La Junta de Govern del Canal d'Urgell decideix no obrir encara el quart torn de reg

La plataforma Manifest del Gran Urgell critica la manca de transparència de la Comunitat de Regants
Regant en una finca de cereal al terme de Bellvís ©JosepAPérez
photo_camera Regant en una finca de cereal al terme de Bellvís ©JosepAPérez

La Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell es va reunir aquest dimecres i va acordar no assignar encara el quart hidro, malgrat que s'havia anunciat feia uns dies. Des de la comunitat asseguren que les pluges i el desgel de la neu al Pirineu han fet augmentar les aportacions al riu Segre, però sense ser suficients per a un quart reg que no està assegurat.

Segons les dades facilitades per la Comunitat, el sistema Oliana-Rialb té reserves de 261,5 hectòmetres cúbics, mentre que el Noguera Pallaresa es troba als 398,3, per sobre de la mitjana dels darrers cinc anys.

Afirmen que el volum total utilitzat ha estat superior al que s'havia previst i que en els pròxims dies es decidirà si es pot acabar assignant el quart hidro

Per la seva banda, la plataforma Manifest del Gran Urgell ha assenyalat la manca de transparència dels directius dels Canals d'Urgell i consideren que s'ha d'estar més proper als cinc hidros que als quatre.

Les crítiques també apunten que la praxi de la Comunitat genera “suspicàcies i desconfiança”. En aquest sentit, plataforma demana que es publiquin les dades d'hectàrees regades i cultius que han regat fins ara, així com els hm³ consumits i la informació setmanal sobre els hidros.