Els Canals d'Urgell acorden noves restriccions d'aigua per garantir els abastaments i la subsistència dels arbres

Els sectors agraris han alertat que davant aquest panorama d'incertesa i manca de producció temen un abandonament d'explotacions perquè molts no podran continuar
El Canal Principal amb el cabal continu d'abastament ©JosepAPérez
photo_camera El Canal Principal amb el cabal continu d'abastament ©JosepAPérez

La Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), va decidir aquest dimarts aplicar noves restriccions per tal de garantir els abastaments als municipis i la supervivència dels arbres. La infraestructura hidràulica va tancar l'abastament de reg el 25 d'abril i des de les hores el cabal es va reduir a 2 m³/s i es va poder fer un suport als arbres fruiter.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) declarava l'estat d’excepcionalitat per sequera extraordinària fa dues setmanes, donada la situació de reserves en la conca del Segre i la manca de precipitacions

Comportes gestionades a distància a l'inici de la tercera sèquia ©JosepAPérez
Comportes gestionades a distància a l'inici de la tercera sèquia ©JosepAPérez

Els regants han fet públic aquest dijous un informe amb el qual explicaven que el canal principal únicament servirà aigua per a abastaments i per a reg de supervivència dels arbres. “Atès que els volums disponibles el dia d'avui són molt limitats, el reg de supervivència no està garantit durant tots els mesos d'estiu, ja que depèn de les noves aportacions que puguin arribar a l’embassament de Rialb durant els pròxims mesos”.

Segons la CGRCU la distribució d’aigua del canal principal es durà a terme de manera contínua amb un cabal mínim operatiu d’entre 1,5 i 2 m3/s que s'anirà distribuint en els diferents trams i boqueres del Principal, alternativament per l'abastament d'aigua a les poblacions.

Situació de sequera extrema a l'embasament de Rialb ©JosepAPérez
Situació de sequera extrema a l'embasament de Rialb ©JosepAPérez

Els responsables dels Canals d'Urgell insisteixen a recomanar a les poblacions que adoptin mesures i restriccions en el seu consum. També informa que l’aigua procedent dels desguassos es destinarà per al reg d’arbres i es recomana a les col·lectivitats que destinin l’aigua dels seus pous i embassaments al reg d’arbres. En aquest sentit, el director General de la CGRCU, Xavier Díaz destaca que per part dels ens gestors no s'ha concretat una normativa per la qual cosa no queda altra alternativa que actuar sobre la conscienciació dels usuaris.

Municipis com Mollerussa han deixat clar que la major part del reg que és dur a terme en el municipi procedeix de pous, i, així i tot, es fa un ús eficient de l'aigua, segons explicava l'alcalde de la capital del Pla d'Urgell, Marc Solsona.

Díaz explica que es "va redactar un Pla de Sequera amb molt poca definició i claredat, perquè no es preveia que la situació arribés a aquests extrems tan catastròfics". El director general afegia que l'ens no pot fer altra cosa que esperar precipitacions, i gestionar de la millor manera possible les reserves; un escenari que no "impedirà una sotragada sense precedents en el sector agrari".

Segons dades recollides per les estacions de la CGRCU les precipitacions mitjanes entre els mesos de març i abril rondaven els 71 l/m² enguany és de 0,8 l/m²

Les collites de cereals estan pràcticament perdudes, el blat de moro no s'ha pogut sembrar, i els fruiters, en una primera fase s'estan aclarint per intentar reduir la càrrega, però si persisteix la manca de reg "s'haurà de fer caure tot el fruit i això ja serà dramàtic", assegura Díaz.

La situació, tot i que plogués prou, ja ha provocat pèrdues milionàries, que tan sols es poden compensar amb ajuts directes si no es vol que la pagesia desaparegui, i per això "fan falta d'edicions i actituds valentes", etziba Xavier Díaz.

Reunió de les sectorials amb el subdelegat José Crespín ©Govern
Reunió de les sectorials amb el subdelegat José Crespín ©Govern

Reunió sectorial amb el subdelegat del Govern

Representants dels sindicats agraris Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, i també Afrucat i la Federació de Cooperatives Catalanes (FCAC) s'han reunit aquest dijous amb el subdelegat del govern, José Crespín per tal de debatre sobre la greu situació que la sequera està produint el sector agrari i ramader. Els representants sectorials han insistit que és primordial que el Govern espanyol es pronunciï amb urgència sobre quines han de ser les aportacions per compensar les pèrdues. 

Els sectors agraris han alertat que davant aquest panorama, temen un abandonament d'explotacions perquè molts no podran continuar

José Crespín ha definit la situació actual com a  "molt canviant, però que ha de permetre definir un full de ruta" per tal que el Ministeri d'Agricultura pugui quantificar la magnitud de les conseqüències de la sequera. El subdelegat ha reiterat el compromís de l'executiu espanyol de seguir "acompanyant i donant suport" al sector.

Aquest divendres els representants sectorials traslladaran la reunió a la seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell a Mollerussa.