Benvinguts a Pagès obre portes d'explotacions, restaurants i allotjament a Ponent

Convençuts de l’essencialitat del sector primari, enguany, la iniciativa demana al visitant major de 15 anys un pagament simbòlic de 2 euros, que garanteix la reserva de la plaça i reivindica la feina dels pagesos i pageses, que durant el cap de setmana rebran milers de visitants, i han d’organitzar el seu horari, per garantir la qualitat de les visites
Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©JosepAPérez
photo_camera Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©JosepAPérez

Les terres ponentines s'incorporen a la iniciativa Benvinguts a Pagès La Festa amb l'objectiu d'oferir al públic la possibilitat de conèixer de primera mà qui produeix els aliments, on es conreen i com es viu en l'entorn rural. Es tracta d'una proposta que al marge de l'aprenentatge, pugui representar una experiència per compartir en família o amb amistats.

Segons els impulsors es tracta de gran festa de la pagesia catalana que se celebrarà els dies 1 i 2 de juny, i enguany en terres lleidatanes obrirà les portes de disset explotacions agroramaderes, vint-i-un restaurants, setze allotjaments rurals i un seguit d'activitats complementàries que sumen més de seixanta experiències en l'entorn rural lleidatà. Per participar en qualsevol de les propostes cal fer la preinscripció en el web Benvinguts a Pagès La Festa.

Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©
Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©JosepAPérez

Les terres lleidatanes obriran els dies 1 i 2 de juny explotacions i serveis en les comarques de les Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià, Solsonès i Urgell, en les quals es donarà a conèixer l’origen dels productes agroalimentaris i la importància del consum local, i es generaran relacions entre els productors, elaboradors, restauradors i consumidors, apropant el món urbà i la pagesia.  

Les marques lleidatanes:

El públic podrà dur a terme visites a Cal Valls de Vilanova de Bellpuig, una explotació ecològica on elaboren conserves de vegetals, llegums i sucs; el Molí dels Torms, que elabora un oli d’oliva verge extra ecològic d’alta qualitat, reconegut pel seu valor organolèptic. Granja Pifarré  obrirà experiències com descobrir la mecanització del camp a l’horta de Lleida.

Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©
Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©JosepAPérez

El catàleg es completa amb un tast de vins de la DO Costers del Segre, organitzat per Castells de Lleida. Tots els interessats podran menjar a llocs com el Restaurant El Dien (a Vallfogona de Balaguer o el Restaurant El Cau de Guimerà. També allotjament rural com Casa Olivé a Castellnou de Seana, que ofereix una experiència rural sostenible; o, Corral de Lladurs, a peu del Prepirineu. Tots ells són projectes empresarials arrelats en terres lleidatanes i que contribueixen al desenvolupament local i econòmic dels llocs on es troben.

La tasca essencial del sector primari

Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©
Benvinguts a Pagès La Festa, arxiu ©JosepAPérez

La feina dels professionals del sector alimentari és necessària i s’ha de fer visible. Aquesta és una de les missions de Benvinguts a Pagès La Festa. Gràcies a la pagesia, es conforma un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal. Convençuts de l’essencialitat del sector primari, enguany, la iniciativa demana al visitant major de 15 anys un pagament simbòlic de 2 euros, que garanteix la reserva de la plaça i reivindica la feina dels pagesos i pageses, que durant el cap de setmana rebran milers de visitants, i han d’organitzar el seu horari, per garantir la qualitat de les visites. 

En les comarques del Pirineu i Aran també hi ha propostes atractives