Dijous, 09 Novembre 2017 18:32

El síndic d’Aran presenta als alcaldes d’Aran i l’Alta Ribagorça l’estudi de millores urgents de la N-230

Valorar aquest article
(1 Votar)
Un moment de la reunió. Un moment de la reunió. Conselh Generau d'Aran

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha presentat als alcaldes de la Val d’Aran i de l’Alta Ribargorça l’estudi encarregat pel Conselh Generau d’Aran de millores urgents a realitzar a la carretera N-230 per millorar la seguretat vial en el tram que va del Pas d’Aran fins a la Boca Sud del Túnel de Vielha.

A la reunió convocada pel síndic d’Aran, hi ha assistit el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, juntament amb l’alcaldessa de Vilaller, María José Erta, i d’altres representants de municipis de la comarca, i els alcaldes de Vielha, Juan Antonio Serrano; de Bossòst, Amador Marqués; de Les Emilio Medan i de Es Bòrdes, Francesc Medan.

Barrera ha explicat que l’estudi s’ha encarregat fonamentalment per millorar la seguretat vial i per tractar de reduir el nombre d’accidents. Per potenciar els punts de tercer carril per a avançaments que puguin ser reversibles per facilitar la circulació tant d’entrada com de sortida a la Val d’Aran, sobretot en els caps de setmana i en temporada d’hivern. Barrera ha afegit que l’estudi, amb un pressupost de 90 milions d’euros, projecta la construcció a més, de dos viaductes en el tram del pantà d’Escales, la millora dels radis de les corbes més perilloses per evitar la sinistralitat sobretot del transport pesat i millorar la seguretat dels turismes.

En aquest estudi s’ha realitzat una anàlisi de l’estat actual d’aquesta carretera i de la sinistralitat de la mateixa, utilitzant els paràmetres emprats pel Ministeri de Foment, en quant a amplades, vorals i radis de corbes, i prioritzant sobretot el fet de ser molt curosos amb l’impacte ambiental i paisatgístic.

Totes les propostes de millora del traçat de la N-230 es fan optimitzant els trams de carretera d’orografia més plana, per tal que aquestes actuacions tinguin un cost assumible i tenint en compte la IMD (intensitat mitjana diària de transit) tan de vehicles de transport pesant com de turismes.

El projecte s’ha elaborat a més fent l’anàlisi dels punts negres on hi ha més freqüència d’accidents i fent una estimació del creixement exponencial del transport de mercaderies per la N-230 en els pròxims 10 anys, per assegurar que aquest increment no representi en principi un augment desmesurat de la perillositat.

La proposta contempla la construcció de 13 km de tercer carril d’avançament que podria ser reversible, únicament per a turismes, a les zones d’orografia més favorable, per dotar de major seguretat als avançaments, tenint en compte que els trams d’avançament actuals son absolutament insuficients en relació al transport pesant que absorbeix diàriament la N-230.

També es proposa millorar algun dels trams molt perillosos de corbes, a la zona del pantà d’Escales, concretament a l’antic poble d’Aulet i també millorar el radi de les corbes més perilloses.

El projecte també incorpora la construcció de rotondes a les cruïlles més perilloses, la de connexió de la N-230 amb la N-260, i la cruïlla de la carretera de la Vall de Boí.

El pressupost d’aquestes actuacions segons aquest estudi és de 90 milions d’euros.

Els alcaldes de la Val d’Aran i de l’Alta Ribargorça han valorat molt favorablement aquest estudi, ja que han dit, és tracta d’un projecte adequat a les necessitats del territori.

Barrera ha explicat finalment que el següent pas serà demanar la convocatòria d’una nova reunió amb els presidents de les Diputacions de Lleida i Osca i de tots els alcaldes de les poblacions que creua la N-230, per donar trasllat de l’estudi al Ministeri de Foment. Barrera ha afegit que l’estudi del Conselh Generau d’Aran és totalment compatible i complementari amb el projecte que actualment està redactant el propi Ministeri.

Llegit 91 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar