Canal Viu dona per morts la meitat dels arbres plantats enguany a les banquetes del canal d’Urgell

L’entitat ecologista ha presentat un informe en el qual determinen que la falta d’aigua ha afectat majoritàriament espècies com les freixes, els plataners i els àlbers

Membres de Canal Viu valorant l'estat dels arbres de la banqueta del Canal ©AnnaBerga
photo_camera Membres de Canal Viu valorant l'estat dels arbres de la banqueta del Canal ©AnnaBerga

Prop d’un 50% dels arbres que s’han plantat durant el 2023 a la banqueta del canal d’Urgell —un total de 1.376han mort per la falta d’aigua, com a factor desencadenant. La plataforma Canal Viu ha realitzat un estudi en el qual classifiquen l’estat dels arbres en tres categories: vius, crítics (vius, però amb gran part de les fulles seques) i morts. Aquesta distinció asseguren que no ha estat fàcil i que dependrà de com evolucionin, ja que dels arbres vius alguns ho han fet amb “molta força”, mentre que altres “es veuen més dèbils”. Entre els que no han sobreviscut, destaquen els àlbers sense cap supervivent entre els 34 exemplars plantats.

Les freixes, els plataners i els àlbers han estat les espècies amb més mortaldat, mentre que els lledoners i els aurons han resistit millor

La plantada d’aquests arbres a les banquetes de la 2a i 3a sèquies principals i a un tram del canal auxiliar van finançar-se a través d’un fons FEDER, la Diputació de Lleida i la col·laboració d’alguns ajuntaments del Pla d’Urgell. Aquesta actuació no va córrer a càrrec de Canal Viu, però n’han assumit de manera autònoma el seguiment i insten a les administracions a “treure les seves conclusions”.

Els següents passos que duran a terme des de Canal Viu després de la diagnosi realitzada entre setembre i octubre serà tornar a valorar l’estat dels arbres de cara a la primavera. D’aquesta manera, esperaran tenir “dades més exactes” per concretar l’abast real de l’actuació.