La junta general dels Canals d’Urgell aprova el nou model de gestió d’aigua

Els hidros serà la nova unitat de mesura establerta amb la voluntat de repartir de manera equitativa el reg a cada finca sota el control d’un sistema informàtic que es podrà gestionar des de les col·lectivitats

Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Embassada al Canal Principal de l'Urgell ©JosepAPérez

Davant de la previsió crítica d’aigua per la propera campanya de reg al Canal d’Urgell si no millora l’estat dels embassaments d’Oliana i Rialb, la junta general extraordinària de la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell va aprovar aquest dimecres el nou model de repartiment d’aigua per al 2024. La voluntat és repartir les reserves de manera proporcional entre totes les finques, amb independència del cultiu.

La nova unitat de mesura que s’implantarà serà l’hidro, fruit d’aplicar un reg per cada hectàrea de terreny. Cada finca disposarà d’un nombre d’hidros a l’inici de la campanya equivalent als regs disponibles. Tanmateix, això dependrà de les reserves que hi hagi al sistema Oliana-Rialb.

La junta també va aprovar l’opció que les col·lectivitats adoptin mesures o limitacions de la distribució de cultius a la seva zona regable

La Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell també ha desenvolupat un sistema informàtic que s’implementarà per registrar les comandes i cessions i comptabilitzar els regs realitzats i els que queden en saldo per a cada regant.

L’àmbit d’aplicació d’aquest nou model s’estableix per al canal principal, tot i que no es descarta instaurar-ho al canal auxiliar en cas que la situació ho requereixi. La campanya de reg abasta entre l’1 d’octubre del 2023 i el 30 de setembre del 2024.