Dimecres, 05 Juny 2013 18:59

El IEC commemora el 700 aniversari de la reintegració de la Val d’Aran

Valorar aquest article
(0 vots)

El 26 abril 1313 se signava el Tractat de Poissy. Amb ell, França tornava la Val d’Aran a la Corona Catalanoaragonesa 30 anys després d’invair-la -en acte de resposta a la conquesta catalana de Sicília un any abans-. D’això ja fa 700 anys, una efemèride que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha aprofitat per celebrar una jornada de record sota el títol Commemoració dels set-cents anys de la reintegració de la Val d’Aran a Catalunya.
La cita fou el passat 4 de juny a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC. Durant l’esdeveniment, es va estudiar el primitiu enllaç de la Val d’Aran amb Aragó-almenys des de l’any 1104 -, l’ocupació del territori per part de França el 1283 i el llarg procés de tres dècades de reclamació i devolució fins l’adscripció de la Val d’Aran a Catalunya a principis del segle XIV. També es van analitzar els privilegis concedits l’any 1313 a la Val d’Aran-més coneguts com la Querimònia-. Així mateix, es va debatre sobre l’occità de la Vall d’Aran en relació als dialectes i idiomes veïns.
La jornada de commemoració va comptar amb diverses ponències a càrrec del president de la secció filològica de l’IEC, Isidor Marí; el delegat de l’IEC a Lleida, Ramon Sistac; el docent de la Universitat de Lleida, Pere Benito; la presidenta de la secció Històric-Arqueològica de l’IEC, Maria Teresa Ferrer i Mallol; la representant de l’Institut d’Estudis Aragonesos, Maria Àngels Sanllehy, i el catedràtic d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, Aitor Carrera.

Llegit 1785 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar