El sector agrícola reclama agilitat en les compensacions per als cultius afectats per la sequera

Entitats i organitzacions agràries els preocupa la supervivència de moltes explotacions agràries, si Acció Climàtica no resolt les al·legacions a l'esborrany dels ajuts pels afectats per les restriccions de reg
Jaume Perera, Joan Carles Massot i Ramon Sarroca a Miralcamp ©JosepAPérez
photo_camera Jaume Perera, Joan Carles Massot i Ramon Sarroca a Miralcamp ©JosepAPérez

Entitats i organitzacions agràries van mostrar la seva preocupació perquè el departament d'Acció Climàtica encara no ha respost a les al·legacions als ajuts per la sequera, i els productors de cereals, farratges i hortícoles encara "no tenen una resposta clara de com se'ls compensarà el fet de no regar", va explicar Jaume Perera, portaveu de Manifest del Gran Urgell. 

Representació de les entitats i organitzacions agràries a Miralcamp ©JosepAPérez
Representació de les entitats i organitzacions agràries a Miralcamp ©JosepAPérez

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Manifest del Gran Urgell afirmaven que els preocupa la supervivència de moltes explotacions agràries, si Acció Climàtica no resolt les al·legacions a l'esborrany dels ajuts pels afectats per les restriccions de reg. Una exigència a la qual s'afegeixen Afrucat, ASAJA, Plataforma de pagesos o conills, AEFA, Canal Segarra-Garrigues i Canal d'Urgell.

Tot i que entitats i organitzacions agràries valoren positivament els ajuts que prepara Acció Climàtica, els consideren "insuficients i injusts amb els productors que no han pogut regar". Davant d'això, JARC i la FCAC, organitzacions autoritzades per a negociar amb el departament, han presentat diverses al·legacions a l'esborrany.

Finca de panís que ha patit la sequera al Pla d'Urgell ©JosepAPérez
Finca de panís que ha patit la sequera al Pla d'Urgell ©JosepAPérez

Per la seva banda el portaveu de Manifest del Gran UrgellJaume Perera va mostrar l'agraïment als ajuts del Govern Català; al contrari demanava a l'executiu espanyol que rectifiques la consideració d'excloure i ignorar els cultius que reguen dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues, en els ajuts de la sequera publicats el juliol. Representen al voltant de 50.000 hectàrees que reguen ambdues infraestructures hidràuliques.

El portaveu de Manifest del Gran Urgell assegura que els dos canals tancats pertanyen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), i que són competència del govern espanyol, per la qual cosa consideren "que això encara fa més greu l'actitud del ministeri, i és responsabilitat seva intentar ajudar els pagesos afectats"

Boquera en una finca de panís ©JosepAPérez
Boquera en una finca de panís ©JosepAPérez

El president de JARC, Joan Carles Massot, reivindicava que els ajuts són necessaris "no per tapar forats", sinó perquè els agricultors puguin començar la nova campanya "de manera digna i no hagi de plegar ningú". En aquest sentit, preveu que si no arriben pluges generoses, la campanya que ve serà "molt més complicada" que la d'enguany, i considera "bàsic i indiscutible" que les administracions apostin d'una vegada per totes per la modernització dels regadius.

Per la seva banda el president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha defensat que la sequera dels darrers mesos ha de servir per portar "canvis en tots els comportaments i usos de l'aigua" i ha reivindicat l'ús de l'aigua que fa el sector agrícola. "No l'estem malgastant, l'utilitzem per produir aliments i conservar el territori", ha conclòs.