Arrenca el curs a les Escoles Agràries de Catalunya amb una matrícula que ronda els 700 inscrits

Les escoles agràries són un peça fonamental del nostre engranatge, per això, hem doblat el pressupost, hem augmentat el nombre de professors fins a 140, hem incrementat el nombre d’escoles i aviat integrarem l’escola de pastors en el sistema 
Inicidel curs 2023-24 de les Escoles Agràries ©EACatalunya
photo_camera Inicidel curs 2023-24 de les Escoles Agràries ©EACatalunya

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort inaugurava aquest dijous el curs 2023 - 2024 de les Escoles Agràries de Catalunya (EA), que es va dur a terme  a l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà.

Les Escoles Agràries de Catalunya han iniciat el curs 2023 - 2024 amb un increment al voltant del 5% d’alumnat matriculat als cicles formatius respecte del curs anterior, dels quals un 27,56% són dones. Compten, avui, amb 664 matriculats als cicles formatius de grau mitjà i superior. S’estima que aquest nombre total creixerà en una vintena més, un cop s’acabi la matrícula aquest mes de setembre.

Mascort destava l’aposta del Departament per les escoles agràries “val la pena i és necessària per a donar continuïtat al sector i que els nostres pagesos, pageses i ramaders, puguin sobreviure a aquests moments tan complicats”.

Les escoles agràries són un peça fonamental del nostre engranatge, per això, hem doblat el pressupost, hem augmentat el nombre de professors fins a 140, hem incrementat el nombre d’escoles i aviat integrarem l’escola de pastors en el sistema 

Inicidel curs 2023-24 de les Escoles Agràries ©EACatalunya 1
Inicidel curs 2023-24 de les Escoles Agràries ©EACatalunya 1

La nova Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura de Cabrils

Enguany el departament d’Acció Climàtica ha inaugurat la nova EA de Noves Tecnologies i Horticultura de Cabrils, que ja està impartint els cursos i les jornades tècniques. Un centre que neix de la necessitat d’oferir formació contínua adaptada a l’actual escenari de digitalització del sector agroalimentari de Catalunya, “una tasca molt important per la necessitat existent en aquests moments”.

Pràctiques topografia finca Can Poc Oli ©EACatalunya
Pràctiques topografia finca Can Poc Oli ©EACatalunya

Entre les novetats d’enguany, també hi ha el segon curs dels nous cicles formatius implantats per l’Escola Agrària de Manresa sobre Paisatgisme i Medi Rural, orientat al perfil professional Agroecologia i Acció Climàtica; i per l’Escola Agrària de Gandesa, de Vitivinicultura, amb orientació a la producció d’oli de qualitat.

A més, cal destacar que, des d’aquest any, l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà coordina el Consell Sectorial Agroalimentari de Catalunya, un ens format per diverses entitats sindicals, empresarials i associatives del sector de la indústria alimentària que té l’objectiu de treballar per a la detecció de les necessitats del mercat de treball i l’adequació de l’oferta formativa. També, el centre, situat a Monells, ha demanat entrar a formar part com a Centre de Formació Professional Integrada en la Xarxa del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, amb la finalitat de millorar la qualificació de les persones i adaptar-se a les seves situacions i expectatives laborals. Altres quatre escoles, com a representants de quatre sectors diferents, també demanaran d’entrar com a escoles del Departament a la Xarxa.

Les Escoles Agràries també ofereixen cursos de formació contínua, més de 7.000 professionals han passat pels cursos i 19.000 per les jornades de transferència tecnològica durant l’any 2022


El futur de les escoles: internacionalització, formació a distància i mentories

Aquest curs, les EA disposaran finalment d’una persona que es dedicarà a coordinar i a posar en marxa projectes d’internacionalització de l’alumnat de formació inicial i també contínua perquè es pugui desplaçar a altres països a fer les pràctiques en empresa o estades que conegui altres realitats del món agroalimentari.

El futur de les escoles agràries també passa per la formació a distància, que es va iniciar a l’Escola Agrària de Tàrrega amb un Curs de Formació de Grau Mitjà de producció agropecuària (en col·laboració amb l’IOC) en el qual el 62% de les persones que hi estudien pertanyen a l’àrea metropolitana de l’entorn urbà,

Formació molt necessari per trobar i incloure persones urbanes a la formació rural que després seran possibles pobladors d’aquest entorn rural

A més, les escoles també han apostat per un nou mètode de formació a partir de les mentories, una fórmula que està en fase de creació i s’està desenvolupant mitjançant un programa pilot amb un total de 12 joves que s’incorporen i que han après passant unes setmanes treballant conjuntament amb uns mentors (empresaris agraris), portat des de les escoles.


Escoles Agràries

Tallers a l'EA del Pallars ©EACatalunya
Tallers a l'EA del Pallars ©EACatalunya

Les 15 escoles agràries es troben en diferents punts de Catalunya i estan destinades a formar els joves i els professionals del sector agroalimentari. Aquestes escoles imparteixen formació reglada o inicial (cicles formatius), formació contínua (presencial, semipresencial i a distància) i cursos de reciclatge per als professionals amb el treball formatiu a tot el jovent que s’incorpora a l’agricultura i amb els cursos d’emprenedoria, les jornades de transferència tecnològica i d’altres formats.

El públic objectiu de les escoles agràries es compon dels joves que estudien els cicles formatius de formació professional; els joves entre 18 i 40 anys en disposició d’incorporar-se a l’agricultura; tots els actius agraris amb necessitat de reciclatge de coneixements, i la resta de persones que habiten en els nuclis rurals de Catalunya.
Les escoles, en general, compten amb una especialització o orientació, sempre d’acord amb la seva situació geogràfica o la seva història.