El futur i la crisi de la jardineria, a debat a la Fira de Sant Josep de Mollerussa

El Teatre L'Amistat acollirà els dies 18 i 19 de març el Fòrum Professional de Jardineria, sota el lema Reparadors. De caprici a remei, amb el qual es vol reivindicar els espais verds com una necessitat
Forum Jardineria ©JordiBonilla_2
photo_camera Presentació del Fòrum de Jardineria a Fira de Mollerussa ©JordiBonilla

La situació de sequera ha afectat de ple al sector de la jardineria, que debatrà des de la Fira de Sant Josep de Mollerussa els diferents models per fer-hi front en el Fòrum Professional de Jardineria que organitza el Gremi de Jardiners de Catalunya. L'eix central d'aquesta edició serà trencar la idea de la jardineria com un luxe perquè, segons el president del Gremi, Miquel Marin, "el verd és una necessitat i l'emergència climàtica ho fa més evident".

El programa començarà el dilluns 18 de març amb una visita guiada a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell. La resta d'actes tindran lloc el dimarts 19 amb diferents ponències a la sala de teatre sobre temes com els jardins del futur, la relació entre el verd i la salut humana amb una experiència de l'Hospital Clínic de Barcelona, l'ús de l'espai públic durant la sequera o la biodiversitat, entre altres.

Hi haurà prop de 200 participants i una trentena de patrocinadors de material i maquinària

El president del Gremi de Jardineria, Miquel Marin, durant la presentació ©JordiBonilla
El president del Gremi de Jardineria, Miquel Marin, durant la presentació ©JordiBonilla

L'Ajuntament de Mollerussa també ha incorporat una taula rodona amb quatre alcaldies catalanes per debatre com es gestiona la crisi hídrica als municipis, moderada per Joan Girona d'IRTA.

"Som un sector que ha fet els deures", ha declarat durant la presentació el president del Gremi de Jardineria, que també ha reivindicat que l'aigua de reg de jardins no competeixi amb l'aigua potable. Marin també demanat ERTOs per força major i subvencions per autònoms després d'un 20% de davallada de la facturació durant el 2023 a causa de la sequera.

Els entrenaments del Catskills de jardineria, inclosos dins del Fòrum i la Fira

La Fira de Sant Josep de Mollerussa també acollirà el Catskills de jardineria i paisatgística, un programa de formació professional de competició d'alumnes en diferents modalitats. Els entrenaments es faran a l'avinguda Ermengol V els dies 18 i 19 de març i serviran per preparar la final de l'any vinent.

Hi participaran una dotzena d'escoles d'FP i l'Institut Mollerussa exercirà d'amfitrió dissenyant les proves i organitzant, però sense tenir alumnes participant-hi. Els participants han de tenir 20 anys i estar matriculats a un centre formatiu.

Catskills és un projecte itinerant que ja havia passat pel Pla d'Urgell el 2015 a Sidamon i el 2017 a Mollerussa

L'objectiu d'aquesta trobada, que també compta amb el suport del Gremi de Jardineria, és integrar les empreses dins del món educatiu amb proves professionals.