El Govern tornarà a declarar l'emergència cinegètica a Ponent

En la Taula s'ha decidit declarar de nou l'emergència cinegètica a la plana de Lleida per mirar de rebaixar la densitat de conills, la mesura es vol aplicar a partir del mes de març i que s'allargui més enllà del final de l'estiu, que és quan comença la temporada de caça
La Taula de cogestió del conill a la plana de Lleida ©AccióClimàtica
photo_camera La Taula de cogestió del conill a la plana de Lleida ©AccióClimàtica

La Taula de cogestió del conill a la plana de Lleida es reunia aquest dimecres per fer balanç de la declaració d'emergència cinegètica (DEC) per sobrepoblació de conills que el Govern va implementar entre el 30 de març i el 30 de setembre del 2023 i per presentar noves mesures que ajudin a reforçar i millorar les actuacions fetes fins ara. 

El secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, que ha presidit la trobada, feia valdre la feina feta fins ara pel Departament juntament amb les Àrees Privades de Caça (APC) i els caçadors i, també, les mesures aplicades, i que, “tot i que no hem arribat a la densitat òptima, han permès frenar el creixement de conills i, per tant, els danys, pel que hom pot dir que les mesures aplicades han funcionat, pel que continuarem aplicant-les”.

La Taula de cogestió del conill a la plana de Lleida ©AccióClimàtica
La Taula de cogestió del conill a la plana de Lleida ©AccióClimàtica

Així i tot, el Govern admet que "encara que es van capturar 437.585 conills, no s'ha arribat a l'objectiu de reduir la densitat d'aquests rosegadors a menys de 50 exemplars per quilòmetre quadrat". La densitat mitjana actual al Segrià és de 80 conills per quilòmetre quadrat, i a les Garrigues està per sobre dels 120. 

També ha participat en la taula la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas qui posava en relleu l’esforç dels caçadors i el suport del Cos d’Agents Rurals per tal de frenar el creixement de la població de conill, tot i que reconeix que “la pagesia segueix patint danys, i per això no aturem sinó que ampliem les mesures de control per a aquest 2024”.

En la Taula s'ha decidit declarar de nou l'emergència cinegètica a la plana de Lleida per mirar de rebaixar la densitat de conills. Sanitjas ha explicat que la mesura es vol aplicar a partir del mes de març i que s'allargui més enllà del final de l'estiu, que és quan comença la temporada de caça

El Govern també preveu, entre altres mesures, continuar amb el xipatge gratuït de fures i amb les batudes nocturnes amb agents del Cos d'Agents Rurals. Sanitjas ha explicat que s'han adequat dos vehicles més per portar a terme aquests recorreguts de nit, a més de destacar que durant l'any passat es va posar el xip de manera gratuïta a 500 fures de caçadors.

D'altra banda, la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha descartat l'ús de fosfur d'alumini per matar conills com han demanat repetidament agricultors

El marc legal prohibeix utilitzar aquest biocida en terrenys agrícoles i només ho contempla per garantir l'estabilitat d'infraestructures. Així mateix, Sanitjas ha explicat que aquest mètode "no és tan efectiu" com ho són les batudes nocturnes o la caça amb fura.