El Congrés BIT Lleida obria portes aquest dijous amb la mirada dirigida a la bioeconomia d’alt valor afegit i en la simbiosi industrial, un programa que vol incidir en la col·laboració entre empreses i la creació d’ecosistemes en els quals els residus i els subproductes d’empreses que fins ara suposaven un cost, es converteixen en un benefici econòmic i passen a ser la matèria primera d’una altra.
El certament que se celebra en el marc de la Fira de Sant Miquel ha comptat amb la participació de 230 inscrits, un nombre destacat d'ells de procedència internacional
Segons el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura Jaume Sió "el sector de la bioeconomia aplega el 17% de l’ocupació total de Catalunya, suposa el 15% de la matèria que es produeix al país i el 10% del valor afegit brut". Sió afegia que “la bioeconomia suposa generar economia a partir de recursos que produeix la natura a casa nostra, és a dir, seria reproduir la forma de vida de fa cents anys en què hom vivia del que hi havia en el territori, però això aplicant el coneixement i la tecnologia d’avui en dia”.
El tècnic afegia que “l’estratègia del Govern és aprofitar encara més els recursos que tenim, només ens cal posar coneixement i empreses” i ha explicat que la demarcació de Lleida té un pes molt important en la bioeconomia de Catalunya, ja que disposa del 50% de la matèria primera disponible.
Per la seva banda el president de la Diputació, Joan Talarn anunciava que l'ens provincial ha encarregat un estudi per impulsar biopolígons als municipis d'Alcarràs, Balaguer i Alguaire. Talarn ha afegit que el document ha de permetre "definir com haurien de ser els futurs biopolígons" perquè tinguin "el màxim impacte econòmic beneficiós sense comportar efectes no desitjats sobre el terrer lleidatà".
Respecte a les característiques, a Alcarràs es projecta una planta de compostatge impulsada pel col·lectiu de ramaders Alcarràs Bioproductors. Al respecte Talarn destacava que "el projecte privat dels ramaders s'ha convertit en un projecte de més impacte en terres lleidatanes, i ara estan negociant la implantació d'altres empreses al seu voltant convertint-se en el primer biopolígon de Catalunya, especialitzat en valoritzacions aplicables al sector agrícola, ramader i agroindustrial."
A Balaguer, l'empresa Sorigué impulsa EnergyHubCat, un projecte especialitzat en el sector d'energia sostenible. Alguaire i Aeroports de Catalunya treballen en iniciatives de mobilitat sostenible, com a motor d'inversions.
El president de la Diputació també va fer referència al Hub Forestal de Catalunya, "la planta preindustrial del Solsonès, que està a punt de ser operativa, amb la qual ajudarem les empreses interessades en la gestió sostenible de la fusta a fer econòmicament rendibles les seves apostes per la gestió forestal i la biodiversitat. Estem a un parell de mesos d'aterrar el que fins ara era un projecte per a molts teòrics i que ara ja té estructura tancada, de fusta pirenaica, i maquinària innovadora".