El director general de l'IRTA, Josep Usall, i el conseller delegat de bonÀrea Corporació, Ramon Alsina, han signat a a seu de bonÀrea, a Guissona, un acord marc de col·laboració a partir del qual s'exposa la voluntat de les dues empreses de formalitzar les relacions científiques, tècniques i econòmiques en els àmbits de la recerca agroalimentària que els són comuns.

El conveni respon al reconeixement de les dues empres com a aliats estratègics en el sector: l'IRTA com a empresa pública de la Generalitat de Catalunya orientada a la recerca i la innovació, i bonÀrea Corporació com a gran empresa agroalimentària vinculada a l'activitat ramadera, industrial i comercial.

L'acord vol facilitar l'impuls de nous projectes cientificotècnics i fomentar les activitats de transferència de coneixement entre el sector públic i el privat.

Des de fa més de 10 anys les dues institucions col·laboren amb diversos projectes en els àmbits de l'eficiència productiva, la sostenibiltiat, el benestar animal i la qualitat de la carn. Amb l'actual conveni s'amplia l'àmbit i s'estableixen reptes comuns a mitjà i llarg termini. Un dels principals reptes de l'IRTA és contribuir a la sostenibilitat de l'activitat agrícola i ramadera i de la indústria alimentària. bonÀrea Corporació treballa en tots els àmbits de la cadena de producció i distribució, pel que és un soci adequat per a impulsar projectes de recerca basats en els principis d'economia circular, amb l'objectiu d'obtenir resultats que enforteixin tot el sector. 

Un tràiler carregat de cotxes per a desballestament ha bolcat aquesta matinada a la rotonda d’accés a Biosca des de la C-451 i la C-1412a. Un accident molt aparatós ja que malgrat que el conductor n’ha sortit ferit lleu, els cotxes han caigut fora del remolc, fet que ha obligat a traslladar al lloc grues de gran tonatge per retirar la restes.

L’accident ha tingut lloc a les 5:44 hores i fins al lloc dels fets s’hi ha desplaçat tres dotacions dels Bombers així com patrulles dels Mossos d’Esquadra i una ambulància del SEM. 

Agents del Seprona de la Guàrdia Civil han localitzat un taller il·legal de reparació de vehicles en un poble de la Segarra i han denunciat al seu responsable per diverses infraccions. Entre aquestes, no tenir cap permís ni autorització per exercir els treballs, incomplir les normes de consum, competència i seguretat industrial així com per irregularitats en el tractament de residus.

Segons la investigació, feta l’última setmana de novembre per agents del Seprona, dos homes, que han estat identificats, treballaven de manera clandestina en un magatzem reparant vehicles amb peces de desguàs. A més, venien peces de cotxes usats per Internet. En el registre del local es van trobar una dotzena de cotxes i maquinària pròpia per reparar vehicles com ara elevadors, bidons d’oli i eines diverses. 

 

 

Cervera celebrarà la festa de Carnaval el dia 9 de març de 2019, una setmana més tard de la data oficial. Des de la Paeria informen que representants d’entitats de la ciutat es van reunir i van decidir aquesta data per evitar coincidir amb les principals festes carnavalesques del país.

El Carnaval de Cervera mantindrà l’estructura ja consolidada dels últims anys, creant premis que repercutiran en el comerç i en les entitats locals, al mateix temps que es potenciaran els actes i es milloraran els horaris i l’organització. El regidor de Festes, Marc Llorens, va destacar que “mantenim una festa de petites dimensions que funciona”. La festa començarà al matí amb el Carnaval del comerç, seguirà a la tarda, amb la rua pels carrers, i a la nit, amb el ball de disfresses al pavelló.

L’Ajuntament de Guissona ha iniciat un projecte de lluita contra el malbaratament alimentari. En els darrers mesos, una educadora ambiental ha executat diferents tasques al municipi amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari. I és que les dades parlen per si soles, segons l’Agència Catalana de Residus, a Catalunya es malbaraten anualment 260.000 tones d’aliments en bon estat, que ocasionen una despesa de 120 euros/persona, a més de l’impacte ambiental derivat de la producció i els residus que es generen.

La campanya, Malbaratament d’aliments. I tu, que fas per evitar-ho?, compta amb fulletons informatius de bones pràctiques i tallers a les escoles.

Un total de 36 joves d’entre 12 i 20 anys de la Segarra van participar en la 13a edició del concurs Contrastos, un certamen que es desenvolupa per parelles de diferents nacionalitats al llarg de tres setmanes i on els integrants de cada grup se submergeixen en la cultura del seu company per conèixer els seus costums, tradicions, hàbits, celebracions, vestuaris, geografia, història i llengua. Un cop acabat l’itinerari temporal, cada parella aporta un vídeo explicatiu de la seva vivència i se sotmet a les preguntes d’un jurat sobre allò que ha après de l’altra cultura.

La sala de plens de l’Ajuntament de Guissona va acollir el passat 27 de novembre la final d’aquesta experiència on van resultar guanyadors la parella formada per la Khadi Larabass i la Larisa Iona Mihesan del Sàhara i Romania, respectivament. El concurs està organitzat per l’Àrea de Joventut i la d’Immigració del Consell Comarcal de la Segarra amb la participació de l’Ajuntament de Guissona.

El cap de llista d’ERC a Cervera per a les eleccions municipals del 2019, Joan Santacana, ha oficialitzat aquest diumenge  la seva candidatura a l’alcaldia de la Segarra en un acte que ha tingut lloc al Centre Obrer i ha comptat amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani.

Santacana ha avançat el model de ciutat que vol per Cervera, que anomena ‘Ciutat Completa’ perquè situa a les persones al centre de totes les polítiques.

Santacana, que actualment és director dels SSTT del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat a Lleida, considera que perquè les ciutats funcionin, s’ha de situar l’eix social com la  base de la cohesió ciutadana, “ja que és el que garanteix la igualtat de drets entre totes les persones”, i donar protagonisme a la participació ciutadana. “Això vol dir que es reconeixen principalment els drets a la informació, a la consulta popular i a la iniciativa ciutadana. Potenciar figures d’informació i participació com: l’Oficina d’Atenció Ciutadana, l’Audiència pública, el procés participatiu, el pressupost participatiu, la intervenció real en el plens municipals i als Consells Municipals de Participació (de ciutat, de pobles agregats i sectorials)”.

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Cervera ha afirmat que aquest model va més enllà del de ciutat inclusiva, “perquè també compta amb totes aquelles persones que no volen formar part del nostre projecte de ciutat, compta amb tothom, per això l’anomenem ‘Ciutat Completa’.

Per la seva part, el conseller ha destacat que el model que presenta Santacana per Cervera, situa les persones al centre de totes les polítiques, “donant resposta a les seves necessitats, perquè entén perfectament que les ciutats són les persones i, per tant, han de ser elles les protagonistes de totes les polítiques que s’hi generen”.

La presentació s’ha vist interrompuda, per uns instants, per un incident en el que s’ha calat foc a la planta baixa de l’edifici. Tot i que finalment tot ha quedat en un ensurt, els republicans a Cervera han posat en coneixement dels Mossos el succeït, i s’ha obert una investigació per esclarir les causes.

 

Tres persones han resultat ferides aquest dissabte al matí en una deflagració per acumulació de gas butà en un magatzem de Santa Fe, nucli de Les Oluges, a la Segarra.

Sis dotacions dels Bombers, dues ambulàncies i un helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’han desplaçat al lloc dels fets.

Pel que fa als ferits, un home, amb cremades greus, ha estat evacuat amb helicòpter a l’Hospital Universitat Vall d’Hebron de Barcelona. Els altres dos ferits, una dona i un menor, han estat traslladats amb ambulància a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida en estat menys greu i intoxicats per fum.

La guissonenca Rosa Mas ha estat escollida nova presidenta d’ERC a la Segarra, rellevant Bartomeu Porta, que ha ostentat el càrrec en els darrers anys, amb una candidatura de consens que va comptar amb els vots de nombrosos militants que van assistir al Congrés comarcal celebrat diumenge a Guissona.

La candidatura també compta amb Ramon Armengol de Cervera, a la secretaria d'organització; Francesc Lluch, de Sant Guim de Freixenet, a la secretaria de finances; Verònica Serrulla, de Sant Guim de la Plana, a la secretaria d’imatge i comunicació; Marta Huguet, de Montornès de Segarra, a la secretaria de la dona; Joan Santacana, de Cervera, a la secretaria de política municipal; Vicenç Roig, de Montoliu de Segarra, a la secretaria de política parlamentària; Josep Llobet, de Sant Guim de la Plana, a la secretaria de política territorial i d’entorn; David Sànchez, de Guissona, a la secretaria d’emprenedoria; Pilar Subarroca, de Guissona, a la secretaria d’anàlisi electoral i estratègia; Pilar Martínez, de Cervera, a la secretaria de salut i benestar; Sebastià Sellart, a la secretaria d’acció política, i Montserrat Farrera, a la secretaria de política cultural, educació i esports. 

En el seu discurs, Rosa Mas va destacar com a eixos de la gestió de la nova Permanent comarcal el treball des d’una perspectiva plural i integradora, des del màxim consens i tenint sempre com a referència els valors republicans. Alhora que va manifestar que la comarca de la Segarra té una personalitat i unes característiques molt diverses, i que per a poder actuar políticament donant les respostes adients, “cal conèixer la realitat i la diversitat del territori, aprofitar-ne el seu potencial i la seva força i perseverança”.

Mas va refermar que des d’ERC sempre “hem estat els defensors d’una governança republicana, reivindicant una manera de treballar transversal,  des dels valors de la transparència, les bones pràctiques, l’honestedat, la igualtat i tolerància zero amb la corrupció”. Ara, davant del nou repte històric a nivell nacional, va comentar que “també a nivell comarcal hem de ser una eina al servei del progrés, de la cohesió social, de la igualtat, i ho hem de fer aplicant aquests valors republicans, que sempre hem defensat”.

Rosa Mas va tenir també paraules d'agraïment per al president sortint, Bartomeu Porta a qui va mostrar tot el reconeixement per la feina feta, remarcant, també, la seva lleialtat a la formació republicana i als valors que defensa durant la seva llarga militància.

Per la seva banda, el president de la Federació Regional de Lleida, Carles Comes, i la diputada al Parlament de Catalunya Montserrat Fornells, van dur a terme la cloenda del Congrés, agraint la feina feta pel president i la permanent sortints, i van desitjar sort i encerts a la nova presidència i executiva.

L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha presentat una denúncia davant els Mossos d’Esquadra “pels insults i les amenaces” rebuts durant aquesta setmana per no retirar la pancarta que demana la llibertat dels presos polítics de la Paeria durant la festa d’homenatge a Marc Márquez, pel seu setè títol mundial en motociclisme, que es va celebrar el passat dissabte.

Royes ha explicat que dilluns dos individus van cridar-li “fill de puta” i “¡Viva España!” al mig de la plaça Major i que avui ha rebut una carta amb més amenaces firmada per Legionarios de España. S’hi pot llegir: “Ramon, Alcalde radical. España está pendiente de ti, ya lo verás. No te pienses que te vas a ir de rositas, pero con grandes espinas”. A la carta també s’adjunta un dibuix on es pot apreciar a Artur Mas, Raül Romeva i Oriol Junqueras damunt d’un sidecar i sota el títol ‘La gran evasión”. Al costat de la imatge hi apareix el següent escrit: “Los presos están en la cárcel porque se han saltado la ley, igual que tú te la estás saltando, y pronto tú iras también, ya lo verás” y “En estas fotos faltas tu Ramon Royes, un sinvergüenza, traidor, miserable y mezquino que estás cobrando un sueldo que te pagamos todos los españoles”.

S’ha de recordar que la matinada de dissabte un grup format per tres persones va retirar la pancarta del balcó de la Paeria i al cap de poques hores, l’alcalde i dos regidors d’ERC van col·locar-ne una de nova. La matinada de dilluns la pancarta va ser sostreta altra vegada i l’endemà ja hi tornava a ser. Royes ha assegurat que “seguirem denunciant els feixistes però ho hem de fer-ho tots junts”.

Pàgina 1 de 84