Dijous, 16 Juny 2016 09:00

Acte al Parlament per commemorar el 25è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d’Aran

Valorar aquest article
(0 vots)

El Parlament de Catalunya ha commemorat aquest dimecres 15 de juny el 25è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d'Aran amb un acte institucional en què han intervingut la presidenta, Carme Forcadell; el síndic d'Aran, Carlos Barrera, i Maria Pilar Busquets, primera síndica del conselh reinstaurat i diputada ponent de la llei 16/1990, sobre el règim especial d'Aran. Tots han defensat els lligams entre les nacions catalana i aranesa, basats sempre en el respecte a la identitat pròpia i la llibertat.

Forcadell ha destacat la "perseverança de la nació aranesa a reivindicar la seva identitat i la seva voluntat d'autogovern" i ha afirmat que "la relació de Catalunya amb Aran ve definida pel respecte a la identitat pròpia" perquè "només es poden construir projectes compartits des de la llibertat, mai des de la imposició". Així mateix, ha expressat la seva voluntat de reforçar i estrènyer vincles entre el Conselh Generau i el Parlament, i també el desig que, "des del respecte mutu i l'estima per la llibertat, la nació aranesa participi i doni suport als projectes polítics de futur de Catalunya".

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha destacat la "legítima aspiració" de la Val d'Aran d'"avançar cap a un major autogovern", i ha destacat la importància de les lleis que estableixen aquest autogovern, tant la del 1990 com la del règim especial d'Aran, aprovada l'any passat.

A l'últim, Maria Pilar Busquets ha destacat que "Catalunya ha estat una nació germana i lleial" que ha "comprès, respectat i estimat" la Vall d'Aran. "Desitjo que els catalans trobin el camí de llibertat que cerquen" i "que el poble aranès continuï al seu costat, lluitant per un futur millor", ha conclòs.

L'acte ha acabat amb la interpretació de l'himne de la Val d'Aran a càrrec de la cantant aranesa, Alidé Sans.

A la commemoració hi han assistit, entre d'altres, els conselhèrs del ple del Conselh Generau d’Aran, els vicepresidents de la cambra, Lluís M. Corominas i José M. Espejo-Saavedra, els quatre secretaris, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, i diputats de tots els grups parlamentaris.

L'acte ha commemorat les primeres eleccions al Conselh Generau d'Aran restablert, que es van fer el 17 de juny de 1991 sobre la base de la llei del Parlament 16/1990, del 13 de juliol, que recuperava les institucions araneses un segle i mig després que fossin abolides per una reial ordre.

Llegit 500 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar