La gestió de l'aigua marcarà les Jornades Tècniques de la Fira de Sant Josep

La programació engloba un total de 17 activitats que començaran el dijous 7 de març i concentraran el major gruix de jornades els dies de la fira
Pres Jornades Tec ©JordiBonilla_2
photo_camera Presentació del programa de Jornades Tècniques de la 151a Fira de Sant Josep ©JordiBonilla

Les Jornades Tècniques de la Fira de Sant Josep de Mollerussa arriben enguany a la 44a edició amb la problemàtica de la sequera com a eix vertebrador del programa. Enguany hi haurà un total de 17 activitats, dues més que el 2023, amb les quals es preveu reunir més de 2000 professionals.

La 23a Jornada Intercomarcal sobre el Cultiu del Panís obrirà la programació el dijous 7 de març al Centre Cultural amb diferents ponències sobre previsions de la campanya de reg i resultats d'alguns assajos de l'IRTA.

Dins dels dies previs al certamen firal també tindrà lloc la jornada de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), prevista pel 15 de març a la Casa Canal i que s'ha anat repetint els últims anys.

L'alcalde i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha assegurat que les jornades "superen els dies de Fira i esdevenen una marca pròpia"

Ja dins de la programació firal, el dissabte 16 es durà a terme un debat sobre la modernització del Canal d'Urgell promogut per Unió de Pagesos i el diumenge 17 es presentarà una nova associació de mestres artesans de la pedra i el ferro.

Tal com ha explicat el tècnic firal Ramon Xinxó, dilluns 18 i dimarts 19 es concentrarà el gruix més gran d'actes. El dia 18 començarà amb una jornada sobre eines i optimització de reg, a càrrec del departament d'Acció Climàtica, l'IRTA, l'Oficina del Regant i l'Escola Agrària de Tàrrega. Continuaran les ADV i el Servei Meteorològic de Catalunya amb una xerrada sobre 25 anys d'estudi de pedregades al Pla d'Urgell i una jornada del Campus Agrari sobre digitalització. El darrer acte de dilluns serà una demostració de bioestimulants de l'empresa APC Agro.

Pel que fa al dimarts 19, se celebrarà el 6è Aplec de Joves al camp, que aplegarà prop de 200 alumnes de diferents escoles agràries amb presentacions sobre experiències d'emprenedoria rural. FEMAC i FEMEL també organitzaran una trobada tancada a sòcies de les agrupacions sobre empoderament dins del sector agrari i es mantindrà la jornada INNOESPAI, promoguda per Acció Climàtica, Fira de Mollerussa i l'IRTA, enguany dedicada a les novetats en digitalització.

Els dies 18 i 19 Mollerussa també acollirà el Fòrum Professional de Jardineria i els entrenaments Catskills en aquesta modalitat.

Bon ritme d'inscripcions a la Borsa Interpirinenca de Cereals

Dins del programa firal també s'inclou la 21a Borsa Interpirinenca de Cereals, prevista pel 15 de març al restaurant Resquitx de Golmés. Xinxó ha assegurat que les inscripcions estan anant a un bon ritme i que s'esperen al voltant de 400 professionals.

Pel que fa a la procedència, hi ha inscrits d'arreu de l'Estat espanyol, França i Suïssa, així com la participació de l'associació d'exportadors de soja dels Estats Units. El tècnic sí que ha declarat que l'habitual participació de professionals d'Ucraïna i Rússia és més difícil donada la situació de guerra entre els dos països.

El patronat presentarà el calendari firal a la capital

Vista general de la trobada #LleidaDigital ©JordiBonilla
Vista general de la trobada #LleidaDigital ©JordiBonilla

Prèviament a l'inici de les Jornades Tècniques, Fira de Mollerussa donarà a conèixer el calendari firal en un acte al Palau Robert de Barcelona el pròxim 6 de març. El president de Fira, Marc Solsona, ha destacat que l'objectiu és "interpel·lar institucions i expositors de la capital catalana".

Solsona també ha aprofitat per valorar positivament les dues trobades #LleidaDigital celebrades la setmana passada al Teatre L'Amistat. L'alcalde ha reafirmat l'aposta per obrir el calendari amb aquest esdeveniment que va acollir 900 persones entre les dues jornades.