El Canal d’Urgell establirà una nova unitat de repartiment d’aigua pel 2024

L’aigua es repartirà a partir dels hidros, una unitat resultat d’aplicar un reg a una hectàrea de terreny, que vindran determinats pel volum dels embassaments d’Oliana i Rialb

Un regant en una finca al terme de Puiggròs ©JosepAntonPérez
photo_camera Un regant en una finca al terme de Puiggròs ©JosepAntonPérez

La campanya de reg del 2023 ha estat la més dura que es recorda entre els regants del Canal d’Urgell, una campanya en la qual el 80% de la superfície no s’ha pogut regar. És per això que la darrera junta de govern de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, celebrada el 3 d’octubre, ha decidit canviar el model de repartiment d’aigua per la propera campanya. D’aquesta manera, el 2024 es crearà l’hidro, una unitat de mesura que resulta d’aplicar un reg a una hectàrea de terreny.

Allò que determinarà el repartiment serà el volum d’aigua emmagatzemada al sistema Oliana-Rialb.

A l’inici de la campanya, la comunitat de regants comunicarà el nombre d’hidros dels quals disposarà cada finca respecte a la seva superfície. L’assignació es farà de manera proporcional a mesura que s’incrementin les reserves als embassaments. Cada parcel·la que vulgui regar en un torn, haurà de disposar de suficients hidros per a fer-ho, que seran descomptats del saldo total dels quals disposin per tota la campanya.

Al mateix temps, també es farà una previsió d’hidros no assegurats, els quals dependran de la pluja, la neu i les aportacions d’aigua al riu Segre. Aquests hidros que depenen de la climatologia, en cas que puguin estar disponibles, s’activaran per tal de poder ser usats.

El Canal Principal i les comportes de la tercera sèquia ©JosepAPérez
El Canal Principal i les comportes de la tercera sèquia ©JosepAPérez

La Comunitat de Regants també contempla intercanvis d’hidros entre subparcel·les de la mateixa col·lectivitat, els quals hauran de quedar registrats i validats per aquesta o bé podran ser denegats.

Pel que fa als terrenys regats a partir de pou o amb alimentador, tindran destinats uns hidros d’autoconsum, que no es podran cedir a altres parcel·les i que s’hauran d’utilitzar a la mateixa parcel·la on s’ubiqui el pou en cas d’escassetat d’aigües subterrànies.

Per tal de regular-ho, la Comunitat de Regants implementarà un sistema informàtic des d’on cada col·lectivitat podrà gestionar els hidros que ha consumit cada parcel·la, els restants i les possibles cessions. L’àmbit d’actuació dels hidros pel 2024 serà la zona regable del Canal Principal, tot i que també es podria estudiar aplicar-ho al Canal Auxiliar en cas de necessitat.