L’Escola Agrària de les Borges Blanques forma part de la quinzena de centres de formació professional repartida per Catalunya, depenent del departament d’Acció Climàtica. En la capital de les Garrigues s’imparteix el cicle mig reglat de Producció Agropecuària, amb una durada de 2.000 hores, 1.600 presencials i 400 de treball en l’empresa. Ensenyament que es comparteix amb la formació continuada per professionals del sector.
L’EA programa formacions entre 15 i 70 hores sobre innovacions en el conreu de l’ametlla i l’olivera i enguany ha encetat una proposta pel conreu del festuc
Segons explica el cap de programes del centre, Ferran Camp el sector del festuc demanada experts, ja que es tracta d’un cultiu relativament jove en terres lleidatanes i falta coneixement al respecte. Camp afegeix que es tracta d’un conreu que permet diversificar les produccions tradicionals.

Pel centre garriguenc un altre dels objectius és la incorporació de joves a l’agricultura, un programa per acompanyar als emprenedors o als relleus generacionals de les explotacions, per arrencar les activitats i poder gestionar els ajuts de les administracions. Es tracta d’un àmbit amb dos perfils diferenciats, joves que han cursat la formació reglada i volen començar una activitat, joves amb finques pròpies provinents de la família, i emprenedors que arrenden finques per començar un nou projecte.
Segons explica el tutor d’incorporació, Ventura Viladegut incorporar-se al sector agrari té un cost considerable per la qual cosa accedir als ajuts és imprescindible, de la mateixa manera que ho és la formació, i aquest és un dels objectius de l’EA
Les explotacions agràries cada cop estan més mecanitzades i requereixen més mà d’obra, però es troben amb l’inconvenient de la manca d’especialització, per aquest motiu l’EA de les Borges va impulsar el curs de maneig de tractor. Una formació per a persones que ja estan inserides en les explotacions, però que volen tenir coneixements de major nivell.
En aquest sentit, al mes de maig es va dur a terme un curs de tractoristes destinat a joves entre 16 a 21 anys procedents de l’Obra Tutelar Agrària. Una proposta per resoldre una demanda del sector que constata la necessitat, però no troba operaris amb coneixements.
Demanen especialització
Ferran Camp explica que un nombre important d’alumnes del centre tenen interès a continuar estudis superiors un cop finalitzat el cicle a les Borges, però el que els interessa no existeix. Un perfil productiu més especialitzat en el tema de maquinària. Davant d’aquesta necessitat Camp afegeix que el centre es planteja donar resposta als alumnes, amb cursos d’especialització de maquinària i cultius llenyosos. Una formació que podria tenir entre 400 i 800 hores.
El director del centre, Ramon Baró destaca que els cursos d’especialització són projectes de futur que encara no estan preparats, però que estaven vestits des de l’any 2005, i pel que sigui no s’havien desplegat, amb la llei orgànica del 2022 els atorga més èmfasi.

Segons Baró per donar resposta als alumnes que manifesten interès a continuar la formació el centre analitzava la possibilitat d’incorporar un grau superior, però consideren que l’únic que far és ampliar el ventall d’àrees que ja s’han tractat en el cicle mitjà, totes les del sector agrari menys el forestal, arbres, cultius herbacis, ramaderia, planterista, horticultura; una base amplia per un futur canviant dels professionals agraris
Un jove que ha finalitzat el cicle mitja i vol ampliar coneixements sobre ramadera necessita una especialització i no noves matèries que l’hi aportaria el cicle superior.
L’EA de les Borges analitza la incorporació de cursos d’especialització, que suposarien entre 300 i 900 hores, un any més d’estudis, dedicats a la maquinària agrícola, i un altre a l’arboricultura mediterrània dedicada a la vinya, l’olivera i l’ametller. Segons Baró es tracta de cursos que no existeixen i s’han de dissenyar, per la qual cosa seria necessària la complicitat del departament d’Educació, per redactar el projecte i que el derivés al Govern espanyol per tal que donés el vistiplau.
Baró destaca que les EA han fet arribar al Servei de Formació Agrària l’oferiment de dissenyar els cursos d’especialització sempre que es fes arribar al departament d’Educació i els tinguessin en compte, no es pot fer una feina si no l’han de tenir en compte, afegeix Baró.
El director afegeix que hi ha una enorme demanda d'encarregats de finca, responsables de reg, de tractoristes, de persones amb especialització.

Per la seva banda el cap de Servei de Formació Agrària de la Generalitat de Catalunya, Joan Minguet va destacar que es treballa en l'itinerari dels cursos d'especialització, però encara no hi ha concreció. Minguet si va afegir que l'EA de les Borges es convertirà a partir del setembre en el primer centre Integrat de Formació Professional.
Lliurament de diplomes als primers tractoristes del Raimat Arts Festival
L'EA de les Borges Blanques, ha impartit un curs de tractorista a un col·lectiu de joves en risc d'exclusió, una iniciativa pionera que es va sorgir en la passada edició del Raimat Arts Festival, l'esdeveniment que organitza la Fundació Comunitària Raimat Lleida. Durant aquest any el centre de formació professional amb la col·laboració de John Deere, Concessionaris Vicens, i la Fundació United Way ha preparat un grup de joves procedents de la Fundació Barça i la Fundació Obra Tutelar Agrària.
En aquest curs els alumnes han conegut les diferents operacions mecanitzades dutes a terme a les explotacions agràries. Així com se'ls ha format en matèria de prevenció de riscos laborals en l'ús del tractor i maquinària agrícola. Pel que fa a la maniobra i la conducció, el programa ha contemplat des de les primeres nocions dels principals dispositius del tractor; la seva conducció sense aparells; o maniobres de precisió amb diferents accessoris; segons ha explicat el professor Ferran Camp.
El dia 18 de juliol es va dur a terme l'acte de lliurament dels diplomes als participants en aquesta formació en l'EA de la capital de les Garrigues.

El cap de Servei de Formació Agrària de la Generalitat de Catalunya, Joan Minguet va manifestar que "la importància de l'experiència per l'Escola Agrària ha estat poder treballar amb un perfil diferent d'alumnes que obre moltes possibilitats per fixar joves al sector agrari. Empoderant-los davant un nou repte".
A la tardor hi ha prevista una segona formació per a treballadors d'empreses agrícoles. En aquesta segona formació participaran entre vuit i dotze persones que no estiguin a l'atur, amb compromís d'assistència, que entenguin el català o el castellà, i preferiblement, que tinguin carnet de conduir. I es desenvoluparà en horari de tarda entre les 16.00 hores i les 19.00 hores.