Segons el conseller David Mascort, 'els regants han de participar en el finançament de la modernització de l'Urgell'

El conseller d'Acció Climàtica inaugurava aquest dimecres la modernització que abasteix 1.297 hectòmetres a 426 parcel·les de les partides de Rufea, Butsènit, la Caparrella i Torres de Sanui de la Junta de Sequiatge de Lleida al Canal de Pinyana

Equip de bombeig de la modernització del canal de Pinyana ©JosepAPérez
photo_camera Equip de bombeig de la modernització del canal de Pinyana ©JosepAPérez

"No es tracta de pagar o no pagar, els finançaments s'acaben adaptant sempre a la necessitat o a la situació de cada una de les zones que modernitzem" explicava el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, qui afegia que "l'adhesió dels regants de l'Urgell és imprescindible per començar la modernització".

Segons Mascort es va acordar amb la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) que un cop finalitzada la campanya, "seuríem per parlar quan i com iniciem les obres de les 11.657 primeres hectàrees" per les quals el govern ja ha redactat els projectes amb una inversió de 138 milions d'euros.

Mascort també feia referència a l'aportació del Govern espanyol, al qual hem insistit "massa vegades", però "ara estan en funcions i no volen sentir a parlar del tema", per tant, "creiem que hem de tirar nosaltres, el Govern de la Generalitat, amb els pagesos de l'Urgell".

Reunió Col·lectivitat número 13 a Miralcamp ©JosepAPérez
Reunió Col·lectivitat número 13 a Miralcamp ©JosepAPérez

Així i tot, cal recordar que el ministeri d'Agricultura va aprovar una partida de 35 milions d'euros, procedent dels fons Next Generation, que es destinaran a la construcció de tres basses de regulació amb una capacitat d'1,2 hectòmetres cúbics, i la millora de la capacitat hidràulica i automatització de sis quilòmetres de canal; obres que està previ que es puguin iniciar el 2024.

Modernització del primer tram del canal de Pinyana

Inauguració de la primera fase de modernització del canal de Pinyana ©JosepAPérez
Inauguració de la primera fase de modernització del canal de Pinyana ©JosepAPérez

El conseller d'Acció Climàtica feia aquestes declaracions en la visita que va dur a terme aquest dimecres a Lleida, per participar en la inauguració d'una primera fase de modernització de la Junta de Sequiatge de Lleida del Canal de Pinyana. Es tracta d'una xarxa de reg que abasteix 1.297 hectòmetres a 426 parcel·les de les partides de Rufea, Butsènit, la Caparrella i Torres de Sanui.

L'obra ha suposat una inversió de 9,8 milions d’euros, dels quals el Departament d’Acció Climàtica n’ha finançat 5,9, mentre que els 3,9 milions restants els han executat els regants

Félix Larosa, David Mascort i Joan Antoni Boldú ©JosepAPérez
Félix Larosa, David Mascort i Joan Antoni Boldú ©JosepAPérez

Mascort manifestava el “compromís” del Govern a “transformar les xarxes de reg en nous regadius d’alta eficiència” amb l’objectiu per garantir el futur del sector primari: “Cada gota de reg que modernitzem són més famílies pageses que sobreviuen en aquests anys especialment complicats a causa de la sequera”.

"Hem de contribuir plegats al desenvolupament d’una agricultura i ramaderia més competitives i sostenibles en l’actual context de sequera, que permetin garantir les rendes, fixar la població al territori i millorar les condicions de vida", deia Mascort

El president de la Junta de Sequiatge, Joan Antoni Boldú, va celebrar la implantació d’aquest sistema, “en el qual hem estat treballant durant dècades”. La seva implantació comporta un estalvi d’aigua de gairebé el 40% respecte al reg a manta. L’Horta de Lleida té una extensió de gairebé 5.000 hectàrees i ara es treballa en una segona fase que en comportarà la modernització de 2.000 més.