Dimecres, 17 Octubre 2018 11:37

Capturen l'os Goiat per canviar-li el collar GPS i tenir-lo localitzat

Valorar aquest article
(0 vots)
Goiat amb el nou collar. Goiat amb el nou collar. Conselh Generau d'Aran

Tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat, Agents Rurals i tècnics de Miei Ambient del Conselh Generau d’Aran han participat en un operatiu especial de captura de l’os Goiat per tal d’agafar-li mostres i canviar-li el collar de seguiment GPS, ja que la bateria de l’anterior estava a punt d’esgotar-se. 

Des del Conselh Generau d’Aran es valora molt positivament aquesta actuació que permetrà mantenir localitzat l’os Goiat, l’exemplar reintroduït en el marc del Programa PyrosLife, i tenir coneixement dels seus moviments a temps real per tal de recopilar la informació necessària per completar el protocol de la seva extracció.  

La intervenció, que va tenir lloc a la zona de Naut Aran, es va dur a terme amb el suport de la unitat aèria dels Agents Rurals. Mitjançant un helicòpter es va poder efectuar el seguiment visual de l’animal, la maniobra d’aproximació així com el tret amb el rifle anestètic per tal d’adormir-lo. Seguidament els tècnics van treure-li mostres i van canviar-li el collar.

La captura de l’os Goiat es va aconseguir en el segon intent, el dia 12 es va intentar sense èxit. Aquesta va ser la primera vegada als Pirineus que es realitzava una capturar d’os per mitjans aeris.

Es preveu que en les properes setmanes coincidint amb la baixada de les temperatures, els ossos comencin el període d’hivernació. En paral·lel, el Ministeri, amb la participació de les comunitats autònomes, està tramitant un protocol d’intervenció i gestió d’ossos problemàtics als Pirineus. Es tracta d’un document tècnic i de consens que ha de guiar la presa de decisions en aquest àmbit.

Cal destacar que mentre Goiat ha estat a França s’han comptabilitzat 37 atacs a ovelles, a un cavall i cinc danys a arnes d’abelles. 

Llegit 195 vegades Darrera modificació el Dimecres, 17 Octubre 2018 18:07

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar