El Concurs de la DO Costers del Segre incrementa un 12% la participació

El sommelier, Toni Albiol destacava que la diversitat de vins de la DO Costers del Segre és molt rica, però poc coneguda, un consell regulador amb 7 subzones que van des de la duresa del Pirineu fins als vins més càlids del Segrià, i aquesta realitat s'ha de fer valdre
Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez
photo_camera Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez

Amb l'objectiu d'incrementar la rellevància de la qualitat dels vins de la DO Costers del Segre, i per evidenciar la varietat i el nivell dels productors lleidatans, això com divulgar la feina dels petits cellers de la demarcació, va néixer el Concurs de vins, segons la gerent de la DO, Núria Balagué. Cada cop més, i després de la crisi sanitària encara es va incrementar, l'exigència del consumidor pels productes de proximitat i la valoració de la qualitat dels vins de la DO Costers del Segre, afegeix Balagué.

Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez
Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez

La denominació d'origen va convocar la segona edició del Concurs de Vins, i aquest dilluns va reunir al jurat, integrat per una vintena de sommeliers, entre ells l'actual Millor Sommelier de Catalunya i Tercer d’Espanya, Toni Albiol. La resta d'experts qualificadors van ser: Gregori Albareda, Nacho Bustamante, Joan Carrion, Anna Casabona, Llúcia Castaño, Enric Català, Juanjo Ceresuela, Marisa Díaz, Rafa Gimena, Ramon Griñó, Jordi Mar]nez, Conxita Monserrat, Joan Nievas, Montserrat Pascual, Berta Pla, Ester Rocaginé, Gregori Rull, Enric SanIesteban, i Albert Señor. Tots ells van valorar 140 vins de vint-i-sis cellers de la DO Costers del Segre, un 12 % més que en l'anterior edició. Un tast a cegues que va tenir lloc a l'aula taller de la Seu Vella.

El sommelier, Toni Albiol destacava que la diversitat de vins de la DO Costers del Segre és molt rica, però poc coneguda, un consell regulador amb 7 subzones que van des de la duresa del Pirineu fins als vins més càlids del Segrià, i aquesta realitat s'ha de fer valdre."Falta un xic més d'informació" i aquí juguen un paper important la DO en la divulgació d'aquesta identitat tan particular, i, per altra banda, també és important que els restauradors "hi creguin prou perquè en les cartes hi predominin els vins de terres lleidatanes, assegura Albiol.

Actualment, a Catalunya hi ha dotze denominacions d'origen que generen vins d'una alta qualitat, per la qual cosa "seria important que Rioja, Rivera del Duero, Rueda i altres denominacions tinguessin menys rellevància en les cartes de la restauració catalana

"En qualsevol altra zona productora és inconcebible que els restauradors siguin prescriptors de vins que no procedeixin del seu entorn" afegia Albiol.

Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez
Tast del Consurs de Vins DO Costers del Segre ©JosepAPérez

Per la seva banda el director del tast Ramon Roset, destacava que cada cop la qualitat dels vins catalans, i lleidatans és més alta. El concurs pot representar un al·licient pels productors que "aquesta petita competència els representa un estímul, encara que no el necessiten, perquè la qualitat ja està impregnada en les seves produccions".

Els concursos també són, d'alguna manera, prescriptors dels productes, el consumidor quan va a un lineal o una botiga no sap el que hi ha en una ampolla, i el fet que tingui premis o medalles, empre és un motiu de considerar que els professionals ha qualificat la seva qualitat, segons Roset

El concurs

El Concurs de Vins l'impulsa el Consell Regulador de la DO Costers del Segre amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica dels Premis Vinari, que en la segona edició ha reunit el 80% dels cellers de la denominació.

Els guanyadors de la primera edició del concurs de vins ©JosepAPérez
Els guanyadors de la primera edició del concurs de vins ©JosepAPérez

La convocatòria premiarà primer, segon i tercer classificats en les categories: Blancs Joves, Blancs Criança, Rosats, Negres Joves, Negres Criança, i Escumosos. Així com es distingirà el millor monovarietal de raïm Macabeu; i el vi amb major puntuació de totes les categories com a Millor Vi DO Costers del Segre.

En darrer lloc, també es reconeixerà una persona o entitat que hagi destacat pels valors de Sostenibilitat i Respecte Mediambiental.

Els guanyadors es faran públics en un acte de lliurament de premis al Castell de Gardeny de Lleida el pròxim dijous 16 de novembre, a les vuit del vespre. En acabar l'entrega de premis, se servirà un petit refrigeri amb la possibilitat de tastar els vins guanyadors i altres presentats al concurs.