bonÀrea tanca l’exercici 2023 amb una facturació de 2.720 milions d'euros

Les botigues pròpies són el principal canal de venda de bonÀrea Corporació, que va tancar el 2023 amb 574 establiments a Catalunya, Aragó, la Rioja, Navarra, Madrid, País Valencià, Castella-la Manxa i Andorra

Presència de bonÀrea en la fira Alimèntària ©JosepAPérez
photo_camera Presència de bonÀrea en la fira Alimèntària ©JosepAPérez

bonÀrea Corporació, ha finalitzat el 2023 amb una facturació de 2.720 milions d’euros i un resultat net d’aquest exercici se situa en els 81,30 milions d’euros, impulsat, en gran mesura, pels bons resultats de l’àrea de negoci d’alimentació humana. L’activitat de bonÀrea Corporació està formada per les línies de negoci d’alimentació humana, alimentació animal, enginyeria i energia, i sanitat animal i serveis agropecuaris. Els beneficis s’han incrementat per sobre del 17%, en un any en què ha invertit 35 milions en el seu centre La Closa de Guissona.

En paraules de Ramon Alsina Cornellana, conseller delegat de bonÀrea Corporació, “En un context socioeconòmic molt complex, tanquem un 2023 satisfactori, on hem continuat impulsant el nostre compromís d’oferir al consumidor productes de la millor qualitat, al millor preu. Durant aquest exercici, gràcies a un pla d’inversions estratègiques, hem reforçat el nostre model únic d’economia circular, basat en la integració vertical completa, ampliant la nostra xarxa d’establiments, i millorant l’eficiència i la sostenibilitat dels nostres processos, tot generant noves oportunitats de futur per al món rural”.

L’àrea de negoci d’alimentació humana ha sigut un dels eixos de creixement de la Corporació, amb una facturació de 1.447 milions d’euros, un 9,8% més que durant el període anterior. La proposta de valor de bonÀrea, del camp al consumidor final sense intermediaris, ha continuat tenint la confiança dels clients i, dins d’aquesta línia de negoci, la xarxa de

Planta bonÀrea Guissona
Planta bonÀrea Guissona

botigues ha assolit un volum de vendes de 1.182 milions d’euros, que suposa un increment de l’11% en comparació amb l’any anterior. En un context marcat per la inflació, l’exercici ha estat marcat pels esforços de la companyia per mitigar l’augment dels preus. Uns esforços que van permetre, per exemple, que durant el darrer trimestre de 2023 es reduïssin els preus d’alguns productes carnis per sota de la referència de l’any anterior. Les botigues pròpies són el principal canal de venda de bonÀrea Corporació, que va tancar 2023 amb un total 574 establiments ubicats a Catalunya, Aragó, La Rioja, Navarra, Madrid, Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Andorra. A més, durant aquest període, la resta de canals, entre els que destaca el Food Service, de venda a professionals, han experimentat un creixement del 5%, fins a arribar a unes vendes totals de 265 milions d’euros. L’activitat d’aquesta àrea d’alimentació humana ha estat fonamental per aconseguir que el benefici total de bonÀrea Corporació hagi augmentat un 17% en comparació a l’exercici anterior.

L'activitat de l’àrea de negoci d’alimentació animal de bonÀrea Corporació ha tingut una facturació de 534 milions d’euros, i una producció d’1,29 milions de tones. La línia de negoci d’enginyeria i energia, on s’inclouen les 62 estacions de servei de bonÀrea amb què es va tancar l’any 2023, ha facturat 660,6 milions d’euros,  mentre que la de sanitat animal i serveis agropecuaris ha assolit 20,4 milions d’euros en vendes. A més, altres activitats com el subministrament de bestiar o la venda en viu han impulsat una facturació addicional de 58 milions d’euros. En aquestes línies de negoci, factors com la volatilitat dels preus de les matèries primeres, una producció de pinso menor en relació amb l’any anterior, i la baixada mitjana dels preus i volum de litres a les benzineres han sigut factors que han impactat la facturació global de la Corporació, que ha experimentat una lleugera davallada del 3,6%.

Cinc anys d'inversió rècord

Per seguir consolidant el seu model únic sense intermediaris, durant 2023 bonÀrea Corporació ha continuat la seva política de reinversió dels beneficis, amb una xifra d’inversió de 126 milions d’euros. En aquest sentit, durant els darrers cinc anys, la inversió acumulada de bonÀrea Corporació ha superat els 600 milions d’euros, una xifra rècord en la història de l’entitat.

Planta bonÀrea Guissona ©Comarques
Planta bonÀrea Guissona ©Comarques

La inversió de l’exercici s’ha destinat, entre d’altres, a l’avanç en la construcció del nou centre alimentari d'Épila, a Aragó, a millorar l’eficiència dels processos productius i logístics del centre alimentari ‘La Closa’ de Guissona, i a reforçar la xarxa de botigues bonÀrea a tot el territori, amb obertures, reformes i ampliacions d’establiments. Quant al pla d’expansió de 2024, contempla la inauguració de 23 nous establiments, per consolidar la presència estratègica de bonÀrea a Catalunya, Aragó, i reforçar l’activitat a regions del nord, com Navarra o La Rioja. Fidel al compromís de bonÀrea amb el desenvolupament del món rural, aquesta estratègia d’obertures no se centra únicament a donar servei als residents d’entorns urbans, sinó també en inaugurar establiments a petites poblacions rurals on, en molts casos, no hi ha comerços d’alimentació.

Com a part de la seva contribució a l’ocupació laboral, durant 2023 bonÀrea Corporació ha generat 117 nous llocs de treball, assolint la xifra total de 5.880 treballadors. Si es tenen compte el total de treballadors de les companyies que formen part de bonÀrea Agrupa, entre les quals s’inclou bonÀrea Corporació i bonÀrea Cooperativa, la xifra total en tancar l’any arriba fins als 6.337 treballadors. Destacar, també, els 4.500 ramaders i agricultors amb qui es col·labora, i que contribueixen a la primera part del cicle productiu, i les 3.500 persones que treballen a les botigues bonÀrea d’arreu d’Espanya, tancant la cadena de valor integrada.

El 2023 de bonÀrea Cooperativa

Durant l’exercici, bonÀrea Cooperativa, que realitza la cria i l’engreix d’aus i de bestiar, ha tingut una facturació de 356 milions d’euros. El resultat net ha estat de 5,06 milions d’euros. La plantilla de la cooperativa al tancament de 2023 se situa en 211 treballadors, i les inversions anuals han arribat als 1,4 milions d'euros. Les produccions avícoles i ramaderes dels socis de bonÀrea Cooperativa han estat de 32 milions de pollastres, 1 milió de galls dindis, 1,9 milions de dotzenes d’ous de guatlla, 38 milions de dotzenes d'ous de consum, 580.000 porcs d'engreix, i 54.000 vedells.

 

[1] En aquesta xifra no s’inclouen els dependentes/es de les botigues que van a càrrec dels franquiciats, ni els grangers i pagesos.