El Govern espanyol ultima la cessió de la gestió de l'explotació del canal Segarra-Garrigues a la Generalitat

La Generalitat serà la responsable a partir de l'1 de febrer del 2024 de les activitats d'operació, conservació, manteniment, reposició d'elements i equips de les infraestructures hidràuliques del canal Segarra-Garrigues

L'aqüeducte del canal Segarra-Garrigues al terme dels Omellons ©JosepAPérez
photo_camera L'aqüeducte del canal Segarra-Garrigues al terme dels Omellons ©JosepAPérez

Responsables de 'Aguas de las Cuencas de España' (ACUAES) i del departament d'Acció Climàtica es reunien aquest dimecres per ultimar la cessió de la gestió de l'explotació del canal Segarra-Garrigues a la Generalitat. Durant la reunió es van abordar els detalls de la transferència de la gestió- ambdues parts subscrivien el que van acordar en el conveni del 2006-.

Imatge del canal Segarra-Garrigues al terme de Tàrrega ©Comarques
Imatge del canal Segarra-Garrigues al terme de Tàrrega ©Comarques

De l'acord se'n desprèn que, la Generalitat es responsabilitzarà de la conservació, manteniment, reposició d'elements i equips de les infraestructures hidràuliques que formen part del canal, tasques que podrà dur a terme directament amb els seus mitjans propis o mitjançant la contractació o encomana a un tercer. Tot i que al mes de juliol es va preveure de dur a terme la transferència al mes d'octubre, Acció Climàtica va sol·licitar de poder fer-ho a partir de l'1 de febrer del 2024.

La Generalitat ha de garantir que les infraestructures l'explotació de les quals se cedeix estiguin en tot moment en disposició de complir la funció per a la qual van ser projectades i construïdes, conservant les seves condicions de funcionalitat, seguretat i estat, mitjançant un adequat manteniment, assumint tots els costos associats a l'explotació de les infraestructures i les instal·lacions que formen part de l'actuació. 

El passat mes de juliol Acció Climàtica i ACUAES acordaven que la infraestructura hidràulica canal serà de titularitat de la Generalitat el 2058, una vegada s'hagin pagat els més de 650 MEUR invertits per l'Estat 

Enguany es van poder resoldre les diferències, entre els governs espanyol i català que ha comportat 4 anys de negociacions i que posava punt final a una "situació de conflictivitat" que es va generar des dels inicis de l'explotació de la infraestructura i que l'any 2019 va derivar als tribunals.

La infraestructura hidràulica

 

Segarra-Garrigues a l'alçada de Tàrrega ©Comarques
Segarra-Garrigues a l'alçada de Tàrrega ©Comarques

El canal Segarra-Garrigues, de 82,4 quilòmetres de longitud, ha suposat una inversió de 450 milions d'euros. La seva posada en funcionament, a finals de 2015, ha permès el subministrament d'aigua al voltant d'11.650 hectàrees de les 15.700 que estan adherides al sistema de reg, garantint el desenvolupament econòmic i el manteniment de la població a la zona.

Dins de les infraestructures la gestió d'explotació de les quals se cedirà, es troba també la Presa de l'Albagés, amb una capacitat de 80 hm³, que té una funció reguladora entre el canal i els sectors de reg que proveeix, emmagatzemant el cabal transportat pel canal des de l'Embassament de Rialb.

Objectius del canal Segarra-Garrigues

La voluntat de les administracions, Espanyola i Catalana ha sigut garantir el desenvolupament econòmic i el manteniment de la població de les terres lleidatanes. Així com, resoldre els dèficits d'abastaments a poblacions i indústries de les comarques de l'Urgell, la Segarra i les Garrigues. 

L'any passat es va dur a terme la primera actuació al canal Segarra-Garrigues per abastir al consum humà, una obra de la qual se'n beneficien vint-i-un municipis de la comarca de la Segarra i un de l'Urgell.