Dijous, 20 Juny 2013 11:30

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’ALERTA del Pla INUNCAT per les inundacions a la Val d'Aran

Valorar aquest article
(0 vots)

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’ALERTA del Pla INUNCAT per les inundacions a la Val d'Aran.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), avui no hi ha previsió de pluges intenses. Aquesta tarda es preveuen al nord del Pallars Sobirà i extrem nord de la Val d’Aran ruixats aïllats i febles que no han de superar els 5-10 litres. De cara a demà, el SMC ha emès un avís d’intensitat de pluja (20 liltres/m2 en 30 minuts) que pot afectar, al matí la meitat oest de Catalunya, i a partir del migdia qualsevol punt del país fins i tot la zona de l’Alt Pirineu i Aran.
D’altra banda, els cabals dels rius de la zona estan estabilitzats general, i amb tendència a la baixa. Tot i això, Protecció Civil de la Generalitat manté la recomanació d’evitar acostar-se a les lleres dels rius fins que finalitzi l’episodi d’alerta i que els diversos cossos operatius hagin fet la valoració de l’afectació.
Per avui es mantenen les tasques d’inspecció i avaluació de danys a habitatges, infraestructures i carreteres de la zona, les quals han de permetre tornar paulatinament a la normalitat.  
Es demana també molta prudència als habitants de la zona en els desplaçaments interurbans fins que s’acabin de fer les inspeccions de les vies per part dels gestors.
 
 
Desallotjaments/Evacuacions: 88 evacuats
 
Vall d’Aran:
  • Vielha: normalitzat
  • Les: 55
  • Bossòst: 27 reallotjades en zones segures de la mateixa població
  • Arties: 2
  • Aubèrt: 4 persones reallotjades en domicilis particulars
 
 
Pallars Sobirà: situació normalitzada (a Llavorsí, Espot i Mola de Tírvia ja no hi ha evacuats).
 
 
SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC:
 
Segons informa Endesa, el número d’afectats s’ha reduït a 26 abonats a Vielha.
 
SERVEI DE GAS:  
 
Repsol Gas informa que el serveis s’ha recuperat en general, excepte algun cas puntual
 
SERVEI D’AIGUA:
 
A Vielha la situació està normalitzada però queden incidències de subministrament a Arties (Naut Aran). El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT va gestionar ahir 1 cisterna d’aigua potable per Arties que abasta tota la zona afectada de Naut Aran.
 
SERVEI DE TELEFONIA:
 
La telefonia fixa i mòbil està normalitzada en general a la Val d’Aran, excepte a a Arties (Naut Aran).
 
Estat Xarxa Viària (Servei Català de Trànsit):
  • Continua tallada la N-230 de Les a la frontera francesa. De Vielha fins a Les només poden circular cotxes de veïns i vehicles d'emergència. PK 163,50 al PK 187,50
  • Es manté tallada la C-28 entre Garòs i Gessa per esfondrament de part de la calçada a causa de les inundacions. PK 29,20 al PK 32,20
Transport escolar i obertura de les escoles
 
Segons el Conselh Generau d’Aran, avui no hi ha ni transport públic ordinari ni transport escolar a la Val d’Aran. L’escola Garona està oberta i l’Institut d’Aran també. Per la seva banda, al Pallars Sobirà no hi ha cap incidència en el transport escolar.
 
 
Pompièrs d'Aran, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, SEM, Protecció Civil de la Generalitat i dels municipis, Creu Roja i altres tècnics i professionals d'altres organismes públics i de companyies de serveis segueixen treballant a la zona.
 
Un total de 15 municipis de la zona afectada mantenen els seus plans municipals de Protecció Civil activats, alguns d'ells de forma preventiva, no perquè estiguin en la zona de màxima afectació.

 

Llegit 1525 vegades Darrera modificació el Dijous, 20 Juny 2013 11:35

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar