Afrucat assegura que no es llançarà tanta fruita com es vol fer veure 'el pagès ha de revalorar els costos'

Simón espera que el Ministeri d'Agricultura "no s'oblidi del compromís amb els pagesos pel fet que la situació hídrica s'hagi estabilitzat, i les produccions tirin"
Conreu de fruita de pinyol al Segrià ©JosepAPérez
photo_camera Conreu de fruita de pinyol al Segrià ©JosepAPérez

"El nombre de produccions que s'acullin als ajuts de la collita en verd seran insignificants en terres lleidatanes" assegura el director general  de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simón, que en tingui constància, un parell o tres de finques van donar per perdudes les collites, ho van fer al principi de les restriccions d'aigua del canal d'Urgell, "casos que no són representatius del que farà la resta del sector".

En algunes finques de fruita de pinyol la falta d'aigua en el moment del quallat de la planta va afectar els calibres, però segons Afrucat, "l'amortització dependrà de l'habilitat a l'hora de comercialitzar el producte".

Simón destacava que els ajuts atorgats per les administracions per la collita en verd de 5.800 euros per hectàrea són del tot insuficients per cobrir el cost de producció que ronda els 12.000 euros, per la qual cosa el pagès intentarà aconseguir la màxima rendibilitat en la collita

Conreu de pera en finques lleidatanes ©JosepAPérez
Conreu de pera en finques lleidatanes ©JosepAPérez

Està clar que entre la manca d'aigua i les altes temperatures, la fruita madurarà abans i els calibres seran més petits, i si hi ha una sobre producció de determinades mides, abaixarà el preu assegura Simóm. Circunstàncies negatives també  en els quilos de producció, tot i que la qualitat de la fruita es mantindrà.

Des d'Afrucat es va recomanar als productors que volguessin acollir-se als ajuts, que fessin un peritatge per tal de certificar la collita en verd, per evitar la picaresca de poder treure rendibilitat de la fruita del terra.

Per altra banda, Simón espera que el Ministeri d'Agricultura "no s'oblidi del compromís amb els pagesos pel fet que la situació hídrica s'hagi estabilitzat, i les produccions tirin".