L’IRTA estudia a Mollerussa com és pot consumir menys aigua per produir aliments

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) treballa, des de fa vint anys, en l'agricultura de precisió en l'estació experimental de Mollerussa 

 

    
Assajos tècnics sobre estalvi d'aigua de l'IRTA ©JoserpAPérez
photo_camera Assajos tècnics sobre estalvi d'aigua de l'IRTA ©JoserpAPérez

Igual que en la resta de sectors industrials i econòmics la tecnologia i la investigació són eines imprescindibles per a la seva evolució. Però el sector agroalimentari, per molt –primari-que sembli també necessita el suport científic i tecnològic per evolucionar a la mateixa velocitat que la resta de sectors; però amb l’agreujant que hi ha molts més agents externs que s’han de tenir en compte i que afecten el normal desenvolupament dels productes que ha de generar el sector.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) fa vint anys que treballa en agricultura de precisió i, en concret, reg de precisió a través d’infraestructures, com el lisímetre que es va instal·lar en la finca experimental de Mollerussa

L'IRTA utilitza drons per estadístiques d'humitat de les finques ©JosepAPérez
L'IRTA utilitza drons per estadístiques d'humitat de les finques ©JosepAPérez

El reg de precisió es basa a disposar d’informació i dades per a basar aquesta gestió amb l’objectiu final de poder produir més aliments amb menys quantitat d’aigua.

La cap de l’Àrea Vegetal de l’IRTA, Rosa Altisent, va explicar que, fruit d’aquest coneixement al llarg de molts anys, va permetre que el maig de 2022 es constituís, juntament amb el DACC, un grup de treball sobre aigua-sequera-alimentació en què participen diverses Direccions Generals, com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’IRTA, que des d’aleshores ha anat mantenint una reunió mensual.

A la tardor de 2022 es va constatar que el nivell dels embassaments apuntaven cap a una campanya de reg problemàtica per al 2023. En aquest context, a finals de 2022 l’IRTA i Oficina del Regant van activar una operació d’acompanyament especial al sector amb motiu de sequera.

Per això durant tot el que portem de 2023 hem estat fent un seguiment de proximitat a les Comunitats de Regants, tant a la zona regulada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), com a la zona regulada per l’Agència Catalana d’Aigua (ACA), va afegir

Finca experimental de l'IRTA a Mollerussa ©JosepAPérez
Finca experimental de l'IRTA a Mollerussa ©JosepAPérez

Quan encara es podia influir en la sembra de cultius herbacis es va activar una campanya d’informació de possibles opcions de cultius amb menor demanda d’aigua. Una vegada va començar la campanya de reg dels fruiters també es va transferir un decàleg de mesures per pal·liar els efectes de les restriccions sobre els arbres. Aquesta informació es va fer arribar als regants a través de diversos canals, entre ells el butlletí de reg que es publica quinzenalment a Ruralcat.

Assajos tècnics sobre estalvi d'aigua de l'IRTA ©JoserpAPérez
Assajos tècnics sobre estalvi d'aigua de l'IRTA ©JoserpAPérez

A la Plana de Lleida, des que va saltar l’alarma de restriccions severes a la zona abastida des dels embassaments del Segre, s’ha col·laborat amb la comunitat de regants del Segarra-Garrigues en fixar unes dotacions per garantir la supervivència d’arbres, i amb la comunitat general dels Canals d’Urgell a planificar com i quan preveure els torns de reg.

En el context de la sequera l’IRTA va posar al servei del sector i de les comunitats de regants algunes tecnologies que són innovadores fins i tot en el context internacional, com ara el seguiment de l’estat hídric dels cultius per teledetecció, en l’àmbit satèl·lit i amb avioneta o la identificació precoç dels cultius amb la sèrie d’imatges de satèl·lit i intel·ligència artificial