La Generalitat gestionarà i explotarà el Segarra-Garrigues a partir de l'octubre

El canal Segarra-Garrigues, de 82,4 quilòmetres de llargada, està operatiu des de finals de 2015. Actualment hi ha adherides al sistema de regadiu més de 15.700 hectàrees, de les quals se'n reguen 11.650
Embassament de Riab i l'estació de bombeig Segarra-Garrigues ©Comarques
photo_camera Embassament de Rialb i l'estació de bombeig Segarra-Garrigues ©RSG

En el decurs de la reunió telemàtica que va tenir lloc aquest divendres entre el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i la presidenta executiva de Aguas de las Cuencas de España (ACUAES), Maria Rosa Cobo, en va acordar que el Govern Català assumirà la gestió de l'explotació del canal Segarra-Garrigues a part de l'1 d'octubre el canal serà de titularitat de la Generalitat el 2058, una vegada s'hagin pagat els més de 650 MEUR invertits per ACUAES.

A partir de l'1 d'octubre la Generalitat assumirà la gestió de l'explotació del canal Segarra-Garrigues. Això representa que es farà càrrec de les tasques materials d'operació, conservació i manteniment de la infraestructura

El govern espanyol, també dona resposta a la petició de la Generalitat, de preveure la possibilitat de fer un canvi de titularitat del canal Segarra-Garrigues una vegada s'hagi abonat l'import total del cost de l'obra a ACUAES, i també les despeses financeres associades. Són uns 650 MEUR i tal com va anunciar el mateix Govern durant el Consell Executiu de dimarts, la previsió és tenir-los pagats el 2058.

Canal Segarra-Garrigues al seu pas per l'Urgell ©Comarques
Canal Segarra-Garrigues al seu pas per l'Urgell ©Comarques

Situació de conflictivitat

ACUAES ha manifestat la seva satisfacció per la signatura d'aquest acord, que assegura que s'ha materialitzat després de 4 anys de negociacions entre les parts amb una clara "voluntat de col·laboració". A més, consideren que es posa punt final a una "situació de conflictivitat" que hi havia des dels inicis de l'explotació de la infraestructura fins que, el 2019, es va portar als tribunals.

El canal Segarra-Garrigues, de 82,4 quilòmetres de llargada, està operatiu des de finals de 2015. Actualment, hi ha adherides al sistema de regadiu més de 15.700 hectàrees, de les quals se'n reguen 11.650

La infraestructura ha estat objecte de diferents reconeixements com el Premi a la Millor Infraestructura 2021, que va ser concedit el juny de 2022 pel Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya.

L'objectiu dels governs a l'hora de tirar endavant aquest canal ha estat el de mirar de garantir el desenvolupament econòmic i el manteniment de la població al territori.

Vol pal·liar els dèficits d'abastaments que hi ha millorant el subministrament a poblacions i indústries de les comarques de l'Urgell, la Segarra i les Garrigues

Això es vol fer gràcies a la propera execució de la connexió del canal a la potabilitzadora del Consell Comarcal de la Segarra. Tampoc es descarten connexions a altres potabilitzadores ja existents a municipis de l'entorn de la zona d'influència del canal.