La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu programa 13 concerts a Arsèguel i a la Seu del 27 de juliol al 2 d'agost

Presentació de la trobada.
photo_camera Presentació de la trobada.

Diputació de Lleida

La música de l'acordió tornarà a sonar amb una nova edició de la Trobada amb els Acordinistes del Pirineu, que se celebrarà del 27 de juliol al 2 d'agost amb un total de 13 concerts a Arsèguel i a la Seu d'Urgell així com a Puigcerdà i a Castellbò. 

La presentació ha tingut lloc aquest matí a la Diputació de Lleida i ha comptat amb la participació del diputat Antoni Navinés i d’Artur Blasco, president de l’Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu. En la seva intervenció, Navinés ha expressat el suport de la Diputació de Lleida a “un esdeveniment completament consolidat i un dels festivals de música popular més antics del país”, amb un moviment de músics “d’arreu del món que enriqueix la nostra cultura i la seva”.

Tal com ha recordat Artur Blasco, la trobada se celebra cada any a Arsèguel des de 1976, i a la Seu d’Urgell i altres indrets del Pirineu des de temps més recents. Està considerat com el festival més antic de música tradicional de Catalunya i com el més important d’acordió diatònic d’Europa, així com el punt de partida de la recuperació d’aquest instrument entre nosaltres.

Així, durant un cap de setmana, Arsèguel esdevé la capital europea d’acordionistes i un centre d’intercanvi cultural amb diversos països de tot el món. En aquest sentit, cal recordar que són en vigència els convenis de col·laboració amb els festivals Ivan Malinin de Novosibirsk (Sibèria-Rússia) i Carrefour Mondial de l’Accordeon de Montmagny (Quebec).

Tot plegat al voltant d’un instrument, l’acordió, que va ser cabdal per tal de celebrar les festes als pobles del Pirineu. Després de la segona guerra mundial, aquest instrument va desaparèixer en gran part del territori europeu, però es va mantenir a les zones muntanyoses. A la península ibèrica, l’ús de l’acordió va continuar al nord de Portugal, al País Basc i al Pirineu de Lleida. 

Blasco ha detallat que enguany el festival oferirà 13 concerts en escenaris com ara Arsèguel i a la Seu d'Urgell del 27 al 29 de juliol, però també inclourà concerts al casino Ceretà de Puigcerdà (30 de juliol), a la col·legiata de Santa Maria de Castellbò (31) i una darrera entrega a la plaça dels Oms de la Seu d’Urgell el 2 d’agost.

L’acte inaugural es farà el divendres 27 a l’Hotel Andria de la Seu d’Urgell amb un concert amb Josep ‘Pepón’ Vilarrubla, Èrika Weigend, el Duo París-Moscou i Alina i Mikhaïl Khlebnov. A partir d’aquí, les actuacions se succeiran en diferents escenaris, com ara la plaça del Carme, els Jardins del Seminari, la plaça Sant Josep de Calassanç i la plaça del Patalín (la Seu d’Urgell), el parc de l’Església i l’Envelat (Arsèguel). L’Envelat serà, precisament, la seu de l’acte central el dissabte 28, amb la trobada en què hi prendran part pràcticament tots els participants, de procedències tan diverses com ara Suïssa, Escòcia, Quebec, Uruguai, França, Rússia, Portugal, Occitània, Ucraïna, Moldàvia, Colòmbia o la República Dominicana, a més de Catalunya i l’Estat espanyol. Blasco ha destacat també el darrer dels concerts, que es farà el 2 d’agost a la Seu d’Urgell, sota el nom de Gran Concert Catalunya, on hi participaran “exclusivament els músics del país”. En aquest sentit, Blasco ha volgut assenyalar com a gran atractiu d’enguany que hi prendran part artistes com Cati Plana que van aprendre a tocar l’acordió arran de la implantació de la trobada.

Al marge de les diferents actuacions, els dies 28 i 29 també es podrà visitar el Museu de l’Acordió d’Arsèguel i la Fira de Luthiers.

Podeu trobar més informació i consultar la programació a: http://www.alturgell.cat/agenda/trobada-amb-els-acordionistes-del-pirineu-1.