Bell-lloc elabora el millor vermut semisec blanc del món, ‘World drinks awards’

Marc Cuenca Grifols i Núria Sánchez són els artífexs del vermut marnuthen, un licor que van començar a elaborar el 2021 amb vi de la DO Costers del Segre i botànics de la Noguera

Marc Cuenca Grifols i Núria Sánchez elaboradors de marnuthen  ©MCuenca
photo_camera Marc Cuenca Grifols i Núria Sánchez elaboradors de marnuthen ©MCuenca

‘World drinks awards’ reuneix anualment en el Regne Unit els productors de vins licors i destil·lats de tot el món, un dels certàmens més prestigiós del sector. En l’edició del 2023 en la secció de vermuts el jurat va considerar el vermut ‘marnuthen’ com el millor semisec blanc del món.

Destil•leria marnuthem de Sant Joan de Vilatorrada ©MCuenca
Destil•leria marnuthem de Sant Joan de Vilatorrada ©MCuenca

Les qualitats excepcionals del vermut del Pla d’Urgell ja van rebre l’any 2021 els primers reconeixements amb medalles de plata en els certàmens londinencs IWSC, i IWC uns col·lectius d’experts que valoren anualment milers de productes de tot el món, A l’estat espanyol rebien una plata en els Premis CINVE, i situats en el lloc 92 de la Guía Peñín

‘marnuthen’ és un licor que elaboren a Bell-lloc la parella Marc Cuenca Grifols i Núria Sánchez amb una fórmula que van elaborar durant dos anys amb vi macabeu de les finques del celler Sanui, i una quinzena de botànics seleccionats per Pàmies a la Noguera.

Segons destaquen els elaboradors ‘marnuthen’ ha aconseguit l'equilibri perfecte entre el vi i els botànics, i el nivell d’acidesa i dolçor del producte final.

Marnuthem és el vermut que respecta el vi, macerat amb botànics naturals seleccionats minuciosament per crear una recepta única, avantguardista i genuïna, i surt dels estàndards del vermut clàssic i està dissenyat per sorprendre el paladar més exigent

vermut-marnuthem
vermut-marnuthem

Els productors elaboren el vermut en una destil·leria de Sant Joan de Vilatorrada, amb una producció anual d’un miler d’ampolles.

 Marc Cuenca explica el punt de partida de l’alquímia de ‘marnuthen’ pot tenir una similitud amb els orígens grecs que Hipòcrates va desenvolupar amb els botànics i el vi com productes remeiers. També afegeix que van estudiar els treballs d’Antonio Benedetto Carpano, un comerciant de licors italià que va elaborant una barreja de vi blanc, moscatell del Piamonte i una infusió de més d’una trentena d’herbes i essències que van ser l'origen del nom vermut, segons expliquen.

De la factoria de ‘marnuthen’ sorgeixen el blanc semisec i el rosat semidolç, els elaboradors pensen a ampliar el catàleg amb licors amargs o ginebres.