Els premis PronosVac reconeixen els millors analistes del Mercat en Origen Nacional del Boví de Carn

Cada dimecres, els operadors de la taula del MonVac es reuneixen a les instal·lacions de Mercolleida, ja sigui de forma presencial o per videoconferència, en l’anomenada Junta de Preus, que té l’objectiu d’establir les cotitzacions de les diverses categories del boví de carn nacional
Eliseu Isla, Pau Salse, i Ramon Cortadellas ©Mercolleida
photo_camera Eliseu Isla, Pau Salse, i Ramon Cortadellas ©Mercolleida

Mercolleida celebrava el passat diumenge l'acte de lliurament dels Premis PronosVac, una iniciativa que té com a objectiu reconèixer els millors analistes del mercat boví. En l'edició d'enguany es va guardonar a Eliseu Isla, de Cooperativa d’Ivars, Pau Salse, d’Agromont i Ramon Cortadellas, de Carns B.

L’acte va tenir lloc a les Instal·lacions Centrals de Cobadu a Zamora i ha aplegat a mig miler de persones, entre les quals hi havia operadors del sector boví, institucions i col·laboradors de Mercolleida procedents de tot el territori espanyol.

Els premis PronosVac reconeixen els millors analistes de la taula del MonVac -Mercat en Origen Nacional del Boví de Carn-, constituïda actualment per les llotges de Mercolleida i de Mercamurcia. Cada dimecres, els operadors d’aquesta taula es reuneixen a les instal·lacions de Mercolleida, sigui de forma presencial o per videoconferència, en l’anomenada Junta de Preus del MonVac, que té l’objectiu d’establir les cotitzacions de les diverses categories del boví de carn nacional d’acord amb la realitat del mercat del moment. Instants previs a la reunió, els integrants d’aquesta taula fan un pronòstic del resultat amb el qual creuen que s’acabarà la sessió i d'acord amb aquest pronòstic s'organitzen els premis PronosVac.

Es el primer any que els premis PronosVac s’organitzen a Zamora, donat que el certamen canvia cada any de seu. A més, a conseqüència de la pandèmia, es van haver d’ajornar durant 2 anys. 

MONVAC

Taula del MonVac -Mercat en Origen Nacional del Boví de Carn ©Mercolleida
Taula del MonVac -Mercat en Origen Nacional del Boví de Carn ©Mercolleida

Les cotitzacions del MonVac contribueixen a l'establiment de relacions comercials de llarg termini entre productors i compradors. I és que la cabana d'animals d'engreix de l'àrea de Lleida-Osca es troba entre les més nombroses d'Espanya pel que fa a efectius bovins d'explotacions intensives per a carn, cosa que, al costat de la participació d'importants operadors del Llevant espanyol i de les cooperatives de Castella i Lleó, -la comunitat autònoma amb més efectius de l'Estat-, fa que les cotitzacions del MonVac siguin considerades com de les més representatives en tot el territori nacional.

La taula del MonVac està formada per 14 productors (Agromont SL, Alpunt, Avigase, Binaga, BonÀrea Agrupa, Cooperativa d’Ivars, Cobadu, Dehesa Grande, Industrias Carnicas Hala, Grup Garreta, Hermanos Contento, Montiel Ganaderos, Pinsos Gòdia i Pulpas y Alimentos) i 9 escorxadors (Cárnicas Medina, Carns B, Covap, El Encinar de Humienta, Frimancha, Industrias Cárnicas Hala, Osvaca, Roca 1927 i Viñals Soler).

Els premiats

Eliseu Isla - Cooperativa d'Ivars
Cooperativa d’Ivars és una empresa agroalimentària en règim social cooperatiu situada a Ivars d'Urgell (Lleida) i compromesa amb les persones i el territori, amb una llarga i sòlida trajectòria des de l'any 1915. Les seves principals activitats són el subministrament de pinso, el suport financer i la comercialització de bestiar.

Pau Salse - AGROMONT
Agromont SL és una ramaderia situada a la localitat de Montgai (Lleida) i especialitzada en la cria de bestiar frisó. Pau Salse, membre representant, és un dels socis fundadors. Al 2016 aquesta empresa va rebre el premi PITA de la Generalitat de Catalunya com una de les millors empreses innovadores catalanes en l'àmbit de l'agroalimentació.

Ramon Cortadellas - CARNS B
Carns B és una empresa familiar consolidada al sector de la comercialització majorista de productes carnis. Ubicada a Mercabarna, Barcelona, va iniciar les seves activitats de comercialització de vedelles a la dècada de 1950. Actualment, l'empresa comercialitza tot tipus de productes carnis i està especialitzada en la selecció i comercialització de carn de vedella d'alta qualitat.