La Finca Cuadrat Valley de l'Albagés membre de la candidatura de Catalunya a Regió Mundial de la Gastronomia 2025

La Finca Agrícola Cuadrat Valley compta en el seu palmarès amb el guardó a millor oli verge extra fruit verd amarg per l’Elixir Despinyolada obtingut en la Fira de l’Oli i Les Garrigues, a les Borges Blanques
Finca Cuadrat Valley de l'Albagès ©Reinald Pomés
photo_camera Finca Cuadrat Valley de l'Albagès ©Reinald Pomés

La finca de la companyia Cuadrat Valley situada a l'Albagés formarà part de la candidatura de Catalunya a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, conjuntament amb una vintena de projectes de terres catalanes. El passat divendres el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, i el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia van visitar l'explotació garriguenca amb l'objectiu de valorar la seva presència en la candidatura.

Segons el jurat qualificador la finca Cuadrat Valley és “una de les millors propietats de cultiu d’olives de la DOP Les Garrigues”. Així mateix, “els seus olis són elaborats en el seu propi molí, un dels més innovadors del món, l’arquitectura avantguardista del qual combina modernitat i respecte per l’entorn”, resa la candidatura catalana a Regió Mundial de la Gastronomia.

Visita a la Finca Cuadrat Valley de l'Albagès ©Reinald Pomés
Visita a la Finca Cuadrat Valley de l'Albagès ©Reinald Pomés

La Finca Agrícola Cuadrat Valley compta amb un molí d'oli que s’ha convertit en l’eix central d’un projecte empresarial que pretén conjuminar els valors agroalimentaris del seu oli d’oliva verge extra amb les bondats agroturístiques d’un entorn marcat per les construccions de pedra seca -cabanes de volta i murs-, una tradició artística que s’esmenta com a patrimoni cultural de la Unesco.

Un equipament construït a 17 metres d'alçada que, alhora, s’ensorra per integrar-se en el paisatge a manera de les terrasses agrícoles de les olives, el molí imita la natura mitjançant parets de pedra cobertes amb plantes i arbres autòctons en què la roca esdevé l’element central. D’altra banda, es tracta d’un dels molins més moderns del món per la seva avançada tecnologia i les diferents modalitats de recollida de les olives. 

Olis de la finca Cuadrat Valley de l'Albagès ©AnnaRequena
Olis de la finca Cuadrat Valley de l'Albagès ©AnnaRequena

Millor arbequina de l’any

La Finca Agrícola Cuadrat Valley compta en el seu palmarès amb el guardó a millor oli verge extra fruit verd amarg per l’Elixir Despinyolada obtingut en la Fira de l’Oli i Les Garrigues, a les Borges Blanques, a la que cal afegir el premi EVOOLEUM a millor arbequina de 2023, el concurs privat que reconeix cada campanya els 100 millors olis d’oliva verges extres del món.

Finca Agrícola Cuadrat Valley

La història de l’empresa francesa Finca Agrícola Cuadrat Valley està íntimament lligada a la de Catalunya. A finals dels anys trenta, fugint de la Guerra Civil, Sebastià Cuadrat Realp, natural d'Albagés, abandona la finca de la seva àvia, Magdalena Sardà Florensa, i s’estableix a Bordeus. Quan vuitanta anys després, a l'Albagés, es ven un camp d’unes 12 hectàrees d’oliveres, la seva neta, Evelyne Teycheney Cuadrat , no s'hi pot resistir. Amb el seu marit Patrick Teycheney i la seva filla Caroline Teycheney, decideix reprendre el curs de l'aventura familiar allí on s’havia aturat.​

Així doncs, a partir del 2014 adquireixen diverses parcel·les per constituir en pocs anys un domini de 90 hectàrees, 55 de les quals d’olivera arbequina, 8 de tòfona negra i la resta pertanyents a bosc i paisatge; un conjunt, en definitiva, que unifica sota el plantejament de l'agricultura sostenible. De fet, el principal objectiu de la família Cuadrat combina el respecte per la tradició i el seu atractiu per la innovació per tal de  produir un oli d'oliva excepcional, catalogat com a Verge Extra DOP Les Garrigues, que a partir de 2023 seran tots 100% biològics.

Els plans de Finca Agrícola Cuadrat Valley impliquen obrir la finca i el molí al públic en general a través d’una ruta pedagògica senyalitzada a l’oliverar que permeti conèixer millor les especificitats del conreu d’aquest arbre secular i descobrir les modernes tècniques d’extracció en una clara aposta d’aquesta empresa familiar per l’oleoturisme, garant d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient.