Els menjadors escolars, oportunitat per la transformació del sistema alimentari

Cinc entitats especialitzades en diversos àmbits relacionats amb les cuines per a col·lectivitats s'uneixen per tal de crear una assessoria integral i donar resposta als reptes de la transició agroecològica a les cuines de col·lectivitats
Menjadors d'estiu a Mollerussa ©JosepAPérez
photo_camera Menjadors d'estiu a Mollerussa ©JosepAPérez

A Catalunya i a l'Estat espanyol l'aposta per l'agricultura agroindustrial ha provocat la disminució de persones que es dediquen a la pagesia i la pèrdua de cultura agrària. Segons el cens agrari de 2020 en els darrers deu anys a Catalunya han desaparegut més de 5.800 explotacions agrícoles (unes 10 per setmana), s'han perdut més de 5.000 hectàrees anuals de superfície agrària i el 41% de les explotacions són de persones més grans de seixanta-cinc anys.

Això dificulta l'accés a aliments locals i ecològics per part dels canals d'abastiment de la població, tal com passa amb les empreses gestores de l'alimentació per a col·lectivitats

Menjadors gestionats per Quàlia ©Quàlia
Menjadors gestionats per Quàlia ©Quàlia

A més, actualment l'alimentació està totalment globalitzada i deslocalitzada, hi ha un excés de consum de carn, i d'aliments processats i fregits, i un baix consum de verdures i de llegums.

Davant d'aquest escenari, els menjadors per a col·lectivitats, és a dir, menjadors escolars, menjadors socials, hospitals o residències, són espais amb un enorme poder transformador. Ens centrarem en els menjadors escolars. El menjador escolar com a espai de migdia és també una eina molt potent d'aprenentatge i de formació dels infants i adolescents.

Un menjador que es pot vincular al projecte educatiu de l'escola, i en el qual aprendre i compartir hàbits per una vida saludable, amb cura pel medi ambient o per lluitar contra el malbaratament, entre d'altres

 v Per això, quan es defineix el model de menú o menjador escolar cal fer-ho des del dret a l'alimentació, l'agroecologia i la sobirania alimentària. Per garantir la viabilitat d'aquest model, s'han de tenir en compte aspectes com la disponibilitat dels aliments que conformen el menú, la ràtio del personal de cuina i de monitoratge, la disponibilitat d'una cuina prou equipada per a elaborar el menú, i el cost econòmic del servei.

Productes de proximitat, arxiu Comarques
Productes de proximitat, arxiu Comarques

Els preus del servei

Actualment, el departament d'Educació ha establert que el preu màxim de la prestació del servei de menjador a les escoles públiques és de 6,54 euros per menú i dia. Dels quals 1,75 euros han d'anar destinats per la compra d'aliments. Amb aquest preu es pot començar a fer una aposta per la producció local, de temporada, ecològics i pagant a un preu just a les persones que produeixen els aliments dels menjadors escolars. A Catalunya, excepte en contextos rurals molt puntuals, són les famílies les que paguen tot el cost del menjador. Només es financen de forma pública els infants que tenen beques menjador. Actualment, incrementar més el preu del menú suposa demanar un esforç a moltes famílies.

En aquest sentit, les administracions són claus, tenen en el seu poder la possibilitat d'augmentar el pressupost, modificar els processos de compra pública i licitació de subministrament o serveis relacionats amb les restauracions col·lectives, com els menjadors escolars

Menjadors ecològics

En definitiva, els menjadors escolars ecològics poden ser motors per a potenciar la producció agroecològica dels territoris i es pot convertir en un circuit curt de comercialització segur. Però per a això és necessari buscar la complicitat i crear xarxes entre totes les parts protagonistes d'aquesta cadena: del camp a l'escola on les administracions i les polítiques alimentàries tenen un paper important.

Projectes 

En terres lleidatanes el projecte Quàlia gestionen menjadors escolars bassats en una cuina mediterrània, gustosa, nutritiva i variada, on els pilars fonamentals són les proteïnes vegetals i les llegums. Treballen per un consum responsable i sostenible amb productes de temporada, ecològics i de proximitat recolzant, en la mesura del possible, els productors locals. A més a més, el menjador també és un espai per aprendre, descobrir i conviure. 

Quàlia considera que l'espai de menjador és una oportuniat única d'aprenentatge de valors, hàbits i convivència. Un moment fantàstic perquè els infants prenguin consciència sobre la importància del què mengen i del que vol dir alimentació saludable. L'espai del temps del migdia, permet plantejar una intervenció educativa dividida en tres fronts: l'estona del menjar, l'estona de relaxar-nos i l'estona de lleure amb activitats lliures i dirigides.

Àpats Garrigues és una empresa de restauració col·lectiva que us pot acompanyar durant totes les etapes de la vida. Des de creixement dels més jóvens fins a la tercera edat, oferint una dieta adequada, equilibrada, saludable i d'alta qualitat.

Sercodaga neix l’any 2005 amb la intenció d’oferir servei de menjador de qualitat, sostenible, proper i segur a diferents centres educatius de la ciutat de Lleida. Desde els nostres inicis hem promogut una alimentació sana, equilibrada i ecològica, amb producte fresc i ecològic per als infants. Una proposta innovadora i amb un compromís ferm, per cobrir les necessitats de cada centre.

El servei de cuina central de l'associació Alba dona servei a menjars de diferents col·lectius, principalment escolars que gestiona el servei de projectes educatius Quàlia, a les residències de l'entitat i també dóna suport al restaurant i al càtering de El Gat del Rosal. Serveix de mitjana uns 600 menús diaris.

La cuina i instal·lacions estan equipades per a servir àpats tant en la línia calenta com en la línia freda, seguint les normatives sanitàries i els processos de control més estrictes.