Google Maps, Waze i Wikiloc informaran sobre l'accés als Parcs Naturals de Catalunya

S’han implementat mesures per ordenar l’accés en els parcs naturals i altres paratges protegits i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural a través de l’establiment d’aparcaments regulats en determinades èpoques de l’any, i  serveis de bus específics per accedir als punts més freqüentats
Senderisme al Pirineu de Lleida ©JosepAPérez
photo_camera Senderisme al Pirineu de Lleida ©JosepAPérez

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les empreses Google i Wikiloc estan col·laborant per millorar la informació en relació amb l’accés als espais protegits a través de diferents aplicacions.

Google Maps

D’una banda, amb Google, es millora la informació de Google Maps, aplicació àmpliament utilitzada per determinar la ruta per accedir als Parcs Naturals, que fins ara presentava en alguns casos ubicacions no exactes o altament sensibles.

Al mateix temps, aquesta aplicació tindrà també en compte possibles restriccions puntuals com les que es produeixen quan hi ha alt risc d’incendi, o altres riscos naturals, així com els períodes més sensibles per a la flora o la fauna.

Waze

Una aplicació de Google per a la navegació i trànsit pensada per a vehicles particulars, que funciona amb contribucions de la comunitat d’usuaris i incorpora avisos en temps real.

Wikiloc

Es treballa amb Wikiloc per promoure les rutes oficials dels parcs i reduir la visibilitat d'aquelles rutes que afecten espais més sensibles.

Senderisme al Pirineu de Lleida ©AraLleida
Senderisme al Pirineu de Lleida ©AraLleida

Accés al medi natural responsable

Gràcies a aquestes col·laboracions, la Generalitat de Catalunya podrà ordenar els accessos als espais naturals protegits a fi que garanteixin que l’accés al medi natural es faci de la forma òptima per als usuaris i per a la biodiversitat, evitant els problemes derivats de la freqüentació en aquests espais.

El Departament està treballant per promoure un bon ús dels espais naturals amb l’objectiu de compatibilitzar la conservació de la fauna, la flora i els seus valors ecosistèmics amb una gestió turística responsable

S’han implementat mesures per ordenar l’accés en els parcs naturals i altres paratges protegits i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural a través de l’establiment d’aparcaments regulats en determinades èpoques de l’any, l’ordenació d’accessos o la posada en marxa de serveis de bus específics per accedir als punts més freqüentats.

Estany de Sant Maurici ©Laia Díaz
Estany de Sant Maurici ©Laia Díaz

També s’ha implementat un dispositiu de 85 informadors i informadores ambientals per promoure un ús més cívic i ordenat als espais naturals, i s’ha impulsat la campanya Equilibri Natural per reforçar tots aquests missatges.

Així mateix, a través de la web www.espaisnaturals.cat, l’usuari pot trobar recomanacions a l’hora de visitar els espais naturals de Catalunya i informació pràctica per planificar la seva estada.