Dilluns, 06 Març 2017 12:53

Endesa i la Fundación Oso Pardo plantaran 9.000 arbres per millorar l'hàbitat de l'ós bru al Pirineu

Valorar aquest article
(0 vots)
Un ós bru. Un ós bru. Endesa

Endesa està treballant conjuntament amb la Fundación Oso Pardo (FOP) en la millora de l’entorn dels óssos al Pirineu lleidatà amb la plantació de 6.000 arbres fruiters aquest 2017 i 3.000 més l’any vinent. És una de les tasques que es desenvolupen al projecte d’Enriquiment de la biodiversitat en àrees osseres dins del programa LIFE Piroslife. També s'estan realitzat formacions als treballadors de la companyia que treballen en instal·lacions dins de l’àrea d’influència d’aquests animals. 

Des de fa anys, Endesa col·labora amb la FOP en projectes vinculats a la conservació dels óssos cantàbrics i pirenaics i, el desenvolupament rural sostenible, és per això que durant tot el 2016 i en els pròxims dos anys, es duran a terme diverses accions per tal d’afavorir la coexistència entre aquesta espècie catalogada en “perill d’extinció” i les activitats pròpies de la companyia.

El projecte, en què participa Endesa, pretén consolidar el futur dels óssos al Pirineu mitjançant la millora del seu hàbitat. 

En una primera fase, s’han seleccionat les zones d’influència per realitzar les actuacions, i s’han recol·lectat 115 quilograms de fruits per obtenir les llavors locals que permetran crear un banc de plançons suficientment important que serveixi per reforestar les zones vegetals on predominen els óssos. A més, s’han dut a terme actuacions de sensibilització i divulgació als treballadors de la companyia per tal de conscienciar de la importància del projecte i fer recomanacions davant l’observació d’exemplars als voltants de les instal·lacions. 

Actualment el projecte està en la segona fase, durant aquest any es realitzarà la plantació d’uns 6.000 arbres fruiters –cirerers i pomers silvestres, entre altres – i 3.000 més l‘any vinent, de manera que es redueixi l’actual fragmentació de l’hàbitat de l’ós bru. Experiències similars en altres indrets han demostrat que l’abundància de fruites a l’estiu millora el moviment dels individus i evita, per altra banda, l’acostament a zones on la presència humana és més habitual. 

Aquest projecte s’emmarca dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa i es tracta d’una actuació tant a nivell ambiental com social enfocada a la promoció del desenvolupament rural sostenible, l’educació ambiental i la protecció de l’ós bru. Més informació a www.endesabiodiversidad.com.

 

Ós bru

L’ós bru (Ursus arctos) és el mamífer més gran dels Pirineus i es tracta d’una espècie emblemàtica que va extingir-se de Catalunya a finals dels anys 80 i principis del 90. La seva alimentació varia segons l’època de l’any i a pensar de ser carnívor, més del 75% de la seva dieta és d’origen vegetal (fruitis secs i carnosos). L’actual població d’óssos és d’origen eslovè i s’estima que hi ha uns 40 exemplars distribuïts majoritàriament a les comarques de la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà, encara que també estan presents al Pallars Llussà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Llegit 360 vegades Darrera modificació el Dilluns, 06 Març 2017 13:22

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar