Catalunya es prepara per ser la Regió Mundial de la Gastronomia 2025

La Regió Mundial de la Gastronomia té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, valorant les diferents cultures alimentàries
Regió Mundial de la Gastronomia ©Govern
photo_camera Regió Mundial de la Gastronomia ©Govern

Catalunya vol respondre a la responsabilitat de ser la primera regió europea a ser reconeguda amb la distinció Regió Mundial de la Gastronomia, un projecte conjunt i participatiu, on tots els sectors implicats han de poder sentir-se identificats i formar-ne part activa. Per aquest motiu, ha de comptar amb un nombre elevat d’adhesions per tal de poder oferir un programa de propostes atractives i de qualitat que ajudin a fer créixer Catalunya com a destinació enogastronòmica i a visualitzar els productes agroalimentaris catalans.

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, valorant les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.

Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d'experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura

El mes de juny de 2023, es va donar a conèixer que la candidatura catalana havia estat l’escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025

Aquest dimarts 9 d'abril als jardins de Pedralbes es presentava la campanya d’adhesions per formar part d’aquesta distinció, en el decurs d'un acte en el qual s'han presentat les propostes que han de permetre fer valdre la producció alimentària, la cuina catalana i Catalunya com a destinació turística de qualitat. En l'acte hi van participar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas.

Les entitats, agents i persones del país que pertanyen al sector productiu, de la restauració o del turisme enogastronòmic que volen sumar-se a aquesta iniciativa ho poden fer mitjançant la pàgina web  de Regió Mundial de la GastronomiaA més del formulari d’adhesió, trobaran el manifest que recull els compromisos que ha d’assumir tothom que vulgui participar i el llistat d’allò que aportarà als adherits formar part d’aquest projecte.

Noves iniciatives per posicionar Catalunya com a referent de l’alimentació i del turisme

Entre les noves iniciatives que es promouran l’any vinent amb l’objectiu de reflectir el model i els valors gastronòmics que han dut Catalunya a ser la primera regió europea a ser reconeguda amb aquesta distinció destaca el llançament de la nova ruta del menjar i el vi  «Tasta el Grand Tour de Catalunya» que permetrà descobrir Catalunya a través del paladar seguint l’itinerari del Grand Tour de Catalunya. També es durà a terme una estructuració de l’oferta de la gastronomia i el vi de Catalunya mitjançant un Gastro Mapa amb els principals destacats de la destinació i vinculat amb les Denominacions d’Origen (DO) del vi i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de Catalunya.

D’altra banda, destaca l’estructuració de les grans rutes de Catalunya per a food lovers, una aposta de cohesió territorial i de turisme per a la descoberta dels paisatges amb sabor de Catalunya i conèixer d’on ve el que mengem. Durant el 2025 s’implementarà un programa d’acompanyament professional a explotacions agroalimentàries per incrementar la professionalització i millorar la competitivitat de les explotacions que obren o vulguin obrir-se al públic. Aquest programa pretén ser una eina d’impuls i suport per a les explotacions agroalimentàries que participen o desitgen participar en la iniciativa Benvingut a Pagès (BaP).

Regió Mundial de la Gastronomia ©Govern
Regió Mundial de la Gastronomia ©Govern

També l’any vinent tindrà lloc el Som Gastronomia Tour, un seguit de presentacions als principals mercats emissors de turisme gastronòmic i enològic a Catalunya, orientades a operadors, premsa i prescriptors, amb un component tecnològic i innovador.  S’impulsarà una campanya de comunicació als principals mercats europeus per donar-les a conèixer. Finalment, cal destacar que es desenvoluparà un calendari d’experiències turístiques per temporada que permeti portar a terme campanyes de màrqueting específiques.

En el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia, Catalunya tindrà nous espais immersius relacionats amb la gastronomia i el vi. D’una banda, el Centre d’inspiració enogastronòmica de Falset. Situat en una antiga fàbrica, aquest espai permetrà orientar i informar les persones visitants i convidar-les a continuar descobrint l’excel·lència dels vins d’aquesta zona. D’altra banda, a l’Ametlla de Mar es crearà l’Espai cuina de mar, un centre enogastronòmic de formació, informació i difusió de la cuina del peix i marisc del territori per tal de contribuir a la sostenibilitat del sector de la pesca i l’aqüicultura, i atraure el turisme gastronòmic i enològic al municipi, i per extensió al territori.

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, valorant les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura. El mes de juny de 2023, es va donar a conèixer que la candidatura catalana havia estat l’escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025.