Divendres, 21 Desembre 2018 21:00

El Pirineu de Lleida preveu una ocupació del 70% durant les festes nadalenques amb un pic del 95% per Cap d'Any

Valorar aquest article
(0 vots)
Pista d'esquí. Pista d'esquí. Àngel Pedrós

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una mitjana d'ocupació turística que podria situar-se al voltant d'un 70% durant les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis a les comarques del Pirineu de Lleida amb estacions d'esquí, durant els 12 dies que van del dimecres 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, fins al diumenge 6 de gener, dia de Reis. La millor ocupació arribarà pel període comprès entre el 27 de desembre, l’endemà de Sant Esteve, i el primer dia d’any nou, quan s’arribarà al 95% de mitjana i amb establiments amb plena ocupació a diferents indrets del Pirineu amb estacions d’esquí. Durant aquestes festes nadalenques el Patronat preveu la venda de més de 185.000 forfets al conjunt de complexos d'hivern del Pirineu lleidatà.

Les festes de Nadal, després del pont de la Constitució, representen un altre dels moments més esperats pels aficionats a les activitats dels esports d'hivern i de la natura per poder gaudir d'uns dies d'oci amb la família i els amics al voltant de la neu i l’esquí, amb paisatges de postal, pobles amb encant i una àmplia oferta gastronòmica i d’activitats arreu del Pirineu de Lleida.

El calendari de dies festius d’enguany ha propiciat un pont per Cap d’Any, que juntament amb la bona oferta de neu i el ventall d’activitats que proposen les comarques del Pirineu en aquesta època de l’any afavoreixen les bones previsions d’allotjament turístic per aquestes dates nadalenques.

El període que va del 2 de gener fins al cap de setmana de Reis es preveu que també tingui un bon comportament, tot i que inferior. Quan falten encara molts dies per arribar a aquestes dates i atesa la tendència cada vegada més gran a reservar al darrer moment, el nombre de reserves a hores d'ara és baix, però es preveu una ocupació en establiments d'hoteleria que es podria situar segons les zones entre el 50 i el 60%, mentre que el turisme rural podria estar sobre el 60% i les places de bungalous, en percentatges inferiors.

A la Val d’Aran el comportament turístic durant tots els dies festius serà força bo i amb un comportament més estable durant tot el període vacacional. Les previsions per al primer tram entre el 27 de desembre i l’1 de gener de 2019 rondaran el 90% de mitjana i s’arribarà a fregar la plena ocupació a les zones de Naut Aran i Mig Aran. A partir del 2 de gener i fins al dia de Reis la mitjana d’ocupació també serà bona, encara que una mica inferior, i es preveu que se situï entre el 65 i el 70%.

Totes aquestes previsions del segon tram podrien millorar moderadament a mesura que s'atansin aquests dies festius i també si les condicions meteorològiques són favorables amb l'arribada de noves precipitacions.

L'ocupació turística fins al 25 de desembre, dia de Nadal, no s'ha valorat per la seva baixa incidència en tractar-se d'unes festes familiars, motiu pel qual es planifiquen les sortides a partir de Sant Esteve, i també perquè alguns establiments tanquen la festivitat de Nadal per celebrar-la en família. No obstant això, cal destacar que els establiments de turisme rural de les comarques de la plana de Lleida també tindran una bona ocupació en el tram que va del cap de setmana del 22 de desembre fins al dia de Sant Esteve, amb un 70 % de mitjana. En els darrers anys les cases de turisme rural de la Plana de Lleida també han tingut molta demanda en aquest període festiu, un fet que no succeïa anys enrere. Així mateix cal tenir present que l'ocupació en el sector del turisme rural serà bona al conjunt de les comarques lleidatanes.

També convé assenyalar que durant aquest llarg període de festes molts aficionats a l'esport de la neu faran sortides de dia sense pernoctacions i que les segones residències recobraran la seva activitat durant les festes de Nadal, la qual cosa també repercutirà en el sector del comerç i la restauració.

 

L’atracció de l'esquí

Les nevades d'aquests darrers dies del mes de desembre, com també les baixes temperatures, que permeten la fabricació de neu cultivada, garanteixen la pràctica de l'esquí a totes les estacions d'alpí del Pirineu de Lleida durant aquestes festes de Nadal, llevat del complex de Tavascan, que encara no ha pogut encetar la temporada. Pel que fa a les estacions de nòrdic, de moment resten obertes només per a usos turístics i raquetes, mentre esperen l'arribada de precipitacions de neu per poder obrir les instal·lacions per a la pràctica de l'esquí, llevat de l'estació de Tuixent-la Vansa, que està oberta al públic des de l’1 de novembre.

El Patronat de Turisme preveu que durant aquestes festes nadalenques les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida puguin vendre més de 185.000 forfets.

Segons el darrer comunicat de l’ACEM, l’estació d’esquí de Baqueira Beret ofereix 96 km esquiables amb gruixos de neu que oscil·len entre els 25 i els 55 cm; Boí Taüll Resort disposa actualment de 32 km esquiables amb gruixos d'entre 30 i 90 cm i preveu de cara a les festes de Nadal arribar als 36 ó 40 km oberts; Espot Esquí té 15,7 km de circuits marcats amb gruixos que van dels 20 als 50 cm, mentre que Port Ainé ofereix 17 km esquiables amb uns gruixos de neu que van dels 20 als 50 cm el que representa un 70 % de l’estació, i Port del Comte disposa de 32,10 km de pistes amb gruixos que oscil·len entre els 20 i els 60 cm.

El complex de Baqueira Beret té previst inaugurar demà dissabte, 22 de desembre, el nou remuntador al Baciver, una de les principals novetats d’aquesta temporada, que ha permès incrementar la superfície esquiable de l’estació aranesa i ha elevat la seva cota màxima, que se situa en els 2.610 m al cap de Baciver. També ha augmentat el desnivell en assolir els 1.100 m amb la instal·lació del teleesquí de Baciver, que s’inaugurarà demà dissabte.

 

Diversos actes a les estacions per celebrar aquestes festes

Tant els afeccionats a l'esquí com els qui no han esquiat mai, però que troben a la muntanya una àmplia oferta d'oci i una opció d'esbarjo més per passar uns dies de vacances, descobriran per aquestes dates un programa amplíssim d'activitats per a tots els gustos i edats relacionades amb la neu, com ara els trineus arrossegats per gossos, heliesquí, senderisme amb raquetes, patinatge sobre gel, solàrium i motos de neu, entre d'altres especialitats, a més de tot un seguit d'actes de caire lúdic, cultural, gastronòmic i festes tradicionals que se celebren a diferents pobles de les comarques de Lleida.

Les mateixes estacions d'esquí del Pirineu de Lleida han organitzat diverses activitats per celebrar la festivitat de Nadal, la nit de Cap d'Any i l'arribada dels Reis.

Llegit 232 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar