”, en el que és “una promoció turística i cultural” que compta amb tot el suport de la Diputació.

L’alcalde, per la seva part, ha dit que “és un honor estar 25 anys sent els portaveus a les terres de Ponent de la música popular i tradicional catalana”. Els organitzadors han volgut fer una edició ben especial amb motiu d’aquests 25 anys de vida del festival, tota una fita per un poble petit i que ha estat possible gràcies a la implicació de tota la gent. El festival va començar tímidament l’any 1993 de la mà de Josep Martí de Cal Triquell, i s’ha convertit en el referent de la música popular i tradicional catalana de les Terres de Ponent i fins i tot “de Catalunya”, com ha precisat Carlos Gibert.

La programació començarà divendres 24 amb una caminada popular, havaneres i rom cremat i les actuacions de Les Anxovetes i La Terrasseta de Preixens. Dissabte 25 es faran la Cursa de les Pedretes, un taller per aprendre a ballar la Jota de la Granadella, la Cursa de la Cordera, un berenar, balls i danses tradicionals amb El Pont d’Arcalís, un sopar-maridatge i les actuacions de Feliu Ventura amb Xerramequ i els Aborígens i de Miquel del Roig.

Diumenge 26 s’han programat un concurs de bitlles, la trobada de puntaires, sardanes amb la Cobla Contemporània, un taller de ball de bastons amb els Bastoners del Pla de l'Aigua, balls i danses amb Aires del Montseny, i les actuacions de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Tots els actes són gratuïts i es faran a la plaça de la Vila, i a més, el festival oferirà una fira de productes artesanals, visites àudioguiades i guiades i jornades de portes obertes al Museu de l’Oli de Catalunya i al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, maridatges, etc., tal com ha explicat la tècnica de Cultura, Carla Roca, que ha dit que hi haurà un esdeveniment força especial el dia 25 a la nit, quan es farà “un sopar-maridatge al Centre de la Cultura de l’Oli consistent en un maridatge etnobotànic” en què hi participaran la xef Montse Freixa (Restaurant del Castell de la Floresta) i Ferran Obiols (Jardí Etnobotànic de les Basselles de la Vall de la Coma).

Podeu consultar tota la programació a: www.festivalgranadella.cat.

La Fundació "la Caixa" ha lliurat aquest dimecres al Consell Comarcal de les Garrigues 6 ordinadors portàtils a més d’una aportació econòmica per finançar altres materials que es destinaran a la Plataforma de Serveis de Proximitat a la Gent Gran de les Garrigues (EMPIC) posada en marxa recentment per l'ens comarcal. Han assistit a l'acte el president del consell, Antoni Villas, i per part de la Fundació "la Caixa", el director de l’Àrea de Negoci Lleida Sud, Joan Miquel Pascual Bosch, i el director de Banca d'Institucions a Lleida, Josep Galve Badia.

Villas ha agraït “la col·laboració de la Caixa amb l’EMPIC, “un projecte adreçat a tot el territori de les Garrigues, principalment al col·lectiu de la gent gran, aquelles persones que viuen soles i que necessiten suport per garantir-los una bona qualitat de vida”. El president ha remarcat que “el projecte EMPIC té una voluntat intergeneracional, per això esperem que totes les associacions de la comarca també es puguin beneficiar d’aquest material”.

Per la seva banda, Galve ha recordat que “l’Obra Social “la Caixa” és la tercera obra social més gran del món amb un pressupost de 510 milions d’euros que reverteixen al nostres clients amb projectes de proximitat, al territori, com el projecte que avui presentem al Consell Comarcal de les Garrigues on vam veure necessari i oportú aportar-hi el nostre granet de sorra”.

Pàgina 1 de 27