Un èxit rotund de Benvinguts a Pagès La Festa en l'edició del 2024

Durant el cap de setmana s'han donat a conèixer els punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics, s’ha promogut l’ús del transport col·lectiu i s’ha facilitat als pagesos la Calculadora de Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Visita a Cal Valls de Vilanova de Bellpuig ©Benvinguts
photo_camera Visita a Cal Valls de Vilanova de Bellpuig ©Benvinguts

Aquest cap de setmana, el món rural català ha estat l’epicentre d’una celebració única: Benvinguts a Pagès La Festa. Amb una afluència impressionant de 30.000 persones, aquest esdeveniment ha ofert més de 450 experiències agroturístiques en tot el territori. Els visitants han tingut l’oportunitat de conèixer de prop 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats i 10 elaboradors, així com més de 150 restaurants arreu de Catalunya. Aquesta immersió en el sector primari ha permès als assistents comprendre la importància d’aquesta tasca i l’origen dels productes que formen part de les nostres vides diàries.

Oliferm de la Cooperativa de Castelldans ©Benvinguts
Oliferm de la Cooperativa de Castelldans ©Benvinguts

Comarques destacades:

  • El Vallès Oriental, Osona, Maresme i Lluçanès han estat les zones més visitades.
  • Catalunya Central, el Camp de Tarragona i Barcelona també han ofert una gran varietat d’experiències agroturístiques al públic.
La quitxalla atreta pels cabrits ©Benvinguts
La quitxalla atreta pels cabrits ©Benvinguts

Novetats d’aquest any:

  1. Pagament simbòlic: Els visitants majors de 15 anys han abonat un pagament simbòlic de 2 euros en fer la reserva, garantint així la seva plaça. Aquesta mesura busca establir un compromís entre els visitants i els pagesos, fent valdre la feina dels professionals del camp.
  2. Elaboradors alimentaris: Gràcies als bons resultats de la prova pilot realitzada el 2023 a les comarques de Ribera d’Ebre i la Conca de Barberà, aquest any s’han pogut visitar 10 elaboradors d’arreu de Catalunya.
  3. Sostenibilitat: La Festa ha posat de manifest la seva responsabilitat amb el planeta. S’han donat a conèixer els punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics, s’ha promogut l’ús del transport col·lectiu i s’ha facilitat als pagesos la Calculadora de Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
  4. “El teu comerç et porta a Pagès”: Aquesta iniciativa ha promogut la compra de productes amb segell de Venda de Proximitat a les parades de Comerç Verd dels mercats municipals de Barcelona. Els visitants han estat recompensats amb un cap de setmana per a 4 persones, amb totes les despeses pagades, en el marc de La Festa. El 89% d’aquests compradors han adquirit els productes després de conèixer-ne el procés d’elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 euros.

El director de l'Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer destacava que “Benvinguts a Pagès és un reflex del model de turisme sostenible i diversificat que ha de continuar impulsant Catalunya, contribuint al desenvolupament local, econòmic i social dels nostres territoris, mitjançant el respecte per l’entorn i les persones que hi viuen i hi treballen”.

Visita a una plantació de mongetes ©Benvinguts
Visita a una plantació de mongetes ©Benvinguts

El sector agroalimentari és el més important de la indústria catalana, pel que fa al volum de negoci i treballadors. Representa gairebé el 20% del PIB -concretament el 19,7%-, i genera una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupa a 175.600 persones, segons les dades de l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i Prodeca -l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.