Demanen auxili als Governs per salvar la continuïtat de l’activitat agrària a Lleida

Les sectorials estimen les pèrdues provisionals en 2.000 euros per hectàrea per als cultius extensius i en 15.000 euros per hectàrea per a la pèrdua de la producció en fruiters

Reunió sectorial a la seu dels Canals d'Urgell ©CGRCU
photo_camera Reunió sectorial a la seu dels Canals d'Urgell ©CGRCU

Els directius de les xarxes hidràuliques dels Canals d'Urgell i el Segarra-Garrigues han mantingut aquest divendres una reunió amb els sindicats agraris Unió de Pagesos, JARC i ASAJA i les organitzacions AFRUCAT, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, a la seu de l'Urgell a Mollerussa. Una trobada sectorial que ha volgut analitzar la situació actual del sector agrari i consensuar un manifest dirigit a les administracions.

Els agents reunits a Mollerussa destaquen que:

  • La greu situació de disponibilitat hídrica farà perdre bona part de la producció agrària d’aquest estiu, posarà en perill la producció del 2024 i en molts casos la supervivència dels arbres llenyosos de fruita, així com el risc d’abandonament de l’activitat agrària amb el consegüent impacte econòmic, social i ambiental al territori.

I acorden:

  1. Sol·licitar una reunió conjunta amb el ministre d’Agricultura, Luís Planas, i la consellera del DAAC, Teresa Jordà, per exigir que Espanya demani a la Unió Europea ajuts d’estat per pal·liar aquesta situació dramàtica, sobrevinguda i no assegurable.

  2. Exigir ajuts directes suficients per als productors i centrals afectades per compensar totes les pèrdues del sector agrari, incloent-hi l’escenari de la mort dels arbres.

  3. Exigir un Pla de gestió de l’aigua clar, transparent i amb la seguretat jurídica suficient que permeti prioritzar cultius i indemnitzar aquells que s’obligui a aturar la seva activitat.

  4. Estimar les pèrdues provisionals en 2.000 euros per hectàrea per als cultius extensius i en 15.000 euros per hectàrea per a la pèrdua de la producció en fruiters. S’estan valorant les afectacions a la resta de cultius i plantacions. En el cas de mort dels arbres fruiters les compensacions arribaran als 40.000 euros/ha en la zona del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues. 

Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez
Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) 

Els gestors dels Canals d'Urgell advertien aquest dijous que amb les reserves actuals només podrien garantir un reg de supervivència per arbres fruiters durant l'estiu. Això no seria suficient per aconseguir que sobrevisquin a les elevades temperatures de les setmanes més caloroses de juliol i agost. El canal Segarra-Garrigues també ha limitat el regadiu i els pagesos asseguren que amb l'aigua d'una setmana han de passar tot el mes.