Catalunya es prepara per exercir com a Regió Mundial de la Gastronomia el 2025

Regió Mundial de la Gastronomia té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, reivindicant les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica
Roger Torrent, i David Mascort van rebre la distinció de Diane Dodd @Govern
photo_camera Roger Torrent, i David Mascort van rebre la distinció de Diane Dodd @Govern

El passat 8 de novembre es donava el tret de sortida a les noves iniciatives que es desplegaran el pròxim any arreu del territori amb motiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025. Es tracta d'una iniciativa que ha de permetre posicionar Catalunya com a gran referent mundial de l’alimentació i el turisme enogastronòmic.

Roger Torrent, i David Mascort presenten les activitats @Govern
Roger Torrent, i David Mascort presenten les activitats @Govern

La presentació va tenir lloc en el decurs d'un acte en el qual els consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i d’Acció Climàtica, David Mascort, rebien la placa que distingeix oficialment Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025, de la presidenta de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), Diane Dodd

La Generalitat ha elaborat un manifest d’adhesió per tal que les entitats, agents i persones del país que pertanyen al sector productiu, de la restauració o del turisme enogastronòmic, puguin sumar-se al pla d’accions d’aquest esdeveniment. Aquest document, que recull els compromisos que ha d’assumir tot aquell que vulgui participar, és accessible en el web habilitat per a la recopilació d’adhesions.

Obrim un nou escenari d’oportunitats per al país i ens posicionem arreu del món com a destinació enogastronòmica de referència, generant noves oportunitats econòmiques al territori tot arrossegant diferents sectors, des del primari a la restauració, passant per la indústria alimentària

El conseller Torrent assegurava que “el títol de Regió Mundial de la Gastronomia reforça la transformació cap a un model turístic més sostenible, equilibrat i diversificat, que estem impulsant entorn del Compromís Nacional per un Turisme Responsable”.

A partir d’ara arranquem la feina per mostrar-li al món que gastronomia i pagesia són dues cares d’una mateixa moneda, darrere de les cuines que enlluernen el món, hi ha una pagesia compromesa amb la sostenibilitat ambiental, econòmica i social 

Caiac. Parc Olímpic del Segre. La Seu d'Urgell (Alt Urgell)
Caiac. Parc Olímpic del Segre. La Seu d'Urgell (Alt Urgell)

El conseller d’Acció Climàtica destacava que sobre els actes previstos per a l’any que ve, “serem ambiciosos i treballarem per a configurar un programa que sigui llegat de país. Tenim una proposta única no només per la seva singularitat culinària, sinó perquè és el reflex de cada racó del territori i de la seva gent”, garantia el titular d’Acció Climàtica.

L’any 2016, Catalunya va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia. En aquella ocasió més de 500 entitats, agents i persones que treballen per a promoure la gastronomia catalana van celebrar prop de 500 activitats relacionades amb el producte, la cuina i el territori, de dimensió diversa i de diferent caràcter.

Noves iniciatives per posicionar Catalunya com a referent de l’alimentació i del turisme enogastronòmic

Entre les noves iniciatives que es posaran en marxa l’any vinent amb l’objectiu de traure profit la producció alimentària, la cuina catalana i Catalunya com a destinació turística de qualitat hi ha la Setmana Internacional de la Regió Mundial de la Gastronomia. Aquesta tindrà lloc a les principals ciutats i països on hi ha delegacions del Govern de Catalunya. Inclourà actes diversos com ara promocions en punts de venda o restauració, tast de vins, vetllades culturals, debats, experiències enogastronòmiques, intercanvis de cuiners, etc.

També destaca la celebració de l’Àpat Catalunya, un sopar multitudinari en algun carrer o espai públic emblemàtic de Barcelona a l’estil festa major, amb protagonisme dels plats i receptes més icòniques de la gastronomia catalana

Mostra Gastronòmica de les Garrigues ©JosepAPérez
Mostra Gastronòmica de les Garrigues ©JosepAPérez

D’altra banda, es treballarà perquè la 9a convocatòria de la Conferència Mundial d'Enoturisme de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) se celebri a Catalunya i es realitzarà el Som Gastronomia Tour 2025, un seguit de presentacions als principals mercats emissors de turisme gastronòmic a Catalunya, orientades a operadors, premsa i prescriptors, amb un component tecnològic i innovador.

A més, es donarà visibilitat als 130 paisatges singulars del nostre país i l’oferta gastronòmica que ofereix cadascun d’ells, es faran activitats que connectaran art, esport, cultura i cuina catalana, s’impulsaran els Premis Nacionals de l’Alimentació. També s’oferirà una agenda internacional intensa perquè la pagesia, les empreses d’alimentació i el món de la gastronomia de Catalunya voltin pel món i se celebrarà el desè aniversari de Benvinguts a Pagès, una iniciativa que és un èxit i que ha aconseguit apropar la ciutat al camp.

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT).

Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, reivindicant les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica

Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d'experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura.

Un jurat internacional ha deliberat a favor de la candidatura catalana

El passat mes de maig, un jurat internacional va visitar Catalunya per conèixer de primera mà les potencialitats de la candidatura presentada. El jurat va valorar, entre altres aspectes, la dedicació i la professionalitat de les persones relacionades amb aquest àmbit, així com les ganes de progressar constantment.

Pocs llocs es poden comparar amb Catalunya, ja que té una cuina de primer nivell, on la fusió de sabors i l’excepcional primera matèria fan possible una experiència gastronòmica única

Falles a Boí Taüll ©JosepAPérez
Falles a Boí Taüll ©JosepAPérez

Finalment, ressalta que els paisatges són testimoni del compromís de les comarques catalanes amb la qualitat, la sostenibilitat, la tradició i la innovació.

La distinció de Regió Mundial de la Gastronomia 2025 fa valdre la producció alimentària, la cuina i la destinació turística catalana, així com el llegat culinari, vinculat a la innovació i el talent, que ha fet que Catalunya sigui el país del món on es menja i beu millor. Aquests pròxims anys, el país tindrà l’oportunitat de demostrar que té productors d’aliments, cuiners i un sector turístic d’excel·lència que han fet possible aquest reconeixement i que, a Catalunya, el menjar és cultura.