Dimarts, 21 Juny 2016 18:56

Puigdemont defensa el desplegament de la llei d’Aran

Valorar aquest article
(0 vots)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar el passat divendres 17 de juny que el compromís polític sobre el desplegament de la Llei del règim especial de Aran ha de ser “ambiciós al màxim”, i va recordar que s’ha aprovat per unanimitat.

Puigdemont va fer aquestes declaracions en el marc de la Hèsta d’Aran, la Diada de la Val d’Aran, on Va asseverar que no es poden “adormir ni ser garrepes” en el seu desplegament, i va assegurar que, perquè sigui efectiu, han d’haver-hi eines efectives com els pressupostos i el sistema de finançament.

El president va constatar els problemes actuals del sistema de finançament de Catalunya, i va reiterar que no hi ha possibilitat que es resolgui fins que el Govern no disposi de les seves pròpies “eines d’Estat” per poder assumir els compromisos que té amb el conjunt del país.

“Especialment amb els col·lectius més vulnerables, els que necessiten més equilibri i cohesió territorial i els que viuen als territoris més desafavorits per raons geogràfiques i socioeconòmiques” va subratllar.

Puigdemont va dir al síndic d’Aran, Carlos Barrera, que el Govern acompanyarà el Conselh Generau d’Aran i els “esforços” que fan tots els municipis, per la qual cosa vetllaran pel desplegament efectiu de la llei.

També va animar els aranesos a protegir, defensar i estendre la seva llengua, amb l’objectiu que es dirigeixin al món des de la seva història i el seu passat “ric i profund”, així com seguir aportant la seva cultura a la civilització europea.

La Hèsta d’Aran va servir també per commemorar el 25è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d’Aran. EL síndic d’Aran va fer un reconeixement especial a tots els aranesos i araneses, no només els polítics, que durant aquests 25 anys han treballat pels drets històrics i per avançar en la defensa de la identitat i singularitat de la cultura i de la llengua de la Val d’Aran. A l’acte també hi van assistir la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs; l’alcalde de Vielha e Mijaran, Antonio Serrano; l’arquebisbe d’Urgell (Lleida), Joan Enric Vives, i la delegada territorial de l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.

L’acte va començar amb la desfilada dels “pendons” duts pels representants de cada “terçon” fins al santuari de Nostra Senyora de Mijaran, on va tenir lloc una missa celebrada per l’aquebisbe Joan Enric Vives. Al finalitzar, es va celebrar l’acte institucional de la festa a les ruïnes del santuari, on es va hissar la bandera aranesa amb l’himne d’Aran. Els actes commemoratius del 25 aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d’Aran a la Hèsta d’Aran van acabar amb els tradicionals balls aranesos.

Llegit 570 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar