Benvinguts a Pagès La Festa bat rècords amb més de 36.000 participants a Catalunya

Una oferta d’activitats agroturístiques plural i variada, amb múltiples propostes per a públic familiar, sènior, juvenil i foodie, i amb l’objectiu de mostrar a la ciutadania l’origen dels aliments i les dinàmiques de la vida i la feina a pagès

Benvinguts a Pagès 2023 activitats a Catalunya ©Prodeca
photo_camera Benvinguts a Pagès 2023 activitats a Catalunya ©Prodeca

Més de 36.000 persones han passat per les visites gratuïtes que s’organitzaven a les més de 100 explotacions agroalimentàries d’arreu de Catalunya per descobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia, conèixer la feina dels pagesos i veure de primera mà la importància del sector primari al nostre país.

Ha sigut la vuitena edició del projecte Benvinguts a Pagès La Festa que s'ha celebrat el 30 de setembre i l'1 d'octubre, una convocatòria en la qual han obert portes 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants i 65 activitats complementàries. També han pogut conèixer la tasca de 5 elaboradors alimentaris i petits artesans, empreses que no disposen d’una explotació agrària pròpia, però que contribueixen a enaltir el conjunt d’empreses agroalimentàries catalanes, comprant la matèria primera per elaborar els seus productes a explotacions locals.

Es tracta d’un nou actor que s’ha inclòs en l’edició d’aquest 2023 com a prova pilot realitzada a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Conca de Barberà. Una altra de les novetats d’enguany ha estat la remodelació de la pàgina web, que ha actuat com una central de reserves, prioritzant la bona organització dels agents participants.  

Benvinguts a Pagès 2023 activitats a Catalunya ©Prodeca  web
Benvinguts a Pagès 2023 activitats a Catalunya ©Prodeca 

Benvinguts a Pagès La Festa és el gran aparador dels productes agroalimentaris, i per tant, no només impulsa l’oferta turística rural i fer valdre el món rural, sinó que també actua com a promotor de la comercialització de productes de proximitat de les explotacions participants i la venda directa sense intermediaris. De fet, un 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 euros.

Espectacular participació

Ramon Sentmartí, director de PRODECA assegurava el diumenge 1 d’octubre, que la la vuietena edició de la convocatòria hi havia participat més de 36.000 persones, una xifra record. “L’agroalimentari és el primer sector econòmic del país, és vital i estratègic, i Benvinguts a Pagès s’ha consolidat com una iniciativa pionera per acostar el sector agrícola a la ciutadana”, afegia Sentmartí.

Benvinguts a Pagès 2023 activitats a Catalunya ©Prodeca 1 web
Benvinguts a Pagès 2023 activitats a Catalunya ©Prodeca 1 web

Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme destacava que des del 2016, que s’organitza Benvinguts a Pagès La Festa, s’han acollit més de 166.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui. “Al llarg dels anys, Benvinguts a Pagès La Festa s’ha constituït com un projecte essencial per la dinamització turística dels territoris rurals catalans, i impulsa un tipus de turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient, socialment just, i territorialment equilibrat i innovador”, destaca Torrent.

Benvinguts a Pagès continua la resta de l’any

El projecte té continuïtat tot l’any oferint una oferta estable amb més de 120 visites de pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. A través del projecte Benvinguts a Pagès Tot l’Any, els pagesos i pageses tenen l’oportunitat de generar activitats durant els 365 dies de l’any amb unes visites de pagament molt completes que asseguren una experiència personalitzada que més enllà de divulgar l’origen d’allò que mengem incorpora tastos de productes.

A més a més, en el marc d’aquesta iniciativa, Benvinguts a Pagès proposa 16 rutes d’un dia o bé d’un cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites.

La pàgina web www.benvingutsapages.cat inclou tota la informació on es pot consultar l’oferta de visites per territoris o bé per productes.