Els regants denuncien l'incompliment dels compromisos del Canal d'Urgell

La plataforma continua insistint en la necessitat de presentar les demandes patrimonials a la Comunitat General de Regants, donat que el 25 d'abril farà un any que es va decidir tancar els canals, i es podria donar la circumstància que qualsevol actuació judicial prescrigués
Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez
photo_camera Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez

La plataforma Manifest del Gran Urgell feia públic un escrit la passada setmana en el qual denunciava que la Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell no ha complert els acords compromesos abans d'iniciar la campanya del 25 de març. Segons els regants, els gestos de la infraestructura hidràulica van deixar clar que la mesura que s'utilitzaria per a la concessió de l'aigua a partir d'aquesta campanya seria l'hidro.

Els gestos del reg asseguraven que tothom tindria els mateixos hidros, o sigui que tots els regants disposarien de la mateixa aigua per hectàrea, fos quin fos el seu cultiu i que els torns de reg serien per superfície, amb torn general, independentment dels cultius que hi hagués implantats a cada finca. El Canal d'Urgell deixava clar que regularment s’aniria informant de quants hidros hi hauria disponibles per tal que els regants poguessin organitzar i gestionar de la millor manera els seus cultius

Seu de la Comunitat de regants dels Canal d'Urgell ©JosepAPérez
Seu de la Comunitat de regants dels Canal d'Urgell ©JosepAPérez

També van anunciar el desplegament d'una aplicació pels informàtics i tècnics del canal per tal que síndics i vigilants poguessin  anotar les comandes i les finques regades, però també perquè els regants poguéssim veure i controlar el torn de reg propi i dels seus veïns, entre altres propostes.

Segons la plataforma la realitat ha estat ben diferent. Es va començar a regar el dia 25 de març, tres dies abans que la campanya del 2023 (es va obrir el 28 de març), contràriament al que es va dir. Una arrencada en la qual les dotacions del canal principal del Canal d’Urgell a l’inici de la campanya han estat mínimes, amb boqueres tancades i regs de més de 5 hores per jornal per manca d’aigua suficient. Hi ha hagut finques sense poder-se regar per falta de cabal.

Pel que fa al canal auxiliar es va iniciar la campanya de reg en la mateixa data que al canal principal, amb dotacions d’aigua també baixes, tot i haver assegurat que es començaria amb dotació màxima, fet que també ha provocat que s’allargui el torn de reg i cultius amb les seves produccions compromeses. És del tot incomprensible tractant-se d’una conca amb reserves d’aigua importants als seus pantans.

Hi ha col·lectivitats que es van negar a començar a regar el primer hidro, fins a la segona setmana de reg (1 d’abril) tot i tenir comandes fetes des del 21 de març. I segons el comunicat de la plataforma alguns síndics no anoten comandes i reguen seguint els mateixos criteris utilitzats en campanyes anteriors i els responsables del canal no s'estrenyen quan se’ls hi explica. N'hi ha d’altres que volen complir amb rigorositat les pautes de reg marcades, com hauria de ser, s’han vist desbordats i no poden atendre les demandes de reg que tenen. No han trobat resposta en els responsables del canal, a qui diuen haver trucat.

A dia d'avui els regants encara no disposen de l’aplicació per poder comprovar que es fa el repartiment equitatiu de l’aigua promès, i els síndics i vigilants es troben amb moltes mancances del sistema per a utilitzar-lo amb agilitat, recorrent a la utilització de les anotacions en paper per ajudar-se

Imatge d'arxiu d'una caseta de reg del Canal d'Urgell ©JosepAPérez
Imatge d'arxiu d'una caseta de reg del Canal d'Urgell ©JosepAPérez

Els regants consideren que no hi ha molta coherència entre les declaracions als mitjans de comunicació dels membres directius del canal i les dades que apareixen en les plataformes oficials de la Comunitat de Regants, sobre la quantitat d’hidros disponibles pels regants. La plataforma té dubtes sobre la situació reals dels embassaments que abasteixen la xarxa de l'Urgell. ​

La plataforma Manifest del Gran Urgell vol deixar clar que, tot i estar a favor del sistema hidro, per repartir equitativament l’aigua de reg, falta un lideratge clar que vulgui assumir aquesta responsabilitat per tal que aquest sistema sigui aplicat amb èxit a la pràctica

Els actuals directius estan perdent la poca credibilitat que tenen, perquè els regants veuen com se’ls està enganyant, amb dotacions mínimes d’aigua que fa impossible avançar en els torns de reg.

Aquest endarreriment dels torns de reg juntament amb les pròximes comandes d'hidros, farà que l’acumulació d’aquestes serà tan gran, que algun cultiu podria no regar quan més ho necessiti i així posar en perill, també aquest any, les collites d’extensius.

Els responsables del Canal d’Urgell ja haurien d’haver previst aquesta situació. El retard en l’obertura del canal i les baixes dotacions d’aigua durant els primers 15 dies de reg ens poden acabar passant factura.

Demanem als directius del Canal d’Urgell una ràpida rectificació d’aquesta pèssima gestió inicial del sistema HIDRO i que estiguin més propers als vigilants, síndics i presidents de Col·lectivitats perquè només així podran percebre la realitat dels cultius de totes les zones regables del Canal d’Urgell.

El 25 d'abril, un any del tancament dels Canals d'Urgell

El Canal Principal amb el cabal continu d'abastament ©JosepAPérez
El Canal Principal amb el cabal continu d'abastament ©JosepAPérez

La plataforma continua insistint en la necessitat de presentar les demandes patrimonials a la Comunitat General de Regants, donat que el 25 d'abril farà un any que es va decidir tancar els canals, i es podria donar la circumstància que qualsevol actuació judicial prescrigués. Pels denunciants ara més que mai, que és important que es continuï presentant reclamacions, com a eina de lluita per la defensa dels drets passats, presents i futurs.

Manifest del Gran Urgell anima als regants a lluitar per a cobrar les indemnitzacions promeses per l’esforç fet el 2023 i a lluitar per a defensar el dret a reg en les mateixes condicions que la resta d’usos i cultius. Els regants volen deixar clar als gestors de l'aigua que no obliden, i que no pararan fins a obtenir una resposta justa i a l’alçada de l’esforç que vam fer, i fins a equiparar els drets de tots els regants, siguin quins siguin els seus cultius.