La Plataforma Manifest del Gran Urgell denuncia que l'Estat no ajudarà als productors de cereals, farratges i hortícoles

La Plataforma Manifest del Gran Urgell denunciava que el Ministeri d’Agricultura havia gestionat “injustament” els recursos públics destinats als ajuts per la sequera i de prendre una decisió que demostra la “poca sensibilitat i preocupació” del govern espanyol envers les terres lleidatanes
Assemblea Gran Manifest del Gran Urgell Miralcamp ©JosepAPérez
photo_camera Assemblea Gran Manifest del Gran Urgell Miralcamp ©JosepAPérez

La Plataforma Manifest del Gran Urgell feia públic el passat divendres un comunicat en el qual reproduïa la resolució del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), a través de la qual confirmava que "no donarà cap ajut als productors de cereals, farratges i hortícoles afectats pel tancament del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues". Una decisió traslladava el secretari general del MAPA, Fernando Miranda.  

En el document, la plataforma denunciava que el Ministeri d’Agricultura havia gestionat “injustament” els recursos públics destinats als ajuts per la sequera i de prendre una decisió que demostra la “poca sensibilitat i preocupació” del govern espanyol envers les terres lleidatanes; una decisió que afectarà la “viabilitat” de les explotacions.

 Plataforma Manifest del Gran Urgell a Miralcamp ©PMGU
 Plataforma Manifest del Gran Urgell a Miralcamp ©PMGU

La Plataforma Manifest del Gran Urgell considera que el secretari del MAPA, Fernando Miranda, ha “perdut tota la seva credibilitat” després de “comprometre’s a ajudar el nostre territori” fa uns mesos.

En concret, el comunicat indica que els cultius de cereals, farratges i hortícoles dels canals no són assegurables per la sequera i l’estat espanyol ajuda a conreus que sí que es poden assegurar per la manca d’aigua, un fet que consideren injust i discriminatori

Per aquest motiu, van demanar per enèsima vegada una reunió amb representants del MAPA. Amb tot, la Plataforma va anunciar que continuarà “lluitant incansablement” per defensar unes ajudes que consideren “justes” per als afectats i que pròximament convocaran una assemblea per decidir quines mobilitzacions de protesta porten a terme.

Cal recordar que el Canal d’Urgell va tancar el regadiu el passat 25 d’abril per primera vegada en els 161 anys d’història d’aquesta gran infraestructura hidràulica. La decisió va afectar 50.000 hectàrees de cultius de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià.
Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez
Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez

Històric de les reivindicacions de la Plataforma Manifest del Gran Urgell

El passat dia 11 de maig, el Secretario del MAPA, Fernando Miranda, es va reunir a la Subdelegació del Gobierno a Lleida, amb les organitzacions agràries i els responsables dels dos canals i va adquirir el compromís de l'executiu central d’ajudar a tot el sector productor afectat pel tancament dels Canals, anunciant un paquet d’ajudes per tot l’estat espanyol de 636 milions d’euros, uns 355 MEUR a la compra de farratges per part dels ramaders, 276 MEUR als agricultors i 5 MEUR a l’apicultura.

El 31 de maig, les organitzacions agràries i la Plataforma tenim una reunió amb el Responsable de la Comissió Europea a Barcelona per tal que la UE mobilitzi recursos del Fons de Crisi. En poques setmanes la Unió Europea concedeix a Espanya 81 M€ del fons de crisi per ajudar als agricultors espanyols.

Reunió dels Membres del Gran Urgell amb els directius de la CHE @Comarques
Reunió dels Membres del Gran Urgell amb els directius de la CHE @Comarques

Un cop es coneixen les quantitats d’ajuda globals entre el MAPA i la UE, es demana una reunió amb els responsables del MAPA per tal que ratifiquin el compromís d’ajuda que van adquirir el passat mes de maig i saber en quina quantitat per hectàrea ajudarien als productors de cereals, farratges i hortícoles. Aquesta reunió encara no ha tingut lloc.

Han estat infinitat de trucades, missatges i mails els que hem fet per tal de concertar una reunió amb els responsables del MAPA, i sempre sense resposta

El BOE del 26 de juliol de 2023, publica les ajudes del MAPA per la sequera per valor de 358 MEUR a l’agricultura, a saber: 269 MEUR a cultius herbacis de secà, tomata d’indústria i arròs; 8 MEUR  a les cireres del Valle del Jerte; 81 MEUR, als fruiters de llavor i os, cítrics i fruits secs.

Aquest BOE deixa clar, que el Gobierno de España exclou totalment dels ajuts, als productors de cereals, farratges i hortícoles dels regadius del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues, fet totalment injust i discriminatori amb altres territoris i sectors productius, perquè cal recordar que els cultius cereals, farratges i hortícoles dels Canals no són assegurables per la sequera i l’estat espanyol ajuda a cultius que sí que es poden assegurar per la sequera.