El canal d’Urgell tancarà la campanya de reg el 23 de setembre

El canal auxiliar ha estat l’únic que ha subministrat aigua per garantir la supervivència dels fruiters en la campanya més dura dels 160 anys de la infraestructura

Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez

El 23 de setembre serà el darrer dia de reg de la campanya per als regants del Canal d’Urgell. Així ho ha decidit aquest dilluns la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, que al mateix temps ha detallat que l'inici de la propera campanya serà al març del 2024 en una data encara per concretar.

D’aquesta manera es posarà punt final a la pitjor campanya de la història del canal, iniciada el 21 d’abril i marcada per les restriccions de la sequera i la falta de reserves als embassaments de Rialb i Oliana. Va ser a finals d’abril que es va haver de tancar d’urgència per la falta de reserves i des de llavors tan sols hi ha hagut quatre torns pactats al canal uxiliar per a la supervivència dels arbres fruiters gràcies a la concessió de 50 hectòmetres cúbics per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Els mesos d’hivern, el canal estarà tancat i s’aprofitarà per fer tasques de manteniment. S’obrirà puntualment per al consum de les poblacions i per a ús industrial i ramader.

Per la seva banda, els embassaments de Rialb i Oliana segueixen perdent reserves cada setmana, malgrat que la situació actual sigui millor que la de fa un any. Segons el darrer informe de la CHE, Oliana està a un 39,8% de la seva capacitat (33,6 hectòmetres cúbics) i Rialb tan sols a un 16,4% (66,1 hectòmetres). Des de la setmana passada, han perdut un 0,34% i un 5,51% de la seva capacitat, respectivament.